Tips voor een vakantie in Egypte

Egypte: een introductie

Een vakantie in Egypte beleef je in een land met een van de oudste beschavingen ter wereld, een plek van piramides, farao’s en kamelen. Al eeuwenlang spreekt het Noord-Afrikaanse land tot de verbeelding, onder reizigers, schrijvers, kunstenaars en filmmakers. Van Shakespeare tot Hollywood: Egypte is een bestemming die intrigeert en inspireert. Veel van de oude beschaving is verdwenen, maar er zijn nog genoeg piramides, tempels en tombes om dagen – zo niet weken – rond te dwalen.

Een reis in Egypte is een spannende ervaring, met de enorme leegte, de verscheidenheid van kleuren van het zand, de droogte, de stilte, het oneindige aantal sterren aan de hemel ’s nachts en de oases die plotseling in de woestijn opdoemen. Een wereld van verschil met Cairo, waar veel reizigers hun vakantie beginnen. De Egyptische hoofdstad is een lawaaierig mierennest met drukke bazaars en voortreffelijke musea over de oudheid, een stad die de vruchtbare Nijl-regio verbindt met de eindeloze woestijnen. Hoe anders is dat in opgeruimde badplaatsen als Hurghada en Sharm el Sheikh, met comfortabele resorts en de schitterende koraalriffen van de Rode Zee.

Een Nijlcruise brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in steden als Luxor en Aswan, maar als backpacker kun je ook prima door het land reizen. Helaas wordt Egypte de laatste jaren geplaagd door politieke onrust en islamitisch terreur, waarvan soms ook toeristen het doelwit zijn. Minder mensen dan ooit vieren er vakantie. Dat is jammer, maar het biedt ook voordelen. Op internet zijn nu vele goedkope vakanties naar Egypte te vinden en als je op je hoede blijft, kun je nu de grootste attracties bezoeken zonder ellenlange rijen. Het is toch geweldig om het prachtige graf van Ramses IV helemaal voor jezelf te hebben?

Egypte in een notendop

– Oppervlakte: 1.001.000 vierkante kilometer (24 keer Nederland);
– Inwoneraantal: 94.666.993 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 95 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Cairo;
– Taal: Arabisch;
– Munteenheid: Egyptische pond (EGP);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 12.100 (2016).

De 10 beste bezienswaardigheden in Egypte

Egypte is befaamd om zijn eeuwenoude beschaving en enkele van de bekendste monumenten ter wereld, waaronder natuurlijk de beroemde piramides. Als je alleen aan het strand gaat liggen en gaat zwemmen in de Rode Zee, heb je echt iets gemist! Lees hier meer over de 10 beste bezienswaardigheden in Egypte

Reizen naar Egypte

Je kunt gemakkelijk met het vliegtuig naar Egypte reizen. Het land heeft tien internationale luchthavens, verspreid over het land. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vliegen naar Cairo, Hurghada en Sharm el Sheikh. Vliegtickets zijn het duurst in de lente en de herfst en het goedkoopst in de (hete) zomermaanden juli en augustus. Lees hier meer over reizen naar Egypte

Overnachten in Egypte

Als jarenlange toeristische hotspot heeft Egypte geweldige mogelijkheden om te overnachten. Je kunt de nacht doorbrengen in luxueuze en gerestaureerde paleizen met uitzicht op de Nijl of midden in de woestijn met uitzicht op de sterrenhemel. Lees hier meer over overnachten in Egypte

Informatie over visum Egypte

Reizen en vakantie in EgypteStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Egypte. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij vertrek uit Egypte nog minstens 6 maanden geldig is. Met een identiteitskaart kom je niet het land binnen.

Reizigers kunnen een visum verkrijgen bij aankomst op een van de internationale luchthavens of in de internationale havens. Een toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig. Je moet dit visum bij aankomst eerst ophalen en de sticker in je paspoort hebben geplakt, voordat je door de paspoortcontrole gaat. Je kunt het visum in de aankomsthal verkrijgen bij een balie van een bank en contant betalen met euro’s of Amerikaanse dollars. De kosten van dit visum bedroegen begin 2017 nog $ 25, al waren er volgens Egyptische nieuwsmedia plannen om het tarief vanaf juli 2017 te verhogen naar $ 60 (neem dus voldoende contant geld mee). Er lopen op de vliegvelden ook bemiddelaars rond, maar er is geen noodzaak om met deze mannetjes in zee te gaan. Zij rekenen namelijk ook nog bemiddelingskosten.

Ook op E-visums.nl is een visum voor Egypte eenvoudig en met spoed aan te vragen. Het aanvragen van een visum voor Egypte is eenvoudig te doen. Je ontvangt meestal binnen drie werkdagen het visum. Je kunt eenvoudig betalen met iDEAL en bij vragen contact opnemen. Je kunt eveneens een visum aanvragen bij de Ambassade van Egypte in Den Haag. Binnen drie maanden na afgifte van je visum dien je naar Egypte af te reizen.

Als je in een van de resorts verblijft in Sharm El Sheikh, Dahab, Nuweiba of Taba heb je géén visum nodig voor vertrek naar Egypte. Bij aankomst op de luchthaven of aan de grens kun je een ‘Sinai only visum’ vragen, waarmee je maximaal 15 dagen in deze badplaatsen en in de oostelijke Sinai kunt verblijven. Dit visum kost niets en betreft enkel een stempel in je paspoort. Als je van plan bent excursies te maken buiten deze badplaatsen, heb je wél een officieel toeristenvisum nodig.

Communicatie in Egypte

Internationaal toegangsnummer: +20.
Collect call naar Nederland: (02) 3654431.
Alarmnummer ambulance: 123.
Alarmnummer brandweer: 180.
Alarmnummer politie: 122.
Toeristenpolitie: 126.

Tijdsverschil met Egypte

In de winter is het in Egypte 1 uur later dan in Nederland. In de zomer, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Egypte.

Elektriciteit in Egypte

De elektriciteit in Egypte is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In enkele plaatsen kan ook nog sprake zijn van 110 volt. Het land maakt zowel gebruik van Europese stopcontacten die geschikt zijn voor twee ronde pinnen, als Britse stopcontacten die geschikt zijn voor drie rechthoekige pinnen. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Hou er rekening mee dat in hotels soms maar heel weinig stopcontacten zijn.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een Egyptisch visum of een vakantie in Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam