Overnachten en hotels in Egypte

Als jarenlange toeristische hotspot heeft Egypte geweldige mogelijkheden om te overnachten. Je kunt de nacht doorbrengen in luxueuze en gerestaureerde paleizen met uitzicht op de Nijl of de zee. Egypte heeft prachtige historische koloniale hotels vol charme en karakter die door de jaren heen vele hoogwaardigheidsbekleders tot hun gasten mochten rekenen.

Je kunt overnachten midden in de woestijn met uitzicht op de sterrenhemel of op een felucca, een traditionele Egyptische zeilboot die de Nijl afvaart. Je kunt een slaapplaats vinden bij guesthouses die door vriendelijke en trotse Egyptische families die je maar al te graag wegwijs maken in hun land. Deze opties zijn misschien wat minder gerieflijk, maar de bijzondere locatie maakt dat meer dan goed.

Aan de andere kant heeft Egypte veel hotels van internationale ketens die zeer comfortabel zijn en uitstekende faciliteiten hebben, maar waar de sfeer ontbreekt. Vooral de resorts aan de Rode Zee zijn karakterloos, omdat ze zich vooral richten op toeristen die een pakketreis hebben geboekt. Voor een strand- of duikvakantie zijn deze hotels prima plekken om te verblijven.

De meeste accommodatie in Egypte vind je in de hoofdstad Cairo, in de havenstad Alexandria, in de Nijlvallei en langs de Rode Zee. In de woestijn kun je overnachten in desert camps. In Cairo en de toeristische plaatsen is altijd wel een slaapplaats te vinden, zelfs in het hoogseizoen. De maanden oktober tot en met april gelden als het hoogseizoen, en de prijzen van hotels zijn dan wat hoger. In de zomermaanden kan het bloedheet zijn in Egypte, waardoor veel hotels juist een korting aanbieden. Als je van weinig toeristen houdt, is dit de ideale tijd om op vakantie te gaan naar Egypte.

Hotels en resorts in Egypte

In alle grote steden en badplaatsen is een ruime keuze aan hotels en resorts. De hotels in Egypte zijn ingedeeld volgens een sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). De 5-sterrenhotels zijn vooral modern en in beheer van internationale hotelketens als Hilton, Sofitel en Mövenpick. Ook Egypte heeft zelf enkele hotelketens, waaronder Pyramisa Hotels & Resorts (www.pyramisaegypt.com) en Sunrise Resorts (www.sunrise-resorts.com). Een Egyptische hotelketen met ‘Belgische gastvrijheid’ is The Three Corners Hotels & Resorts (www.threecorners.com).

Veel all-inclusive resorts in badplaatsen als Sharm el-Sheikh, Hurghada en Luxor bieden goede voorzieningen, met internationale restaurants, zwembaden en golfbanen. Er wordt entertainment aangeboden die gericht op toeristen, met bijvoorbeeld optredens van buikdanseressen en muziekconcerten. Vanuit de resorts worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals snorkel- en duiktrips, tochtjes op een kameel in een woestijn of excursies naar archeologische wonderen. Als je in een all-inclusive resort gaat overnachten, zie je weinig van het ‘echte’ Egypte.

Hotels met 3 en 4 sterren hebben vaak meer sfeer, waarbij je meer proeft van het authentieke Egypte. Er zitten echter ook sjofele hotels tussen in saaie gebouwen uit de jaren zeventig. Hotels vanaf 3 sterren hebben een eigen badkamer en airconditioning. Voor hotels met 3, 4 of 5 sterren kun je beter online of via een reisorganisatie een kamer reserveren; je bent dan goedkoper uit dan spontaan bij de receptie binnen te wandelen. Voor de populaire wintermaanden en tijdens islamitische feestdagen is het sowieso verstandig een paar maanden van tevoren te boeken.

Hotels met 1 of 2 sterren hebben zelden airconditioning, dan moet je het in het beste geval doen met een fan. De betere hotels in deze categorie zijn oude gebouwen met kamers met hoge plafonds en deuren die je wagenwijd open kunt zetten, wat ook voor wat verkoeling zorgt. Let er ook op dat je in Cairo een non-smoking room vraagt bij de reservering of de receptie (als je daar tenminste prijs op stelt). Anders riskeer je een kamer met een doordringende sigarettengeur die talloze eerdere gasten hebben achtergelaten.

Kosten van overnachten in een hotel

Veel hotels in Egypte bevinden zich in de buurt van de Nijl of de zee. Je kunt beter een upgrade nemen en kiezen voor een kamer met uitzicht, al betaal je daar iets meer voor. Overnachten in Egypte is al niet duur. Voor een kamer voor één persoon in een middenklasse hotel ben je meestal niet meer dan € 10 per nacht kwijt. Een éénpersoonskamer in een hotel of hostel heb je al voor zo’n € 4 per nacht. Voor een luxer hotel beginnen de prijzen vanaf € 25 per nacht. In Cairo en bijzondere historische hotels liggen de kamerprijzen een stuk hoger.

Resorts en de luxere hotels vermelden de prijs van een kamer veelal zonder bijkomende belastingen en servicekosten. Check of dit bij de prijs zit inbegrepen als je een kamer wilt reserveren. In totaal kan er zelfs zo’n 25 procent bij komen op de hotelrekening, waaronder omzetbelasting, toeristenbelasting, gemeentelijke belasting en servicekosten van 10 tot 12 procent. Een deel van de hotels in Egypte is aangesloten bij de brancheorganisatie Egyptian Hotel Associationwww.egyptianhotels.org

Als je zelf in Egypte aan het rondreizen bent, zal je soms te maken krijgen met zogeheten touts (klantenlokkers). Dit zijn mannetjes die je opwachten op een busstation of treinstation en je een ‘goedkoop’ en ‘goed’ hotel aanbieden. Zij nemen je mee naar een bepaalde plek en krijgen daar commissie voor, waardoor je eigenlijk altijd teveel betaalt. Het zijn meestal ook geen goede hotels, dat is ook de reden waarom ze klantenlokkers inzetten. Je kunt deze mannetjes dus het beste negeren en gewoon je eigen plan trekken.

Hostels en pensions

Je kunt goedkoop overnachten in hostels in pensions. Vooral in de hoofdstad Cairo heb je de keuze uit een tientallen hostels, maar ook in andere toeristische plaatsen zijn hostels te vinden. Veel hostels richten zich op backpackers en organiseren ook allerlei excursies voor hun gasten. Pensions verschillen niet veel van hotels met 1 of 2 sterren en worden vaak gerund door een Egyptische familie. Er zijn echter ook pensions waar alleen Egyptenaren overnachten en waar je als buitenlandse toerist vreemd wordt aangekeken.

Enkele hostels in Egypte zijn aangesloten bij de Egyptian Youth Hostel Association. In 2018 waren dat er slechts drie, in Hurghada, Sharm-el-Sheikh en in Ismaïlia. Vroeger waren dat er veel meer. Ze zijn gelieerd aan de internationale organisatie Hostelling International, waar je lid van kunt worden. In deze hostels slapen mannen gescheiden van de vrouwen en buitenlanders gescheiden van de Egyptenaren.

Kamperen in Egypte

Kamperen zoals we dat in Europa kennen, is minder gebruikelijk in Egypte. Langs de kust van de Rode Zee zijn wel enkele kampeerterreinen, maar die hebben weinig voorzieningen, weinig schaduw en worden vooral gebruikt door vakantie vierende Egyptische families.

Als je graag je tent wil neerzetten, kun je het beste aankloppen bij hotels die omringd zijn door een grote tuin. Voor een kleine vergoeding mag je daar dan kamperen, terwijl je gebruik kunt maken van de douches en toiletten in het hotel. Wildkamperen langs de kust is niet aan te raden. Op sommige plekken liggen nog mijnen, terwijl andere plaatsen militair oefengebied kunnen zijn. Check altijd bij de autoriteiten of het is toegestaan om te kamperen.

Veel leuker is om het te kamperen in de woestijn. Je hoeft dit niet op eigen houtje te doen, maar er zijn vele lokale tour operators waarbij te terecht kunt voor een desert trip. Zij nemen je met een 4WD mee naar de Sinaïwoestijn, de Arabische Woestijn (tussen de Rode Zee en de Nijl) of de Westelijke Woestijn (richting de grens van Libië). Er gaat een kok mee die ter plekke het avondeten bereidt en een gids die je meer vertelt over de natuurwonderen die je onderweg tegenkomt.

Vraag wel om een extra deken als je de trip maakt, alleen een slaapzak is veel te koud. ‘s Nachts koelt het flink af in de woestijn en voordat je het weet, lig je te rillen tot de zon weer opgaat. In slaap vallen onder een hemel met miljoenen sterren is een onvergetelijke ervaring.

Naast dit ‘wildkamperen’ in de woestijn kun je overnachten desert camps, kampementen met traditionele bedoeïnenhutten en de nodige voorzieningen. Een deel van de dag is er elektriciteit en er zijn toiletten en douches. Vlakbij Nuweiba aan de Rode Zee vind je bijvoorbeeld Sawa Camp: www.sawacamp.com

Voor het laatst bijgewerkt op 21 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam