Nederlanders vinden vakantie een recht

Vakantie rechtAmsterdam, 16 april 2023 – De overheid moet ervoor zorgen dat Nederlanders op vakantie kunnen. Althans, dat vindt 21 procent van de Nederlanders die onlangs zijn ondervraagd voor een groot vakantieonderzoek in opdracht van Booking.com. Zij vinden dat een vakantie zo’n groot recht is, dat de overheid moet bijspringen als je niet genoeg geld hebt om een tripje te betalen.

Een kwart geeft zelfs aan een vakantie nodig te hebben om überhaupt op het werk te kunnen functioneren (iets waar wij het grondig mee eens zijn 😉 ). In het algemeen vindt 44 procent van de Nederlanders dat ze het recht hebben om jaarlijks goed op vakantie te kunnen gaan. Bijna de helft vindt dat ze recht heeft op minstens twee vakanties per jaar. Bijna een derde geeft bovendien aan vakanties belangrijker te vinden dan werk.

Het zijn opmerkelijke uitkomsten uit het onderzoek – juist in een tijd dat een torenhoge inflatie en hogere prijzen een vakantie voor steeds meer mensen onbetaalbaar maakt. Aan de andere kant is er dus een kleine meerderheid van de Nederlanders die vindt dat vakantie geen recht is.

Nederlanders geven vakantiegeld niet uit aan vakantie

Sowieso gaan we in 2023 weer massaal op reis, zo blijkt uit het onderzoek. De meeste Nederlanders gaan minstens één keer per jaar op vakantie (83 procent), waarvan de helft van deze vakantiegangers zelfs twee of meerdere keren per jaar op reis gaat.

Vakantie recht vakantiegeld

Werknemers in loondienst krijgen in mei altijd weer hun vakantiegeld, en dat helpt natuurlijk een handje. Dit is 8 procent van het brutoloon en daar kun je een leuk reisje voor boeken (al geldt dit niet voor de ruim 1 miljoen zzp’ers in Nederland, die géén vakantiegeld uitgekeerd krijgen).

Ondanks dat vakantie hoog op de agenda staat, gebruikt bijna 30 procent van de Nederlanders het vakantiegeld echter niet voor vakantie. Dat kan verschillende redenen hebben, zoals de hoge inflatie, het aflossen van schulden, het doen van grote aankopen of simpelweg sparen voor later. De helft van alle Nederlanders besteedt het vakantiegeld wel in zijn geheel aan vakanties.

Jongeren hebben last van vakantieschaamte

Opvallend is dat steeds meer jongeren last hebben van vakantieschaamte. Een kwart van de jongeren tot 35 jaar schaamt zich voor het boeken van een dure, luxe en verre vakantie, zo laat het onderzoek van Booking.com zien. Daarbij geeft liefst 66 procent van de jongeren aan last van een concurrentiegevoel te hebben, ongetwijfeld aangewakkerd door alle gezellige posts op Instagram, TikTok en Facebook.

Vakantie recht vakantieschaamte

Deze trend lijkt vooral bij Gen Z en de Millenials voor te komen. Om toch op vakantie te kunnen gaan, bezuinigt 44 procent van de jongeren liever op andere grote uitgaven en gaat 58 procent minder vaak op vakantie. Enigszins voorspelbaar: van de mensen boven de 50 jaar heeft bijna niemand last van vakantieschaamte.

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!