Reizen en vakantie in VaticaanstadReizen en vakantie in Vaticaanstad

Kerngegevens

– Oppervlakte: 440 vierkante kilometer (kleiner dan de stad Utrecht);
– Inwoneraantal: 836 (2013);
– Bevolkingsdichtheid: 2 inwoners per 100 vierkante meter;
– Staatsvorm: Pontificaat;
– Hoofdstad: Vaticaanstad;
– Talen: Italiaans;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: Onbekend.

Reizen en vakantie in Vaticaanstad

Reizen en vakantie in VaticaanstadVaticaanstad, ook wel de Heilige Stoel genoemd, is officieel het kleinste land ter wereld. Het is een enclave die helemaal omsloten wordt door Rome, de hoofdstad van Italië. Het Vaticaan is de hoofdzetel van de rooms-katholieke kerk en zijn leider, de paus.

De oppervlakte van het dwergstaatje is zo klein, dat je alles  vanuit het centrale Sint-Pietersplein gemakkelijk te voet kunt afleggen. Hotels of andere overnachtingsmogelijkheden zijn er niet, daarvoor moet je terecht in Rome. Wel hebben enkele musea een restaurant of cafetaria. Vanwege de drukte moet je oppassen voor zakkenrollers.

Informatie over visum Vaticaanstad

Inwoners van Nederland en België hebben vanzelfsprekend geen visum nodig voor een bezoek aan Vaticaanstad. Wandelend vanuit Rome kom je ook geen grensposten of douaneambtenaren tegen. Voor consulaire of diplomatieke zaken kun je contact opnemen met de Ambassade van Vaticaanstad in Den Haag.

Communicatie in Vaticaanstad

Internationaal toegangsnummer: 379. Vaticaanstad maakt echter onderdeel uit van het Italiaanse telefoonnetwerk, waardoor je voor het telefoneren het Italiaanse toegangsnummer +39 moet gebruiken. De telefoonnummers in Vaticaanstad zijn hetzelfde als in Rome.
Tijdsverschil: geen tijdsverschil met Nederland.
Alarmnummer ambulance, politie en brandweer: 112.
Elektriciteit: 220 volt.

Verkeersbureau van Vaticaanstad

Vaticaanstad heeft geen verkeersbureau in Nederland. Ook in het land zelf is er geen toeristische organisatie. Voor toeristische informatie kun je kijken op de officiële website van Vaticaanstad: www.vaticanstate.va.

Musea en bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Sint-PietersbasiliekSint-Pietersbasiliek

De belangrijkste plek om te bezoeken is ongetwijfeld de Sint-Pietersbasiliek, een van de grootste kerken ter wereld. Er kunnen 60.000 mensen in de basiliek, die tussen 1506 en 1626 is gebouwd. Het hoogste punt is 120 meter. Er zijn bijna 400 marmeren beelden te vinden en aan de bouw en inrichting werkten belangrijke Italiaanse kunstenaars mee als Rafaël en Michelangelo. Korte broek, blote schouders en minirokjes zijn taboe als je de Sint-Pietersbasiliek wilt betreden.

Vaticaanse Musea

In de Vaticaanse Musea liggen alle kunstschatten van Vaticaanstad. Het is een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Er zijn tientallen zalen te bezichtigen, met als hoogtepunt de Sixtijnse Kapel die beroemd is vanwege de fresco’s van Michelangelo. Ook hier geen korte broek, blote schouders en minirokjes. Er staan vaak lange rijen, maar je kunt de wachttijd verkorten door al via internet kaarten te kopen. Officiële website: www.museivaticani.va

Share Button