Trans Dinarica is een nieuwe fietsroute door acht Balkanlanden

Trans Dinarica trailAmsterdam, 5 november 2023 – Wie zin heeft in een sportieve uitdaging, moet volgend jaar naar de Balkan. In de lente van 2024 opent namelijk de Trans Dinarica Trail, een nieuwe fietsroute van ruim 4000 kilometer die dwars door acht westelijke Balkanlanden leidt. Als je de hele route wilt fietsen, ga je door Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Servië.

Fietsers kunnen ruim 100 etappes afleggen waarbij je het beste tegenkomt wat deze regio in het zuidoosten van Europa te bieden heeft. Je passeert nationale parken, bossen, bergmeren, rivieren, Unesco-bezienswaardigheden en gastvrije dorpen. In Kroatië en Albanië fiets je ook een stukje langs de kust, met uitzicht op de Adriatische Zee.

De Trans Dinarica begint bij de smaragdgroene Soča-rivier in het noordwesten van Slovenië, vlakbij de grens met Italië. Na vele kilometers trappen eindig je in Servië, waar de route je voert door de stad Novi Pazar, het skigebied Zlatibor en Tara National Park.

Geschikt voor alle fietsen

Tijdens het afleggen van de route fiets je gemiddeld zo’n 40 tot 50 kilometer per dag. De Trans Dinarica Trail leidt je over rustige asfaltwegen, bospaden en fietspaden. Hier en daar zijn er ook stukjes waar je over onverharde wegen en grindwegen moet fietsen, maar dat maakt de fietsroute juist avontuurlijk.

Trans Dinarica fietsroute

Volgens de organisatie is de Trans Dinarica Trail geschikt voor bijna alle soorten fietsen. Je kunt kiezen voor een toerfiets, een mountainbike of een e-bike. Alleen een vouwfiets of racefiets wordt afgeraden. Het doel is om een zo breed mogelijk fietserspubliek aan te trekken. ,,We willen reizigers een manier bieden om van de regio te genieten, terwijl ze zich veilig en in hun eigen tempo voortbewegen”, zegt Jan Klavora, een van de ontwerpers van de route.

Niet veel bagage mee

Qua bagage hoef je in ieder geval niet zo veel mee te nemen. Alleen de meest essentiële items moeten mee in je fietstassen, adviseert de organisatie. Onderweg is genoeg accommodatie om te overnachten, dus een tent en slaapzak kun je in ieder geval thuislaten. Ook kom je vrijwel dagelijks langs markten en winkels om je eten en drinken in te slaan.

Trans Dinarica fietsroute Balkan

De organisatie van de Trans Dinarica Trail heeft een website gelanceerd over de fietsroute (www.transdinarica.com). In de loop van 2024 is daarop steeds meer informatie te vinden. Er staat een beschrijving per land, zodat je ook een paar etappes kunt meepakken als je bijvoorbeeld één Balkanland op de fiets wilt verkennen. De basisinformatie over de route is gratis. Voor gedetailleerde informatie over de route, de GPS-tracks en accommodatie en diensten onderweg zal de organisatie een kleine vergoeding vragen.

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!