Deze Europese steden zijn het meest overvol met toeristen

Europese steden overtoerismeAmsterdam, 25 juni 2023 – Het massatoerisme is weer helemaal terug sinds het coronavirus grotendeels achter ons ligt. In veel Europese steden zal in het in de zomer van 2023 weer dringen geblazen zijn om een glimp op te vangen van de bekendste bezienswaardigheden. Zwetend en puffend moet je tussen rugzakjes en uitgestoken armen met smartphones manoeuvreren om nog iets te zien. Het vinden van een vrije plek op het terras is puur geluk…

Wil je weten welke Europese steden je het beste kunt mijden als je op zoek bent naar een rustige plek om vakantie te vieren? Holidu.nl, een boekingsplatform voor vakantiehuizen, heeft 35 steden op een rij gezet die het meest overlopen worden door toeristen. Daarbij is het jaarlijkse aantal toeristen afgezet tegen het aantal inwoners van de stad. Ben je op zoek naar steden waar het ‘gezellig druk’ is of mijd je deze liever? Hier vind je een overzicht van de Europese steden die het meest te kampen hebben met overtoerisme.

Dubrovnik en Venetië

De pittoreske kustplaats Dubrovnik in Kroatië is de meest overbelaste stad van Europa. Gemiddeld lopen hier 36 toeristen per inwoner rond – al is dat in het zomerse hoogseizoen nog een graadje erger. Al sinds jaar en dag is Dubrovnik een enorme toeristische trekpleister, met de rode daken in de oude binnenstad die uitkijken over azuurblauw water. Ook op de opnames van de serie Game of Thrones hebben het toerisme een enorme boost gegeven.

Dubrovnik overtoerisme

De Italiaanse stad Venetië staat op de tweede plek als het om massatoerisme gaat. De kanalen, de vele bruggen en smalle straatjes zijn enorm aanlokkelijk. Hierdoor telt de stad zo’n 21 toeristen per inwoner. Door de smalle straatjes voel je hier ook echt lijfelijk de gevolgen van het grote aantal toeristen. Venetië praat al jaren over de invoering van een toegangsprijs, maar die wordt telkens uitgesteld. Nu staat de entry fee op de planning voor 2025 (een bedrag van € 5).

De andere Europese steden

Brugge in België prijkt op de derde plek, waar toeristen toestromen voor de charmante middeleeuwse binnenstad. Op de vierde plaats staat Rhodos-Stad, de hoofdstad van het Griekse eiland Rhodos. Het historische centrum is niet heel groot, maar de pech is dat er enorme cruiseschepen kunnen aanmeren. In zo’n geval wordt Rhodos-Stad als een tsunami letterlijk overspoeld met vele duizenden toeristen. Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, staat op de vijfde plek. Dat is niet zo gek, aangezien Reykjavik weinig inwoners telt.

Rhodos-Stad overtoerisme

Uiteraard ontbreekt ook Amsterdam niet in de top-10 van meest overvolle steden (op plek acht). Hekkensluiters zijn de Belgische hoofdstad Brussel en de Hongaarse hoofdstad Boedapest, op plek 34 en 35. Hier kun je nog in relatieve rust gaan citytrippen. Wil je echt rust tijdens je vakantie, dan kun je een Europese hoofdstad sowieso beter mijden.

Dit is de top-10 van Europese steden met de meeste toeristen:

1. Dubrovnik, Kroatië: 36 toeristen per inwoner

2. Venetië, Italië: 21 toeristen per inwoner

3. Brugge, België: 21 toeristen per inwoner

4. Rhodos-Stad, Griekenland: 21 toeristen per inwoner

5. Reykjavik, IJsland: 16 toeristen per inwoner

6. Florence, Italië: 13 toeristen per inwoner

7. Heraklion, Kreta, Griekenland: 13 toeristen per inwoner

8. Amsterdam, Nederland: 12 toeristen per inwoner

9. Dublin, Ierland: 11 toeristen per inwoner

10. Tallinn, Estland: 10 toeristen per inwoner

Hier vind je de volledige lijst van 35 overvolle Europese steden.

Foto's © Shutterstock.com; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!