Tips voor een vakantie op Santiago, Kaapverdische Eilanden

Door Olivier Van Herck

De Kaapverdische Eilanden liggen voor de kust van Senegal en horen officieel bij Afrika. Kaapverdië bestaat uit twaalf eilanden die maanvormig ten opzichte van elkaar liggen. Santiago is het grootste eiland waar bijna de helft van de volledige bevolking van Kaapverdië woont. De grootste stad, Praia, is eveneens de hoofdstad van Kaapverdië. Het is minder bezocht dan de andere eilanden, vaak ten onrechte, want het heeft veel authentieke cultuur en natuur te bieden.

Kaapverdië krijgt vaak de bijnaam ‘Afrika voor beginners’. De Portugese invloeden en de afscheiding van het Afrikaanse vasteland zorgen voor een gematigde Afrikaanse cultuur. De inwoners zijn lichter gekleurd dan 400 kilometer naar het westen, in Senegal. Portugees is de voertaal, licht verbasterd tot het criollo, en veel steden zijn een mix tussen Afrika en Europa. Kortom, het heeft zijn bijnaam niet gestolen.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Santiago

Praia

Praia is de grootste stad en de hoofdstad van Kaapverdië. Met bijna 100.000 inwoners voelt het als een grote stad, zeker in vergelijking met de andere steden in Kaapverdië. Uitgezonderd op zondag, is het gezellig druk in de hoofdstad. Er zijn een aantal plaatsen die je zeker moet zien voordat je de rest van het eiland verkent.

De Sucupira markt is een levendige markt waar je veel lokale producten vindt. Het is een kleine versie van de drukke markten in de grote Afrikaanse steden. Vanuit de markt wandel je de trappen omhoog naar de oude stad, Plato, waar heel wat mooie gebouwen in Portugese stijl bewaard zijn gebleven. Hier ligt het presidentieel paleis en heb je een mooi uitzicht op de baai en stranden van de hoofdstad.

Cidade Velha

De allereerste nederzetting in Santiago, Cidade Velha, ligt op 15 kilometer ten westen van Praia. Het stadje is meer dan 500 jaar oud en uitgeroepen tot Unesco erfgoed. Er hangt een historische sfeer die je terugbrengt naar het oude leven op Santiago. Er staan een paar mooie historische gebouwen en oude ruïnes. Een van deze ruïnes is het fort Fortaleza Real de Sao Felipe, dat vroeger gebruikt werd door de Portugese kolonisten om de kust in het oog te houden. Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht op het dorpje en de Atlantische oceaan.

Assomada markt

In het midden van het eiland ligt het kleine Assomada. Het dorp zelf is niet zo bijzonder, maar iedere woensdag en zaterdag vindt er de lokale markt plaats, die absoluut het bezoeken waard is. Het is een kleurrijke, Afrikaanse markt waar veel lokale mensen groeten, fruit en allerlei andere spullen kopen. Assomada ligt in het groene, bergachtige binnenland en de rit vanuit Praia is een hoogtepunt op zich. Een bezoek aan de markt is een ideale stop op doortocht naar Tarrafal in het noorden van Santiago.

Tarrafal

Tarrafal is een kleine vissersdorpje in het noorden van Santiago. Het heeft een van de mooiste stranden van Kaapverdië, met palmbomen en de blauwe oceaan. Doordeweeks is het druk met vissers, terwijl in het weekend de lokale bevolking hier graag komt. Het is een lange rit vanuit de hoofdstad Praia, maar het prachtige landschap onderweg is de rit zeker waard.

Pico da Antonia

Santiago is een bergachtig eiland met verbazend veel groen. De hoogste punt van het eiland is Pico da Antonia, 1394 meter hoog. De wandeling naar de top is een van de mooiste wandelingen van het eiland met prachtig zicht op de valleien en de oceaan. Je kunt helemaal tot de piek, maar het laatste deel is stijl en redelijk gevaarlijk.

Praktische informatie over een vakantie op Santiago

Eten en drinken op Santiago

De Sucupira markt is de ideale plaats om de lokale specialiteiten uit te proberen. Rondom de markt zijn verschillende straatrestaurants waar de Kaapverdianen ’s middags een maaltijd komen eten. Je eet wat de pot schaft, soms vlees, soms vis, en bijna altijd rijst en bonen. Culinair hoogstaand en heel hygiënisch is het niet, maar wel een leuke ervaring.

Als je uitgebreider of met wat meer comfort wil eten, zijn er verschillende opties in de oude stad. In de voetgangersstraat Rua 5 de Julio liggen veel restaurants, kleine bars, ijssalons en bakkers.

Slapen op Santiago

Er zijn geen grote toeristische resorts in Santiago, maar wel genoeg lokale opties voor je vakantie. De meeste hotels in Santiago liggen in de hoofdstad Praia. De oude stad is een wijk met veel restaurants, bars en een rustige sfeer. Over het algemeen is Kaapverdië erg veilig en dat geldt zeker voor deze wijk. Buiten de hoofdstad vind je een aantal hotels in Tarrafal en Ciudade Velha.

Vervoer naar Santiago

Santiago heeft een internationale luchthaven. Een retourvlucht vanuit Amsterdam vind je vanaf € 350, wat veruit het duurste deel van de vakantie zal zijn. Het vervoer op het eiland gaat met minibusjes die vertrekken bij de Sucupira markt. Ze zijn spotgoedkoop en vertrekken als het busje vol is. Alleen op zondagen ligt het leven stil in Kaapverdië en is het moeilijk om vervoer te vinden naar andere plaatsen op het eiland. Privévervoer is dan de enige optie, wat onmiddellijk een heel stuk duurder is.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Santiago, Kaapverdische Eilanden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier van Herck; Flickr.com/rey perezoso; Flickr.com/jbdodane.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam