Bezienswaardigheden in Burkina Faso top-10

Burkina Faso bezienswaardighedenBurkina Faso is geen land dat op de toeristische radar staat. Het is een van de armste landen van Afrika en misschien wel van de wereld, met inwoners die moeten rondkomen van € 200 per maand. En de veiligheid is ook wel een dingetje. Staatsgrepen, berovingen en terroristische groeperingen houden zelfs de meest onverschrokken reizigers buiten de deur. Wat Burkina Faso echter mist aan rijkdom en stabiliteit, wordt voor een groot deel goedgemaakt door de natuurlijke schoonheid.

Dit West-Afrikaanse land, net ten zuiden van de Sahara, heeft enkele spectaculaire bezienswaardigheden die absoluut in de smaak vallen bij liefhebbers van natuur en cultuur. Volledig omsloten door zes andere landen vind je er geen zee, maar wel vier nationale parken en enkele wildreservaten waar je voor de volledige Afrikaanse ervaring kunt gaan. Ga mee met een gids voor een safari in de ongerepte bush om olifanten, nijlpaarden en leeuwen te spotten. Of doorkruis de vlaktes van de savannes voor opmerkelijke rotsformaties en verkoelende watervallen.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Burkina Faso?
Reserveer hier online een hotel in Burkina Faso

Het broeierige Afrikaanse ritme vind je in steden als Ouagadougou en Bobo-Dioulasso, waar muziek en kunst floreren en waar je op levendige markten handgemaakte houten maskers kunt scoren. Overal kun je genieten van de muziek, folklore en tradities van de 60 etnische groepen die Burkina Faso rijk is. Met daarbij wat vervallen koloniale memorabilia van de Fransen, die het land in 1960 hun onafhankelijkheid gaven. Check de reisadviezen of luister naar de ervaringen van expats, die waarschijnlijk al enkele attracties hebben afgevinkt. Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Burkina Faso!

Ruïnes van Loropéni

De ruïnes van Loropéni zijn een van de drie bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst van Unesco en de belangrijkste archeologische vindplaats van Burkina Faso. Je vindt hier een reeks stenen muren die ooit onderdeel waren van een middeleeuws fort. Archeologen vermoeden dat de stenen ruïnes minstens 1000 jaar oud zijn. De stenen nederzetting beleefde haar hoogtijdagen van de 14e tot en met de 17e eeuw, toen Burkina Faso een belangrijke tussenstop was voor de goudhandel in de Sahara. De ruïnes liggen in het zuiden van het land, vlakbij het stadje Gaoua.

Loropeni in Burkina Faso

Nazinga natuurreservaat

Een van de beste plekken voor een safari is het natuurreservaat Nazinga, niet ver van de grens van Ghana. Dit wildpark met savannes en bossen zou de grootste populatie olifanten hebben van heel West-Afrika. De grootste kans voor het spotten van olifanten is tussen december en april. Ook is het natuurgebied de thuisbasis van apen, antilopen, bavianen, wrattenzwijnen, krokodillen en talloze kleurrijke vogels. Het reservaat is in 1979 opgericht door twee Canadese broers die in Burkina Faso zijn opgegroeid. Helaas heeft het park te kampen met ontbossing en stroperij. Op eigen houtje het reservaat bezoeken is vrijwel niet mogelijk.

Burkina Faso Nazinga Natuurreservaat

Kathedraal van Ouagadougou

Ouagadougou, door de inwoners meestal gewoon ‘Ouaga‘ genoemd, is de hoofdstad van Burkina Faso. Het is een typisch Afrikaanse hoofdstad met 2,4 miljoen mensen en stoffige wegen, ronkende brommertjes en een mix van krotten en moderne betonnen gebouwen. Expats wonen aan de rand van het stadscentrum, in wijken die door hekken en bewakers zijn afgeschermd van de buitenwereld. Ouagadougou is een van de snelst groeiende steden van het continent. De kans is dus groot dat de populatie alweer verder is gegroeid als je hier bent.

Burkina Faso Ouagadougou Kathedraal

Volgens sommigen zijn er weinig bezienswaardigheden in Ouagadougou, maar dat valt best mee. Niet te missen is de kathedraal, die tussen 1930 en 1936 door de Fransen is gebouwd. In die tijd was het een van de grootste kerken in West-Afrika. Indrukwekkend is dat de hele kathedraal gebouwd is van rode moddersteen, wat het Europese ontwerp een Afrikaans tintje geeft. De twee massieve vierkante torens aan de voorkant doen een beetje aan de Notre-Dame in Parijs denken. De binnenkant ziet er simpel maar netjes uit, met witte muren en lange rijen houten banken.

Burkina Faso muziek

Vergeet ook niet een graantje mee te pikken van het rijke culturele leven in Ouagadougou. Het is de beste plek om te luisteren naar traditionele Burkinabé muziek en het bezoeken van film- en muziekfestivals. Een hoogtepunt is Fespaco (www.fespaco.org), het grootste film- en televisiefestival van Afrika dat om de twee jaar plaatsvindt.

Arli National Park

Arli National Park is het populairste van de vier officiële natuurreservaten in Burkina Faso. Het park ligt in het zuidwesten van het land en grenst aan Pendjari National Park in Benin. Wilde dieren kunnen vrijelijk de grens oversteken. In de savannebossen en over de zanderige heuvels zwerven olifanten, nijlpaarden, buffels, waterbokken, bavianen, wrattenzwijnen en vele andere dieren. De Afrikaanse wilde hond liep hier vroeger ook rond, maar men denkt dat deze inmiddels is uitgestorven. Zoek tijdens een safari een plek bij een van de waterpoelen waar altijd wildlife naartoe komt. Het park is vanuit het stadje Diapaga te bereiken over de weg N19, die er dwars doorheen loopt.

Bobo-Dioulasso

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Burkina Faso is te vinden in Bobo-Dioulasso, de tweede stad van het land. Hier kun je je verwonderen over de Grote Moskee (Grande Mosquée de Bobo-Dioulasso), een prachtig voorbeeld van Sahel-architectuur uit de 19e eeuw. De fotogenieke moskee is gebouwd van witgekalkte moddersteen met twee minaretten en uitstekende houten balken. Volgens lokale bronnen is de moskee gebouwd tussen 1812 en 1832, hoewel sommige historici eerder denken aan 1850 (of nog later). Met wat geluk mag je een kijkje nemen op de binnenplaats, die in 1983 deels werd overdekt met een tinnen dak.

Burkina Faso Bobo Dioulasso

Na het bezoeken van de moskee kun je je in het nachtleven storten, ook iets waar ‘Bobo‘ bekend om staat. In de stad wemelt het van de restaurants, bars en clubs waar regelmatig lokaal bekende muzikanten optreden. Voor kunstwerken, ambachtelijk handwerk en relikwieën kun je even langsgaan bij Musée Provincial du Huët, het provinciale museum van de streek.

Karfiguéla-watervallen

Een toeristische trekpleister zijn de Karfiguéla-watervallen (Cascades de Karfiguéla), zo’n 12 kilometer ten noorden van het stadje Banfora in een van de mooiste regio’s van Burkina Faso. Het is een reeks watervallen in de Comoé-rivier die trapsgewijs over meerdere rotsen naar beneden tuimelen. Onderaan de watervallen zijn verschillende poelen waarin je een verfrissende duik kunt nemen. De watervallen zijn op haar mooist tijdens het regenseizoen, van juni tot en met september. Tegelijkertijd kan de weg dan wel moeilijk begaanbaar zijn. Het stadje Banfora in het hart van de Comoé-provincie staat bekend om de kleurrijke markten en diverse etnische groepen.

Burkina Faso Karfiguela Watervallen

Grote Markt van Ouagadougou

Probeer in de hoofdstad een van de markten mee te pakken voor een kleurrijk inkijkje in het dagelijkse leven van de locals. De bekendste is de Grote Markt van Ouagadougou (Grand Marché de Ouagadougou of Le Marché Central). Op deze drukke, bruisende en chaotische markt vind je bijna alles, van textiel en huishoudelijke artikelen tot groente, fruit en specerijen. Ook zijn er kraampjes waar je terechtkunt voor snuisterijen en toeristische souvenirs. In het verleden was veiligheid soms wel een probleem op deze immense markt met 6000 handelaren.

Burkina Faso Ouagadougou Markt

Als de hitte je even teveel wordt in Ouagadougou, kun je nog altijd een museum induiken (met airco). Voor de cultuur en geschiedenis van het land kun je een bezoek brengen aan het National Museum of Burkina Faso (Musée Nationale). Maskers, voorouderlijke beelden en traditionele kostuums belichten de vele verschillende etnische groepen en stammen die het land rijk is. De rijke muzikale geschiedenis komt naar voren in het Musée de la Musique. De collectie bestaat vooral uit oude muziekinstrumenten, waarvan sommige alleen door vrouwen bespeeld mogen worden.

Rotsformaties van Sindou

De Pics de Sindou behoren tot de mooiste natuurlijke wonderen van Burkina Faso. Dit is een verzameling ruige rotspieken die door eeuwenlange erosie bijzondere grillige vormen hebben aangenomen. In sommige rotsen kun je het silhouet zien van mensen, dieren of gereedschappen. Vroeger schuilden dorpelingen achter de pieken om zich te beschermen voor vijandelijke aanvallen. Nog steeds hebben de rotsen voor lokale volkeren een mysterieuze betekenis. Zo denkt het Senufo-volk dat de rotspieken hun voorouders voorstellen. De rotsformaties liggen bij het dorp Sindou in het zuidwesten van Burkina Faso.

Sindou in Burkina Faso

W National Park

W National Park is een groot natuurreservaat dat drie landen beslaat: Burkina Faso, Benin en Niger. Aan de noordkant van het park slingert de Niger-rivier die vanuit de lucht de vorm heeft van de ‘W’ – vandaar de naam. Het hele grensoverschrijdende park is het grootste intacte wilde ecosysteem in West-Afrika met savannes, bossen, graslanden, struiken en een grote hoeveelheid wilde dieren.

Burkina Faso W National Park

Als je leeuwen wilt spotten moet je hier zijn, want 90 procent van de West-Afrikaanse leeuwen leeft in dit gebied. Er struinen zo’n 400 leeuwen rond in het park. Daarnaast is het gebied de thuisbasis van luipaarden, olifanten, antilopen, bavianen, nijlpaarden en de West-Afrikaanse lamantijn (een soort zeekoe). Met hulp van internationale organisaties zijn er steeds meer inspanningen voor het beschermen van de dieren en de natuur. Het deel in Benin staat sinds 2020 onder beheer van African Parks (www.africanparks.org). Vanuit het buurland kun je makkelijker (en veiliger) een safari organiseren dan vanuit Burkina Faso. Unesco heeft W National Park in 1996 opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Tiébélé

Gek genoeg is het de armoede die Tiébélé, een klein dorp tegen de grens van Ghana, zo aantrekkelijk heeft gemaakt. Al sinds de 15e eeuw is dit dorp de thuisbasis van het Kassena-volk, een van de oudste stammen in Afrika. Door het weinige geld zijn bijna alle huizen gemaakt van modder en aarde. Het dak van de ronde hutjes is van stro. Ook het koninklijke hof is gebouwd van leem.

Tiébélé in Burkina Faso

Vrouwen hebben de huizen daarna prachtig versierd, met handgemaakte muurschilderingen van religieuze en alledaagse taferelen. Ze hoeven geen rekening te houden met ramen, want die zijn er namelijk niet. Door een natuurlijke kleurstof van gekookte bonen zijn de schilderingen weerbestendig gemaakt. Met de decoratief beschilderde huizen is Tiébélé nu een prachtige plek om te bezoeken in Burkina Faso.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Burkina Faso, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam