NOVASOL Vakantiehuizen in Kroatië

Tips voor een vakantie in Dubrovnik, Kroatië

Door Marianne van de Werken

De vestingstad Dubrovnik is een pareltje aan de Adriatische kust van Kroatië. In de 15e en de 16e eeuw was de stadstaat, die toen nog Ragusa genoemd werd, een belangrijke handelsnatie en ze werd gezien als de grootste concurrent van het Italiaanse Venetië. De gebouwen en de straatjes ademen een typische mediterrane sfeer uit. De stad ligt tegen de berg Srd en dit veroorzaakt het veelzijdige karakter van de stad.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Dubrovnik

De stadsmuur rond Dubrovnik

Aan de uiteinden van de hoofdstraat vind je de opgangen naar de stadsmuur. De 25 meter hoge muur opklimmen, betekent niet alleen een schitterend uitzicht over de baai met azuurblauw water, maar ook een kijkje in de tuinen van de inwoners van Dubrovnik. Aan de landzijde is de muur 4 tot 6 meter breed en aan de zeezijde 1,5 tot 3 meter. In een uurtje loop je de muur rond, maar bereid je voor op flink klimmen en klauteren. Doordat de stad tegen een berg ligt, is ook de hoogte van de muur hierop aangepast.

Stradun en de Onofriofontein

De hoofdstraat Stradun verbindt de twee poorten van Dubrovnik. In 1667 verwoestte een aardbeving een groot deel van de gebouwen en het nieuwe stadsontwerp schreef voor dat alle gevels op dezelfde hoogte moesten komen en dat er met gelijke materialen gewerkt moest worden. Als je de hoofdstraat in westelijke richting af loopt, kom je uit bij de Grote Onofriofontein (de kleine variant ligt in het oostelijke deel van de stad). Via een ondergronds aquaduct werd water uit een verderop gelegen bron naar deze fontein geleid.

Trapstraatjes

Het centrum van Dubrovnik is autovrij en als je vanuit de hoofdstraat links en rechts de zijstraatjes inkijkt, begrijp je al snel waarom. Dubrovnik ligt tegen de berg aan en de huizen zijn daarom met elkaar verbonden via trappetjes en smalle steegjes. Het hele centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Uitzicht vanaf de Srd

Met een kabelbaan kun je de berg op en vanaf het 412 meter hoge uitzichtpunt zie je goed hoe de muren de stad beschermen. Maar het uitzicht is niet de enige reden dat je de tocht naar boven zou moeten maken. Bovenop de Srd staat Fort Imperial. In dit fort, waar de inslagen van bommen nog duidelijk te zien zijn, kun je een tentoonstelling bezoeken over de Joegoslavië-oorlog. De tentoonstelling geeft je inzichten in de recente geschiedenis en vertelt je wat de inwoners van Dubrovnik nu nog merken van de oorlog in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Zwemmen in (de buurt van) Dubrovnik

Het heldere water nodigt uit om wat verkoeling te zoeken. Op de kiezelstranden aan de oostkant van de stad worden geregeld beroemdheden gespot. Vanaf je strandstoel heb je een schitterend uitzicht op de ommuurde stad. Helemaal verscholen achter de stadsmuur aan de zuidkant van de stad ligt het romantische strand van Buza. Het is even zoeken om er te komen, maar het rotsstrand is adembenemend mooi. Wil je liever zwemmen bij de eilandjes die voor de kust liggen, ga dan bijvoorbeeld snorkelen bij Lokrum. De watertaxi brengt je er in een kwartiertje naartoe.

Praktische informatie over een vakantie in Dubrovnik

Eten en drinken in Dubrovnik

Het is niet moeilijk om in de historische stad een eetgelegenheid te vinden waar je naast voortreffelijk eten, ook nog eens kunt genieten van een bijzonder uitzicht. Vapor is zo’n restaurant. Vanaf het terras kijk je uit op de woeste kliffen. Dat je dit restaurant niet alleen vanwege het uitzicht moet bezoeken, blijkt wel uit de vermelding van het restaurant in de Michelingids.

Overnachten in Dubrovnik

Middenin het oude centrum, binnen de stadsmuren vind je Pucić Palace Dubrovnik. Dit hotel is gevestigd in een zeventiende-eeuws paleis. De barokke stijl en de luxueuze inrichting zorgen ervoor dat je de vakantie van je dromen beleeft.

Vervoer naar Dubrovnik

Dubrovnik is erg populair bij cruisetoeristen. In de haven gaan met name in het zomerseizoen wekelijks meerdere cruiseschepen voor anker. Tussen de cruiseterminal en het centrum van Dubrovnik rijden goedkope bussen. Ook met het vliegtuig is de stad goed te bereiken. Dubrovnik heeft namelijk een eigen vliegveld, waar veel budgetmaatschappijen naartoe vliegen. Over land is de stad met de bus vanuit diverse andere Kroatische bestemmingen uitstekend te bereiken.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Dubrovnik, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Marianne van de Werken.

SRC reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam