Bezienswaardigheden in Kameroen

Kameroen bezienswaardighedenBij een safari in Afrika denk je niet snel aan Kameroen, maar waarom ook niet? Dit land in het hart van Afrika heeft schitterende nationale parken waar je enorm veel verschillende dieren kunt zien. Je ziet er misschien niet de Big Five, maar de kans is groot dat je wel olifanten, gorilla’s, chimpansees en exotische vogels tegenkomt.

De natuurreservaten zijn dan ook om door een ringetje te halen, want Kameroen beschikt zowel over een van de oudste en grootste tropische regenwouden van heel Afrika. Een bezoek aan een van de nationale parken is een must tijdens een rondreis door Kameroen, maar het land heeft nog veel meer wondermooie bezienswaardigheden. Wat dacht je van de hoogste berg van West-Afrika, die best makkelijk is te beklimmen?

Ander natuurschoon zijn bergen, watervallen en stranden, aangevuld met energieke steden. Je kunt er kennismaken met de tradities van stammen en koninkrijkjes, maar ook de koloniale restanten opsnuiven die de Fransen, Britten en Duitsers tot de onafhankelijkheid in 1960 hebben achtergelaten. Terecht dat Kameroen bekendstaat als ‘een Afrika in één’. Wil je weten wat dit West-Afrikaanse land allemaal te bieden heeft? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Kameroen!

Mount Cameroon

De bekendste bezienswaardigheid is Mount Cameroon, de hoogste berg van West-Afrika. De vulkanische piek is 4040 meter hoog en ligt in het zuidwesten van Kameroen, vlakbij de kust. De locals noemen het Mongo ma Ndemi, oftewel de ‘Berg van de Grootheid’, en zien de berg als het belangrijkste symbool van het land. De vulkaan laat nog steeds zijn grootsheid zien, want regelmatig vinden er uitbarstingen plaats. De laatste keer was in 2012.

Onder avontuurlijke reizigers en bergbeklimmers is het populair om een trektocht te maken naar de top van Mount Cameroon, een klim die redelijk is te doen. De tocht duurt drie tot vier dagen. De uitvalsbasis is Buéa, een koloniaal stadje aan de oostkant van de vulkaan met een interessante geschiedenis (hier was ook het eerste postkantoor van West-Afrika). Je kunt het beste op stap gaan met een gids.

Mount Cameroon in Kameroen

Tijdens de wandeling passeer je een gevarieerd landschap van regenwoud, bergbossen, lavavelden en graslanden dat de thuisbasis is van apen en bosolifanten. Hou je van een extreme uitdaging? Schrijf je dan in voor de Race of Hope, een jaarlijkse hardloopwedstrijd in januari of februari naar de top van de berg en terug.

Wil je een trektocht maken naar de hoogste berg van West-Afrika?
Boek hier een trektocht met gids naar de top van Mount Cameroon

Limbe

Limbe is een gezellig havenstadje en een van de toeristische trekpleisters van Kameroen. Het ligt aan een prachtige baai, op de hellingen van de imposante Mount Cameroon. In de koloniale tijd heette het stadje Victoria. Je ziet er nog steeds overblijfselen van koloniale architectuur die de Duitsers en Britten hebben achtergelaten. Limbe is een relaxt stadje om even te ontspannen op het strand of uit je dak te gaan. Er wordt gezegd dat hier het beste nachtleven van heel Kameroen te vinden is.

Kameroen Limbe

Limbe heeft bovendien twee bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Je kunt er een bezoek brengen aan het Limbe Wildlife Centre (www.limbewildlife.org), een opvanghuis voor verweesde mandrilapen, gorilla’s, bavianen, chimpansees en andere apen. Combineer dat met de Limbe Botanic Garden, een van de oudste botanische tuinen van Afrika. Deze tuinen werden door de Duitsers opgericht in 1892, oorspronkelijk om te experimenteren met gewassen als koffie, cacao en rubber.

Foumban

Cultuurliefhebbers moeten de stad Foumban op hun lijstje zetten, gelegen in de vulkanische hooglanden in het noorden. Dit is de historische hoofdstad van het koninkrijk Bamoun, dat nog altijd springlevend is. De grootste bezienswaardigheid hier is het fraaie koninklijk paleis van de sultan. Het werd voltooid in 1917 en is een van de oudste paleizen van Afrika. Een deel van het paleis is ingericht als museum, waar je onder meer Afrikaanse maskers, houtsnijwerk en antieke wapens en meubels kunt bewonderen. Ook de moskee van de stad is een bezoek waard. Website: www.palaisdesroisbamoun.com

Dja wildreservaat

Het Dja wildreservaat (Réserve de faune du Dja) ligt in het zuidoosten van Kameroen en is een van de grootste beschermde regenwouden van Afrika. Liefst 90 procent van het gebied bestaat uit ongerept en beschermd bos, dat wordt afgebakend door de rivier de Dja. Het reservaat is vooral bekend om de vele apen die hier tussen de lianen slingeren, waaronder chimpansees, laaglandgorilla’s, mandrilapen en roodkopmangabey’s.

Verder vind je hier wilde dieren als bosolifanten, luipaarden, buffels en bosvarkens. Het reservaat is overigens ook de thuisbasis van Baka-pygmeeën die nog grotendeels vasthouden aan hun traditionele manier van leven. Het wildreservaat staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gebied is niet makkelijk te bereiken, dus een georganiseerde tour met gids is aan te raden. Website: www.dja.cm

Wil je een bezoek brengen aan dit enorme regenwoud?
Boek hier een 6-daagse safari met gids naar het Dja wildreservaat

Yaoundé

Midden in Kameroen ligt Yaoundé, de bruisende hoofdstad die over zeven heuvels is verspreid. De opvallend groene (en drukke) stad is in 1888 gesticht door Duitse handelaren en nu het belangrijkste politieke centrum van het land, met talloze regeringsgebouwen die gebouwd zijn in de jaren zeventig. De stad heeft een prachtig kunstmuseum, het Musee d’Art Camerounais, dat is gehuisvest in een voormalig benedictijnenklooster en een waardevolle collectie maskers, bronzen beelden en aardewerk tentoonstelt.

Nationaal Museum in Kameroen

In het nationaal museum, Musée National du Cameroun, kom je alles te weten over de cultuur en geschiedenis van Kameroen. Het museum zit sinds 2015 in het voormalige presidentieel paleis en de vroegere residentie van de Franse gouverneur. Tot de bezienswaardigheden behoort ook het spiraalvormige herenigingsmonument (Monument de la Reunification du Cameroun), begin jaren zeventig gebouwd om de hereniging van Brits Kameroen en het Franse Kameroen te vieren. Het monument symboliseert twee slangen die de koppen bij elkaar steken.

Korup National Park

Dichtbij de grens van Nigeria ligt Korup National Park, het oudste regenwoud van Afrika. De oerbossen strekken zich uit over een oppervlakte van 1260 vierkante kilometer en zijn het domein een grote schare aan wildlife. Dieren die in het park leven zijn onder meer luipaarden, buffels, bosolifanten, chimpansees, bavianen en rode colobusapen. Ook zijn hier 435 verschillende soorten vogels te vinden, waaronder neushoornvogels en de uiterst zeldzame roodharige rotsvogel.

Korup National Park is een van de meest toegankelijke regenwouden van Kameroen, al mag je het gebied alleen betreden met een gids. De officiële ingang van het park is een lange hangbrug. Vanuit de stad Mundemba worden dagtochten en meerdaagse tochten georganiseerd. Overnachten kan in lodges of op kampeerterreinen (wel je eigen tent meenemen).

Kribi

Bij Kameroen denk je niet snel aan een strandvakantie, maar toch zijn er plekken waar je de hele dag kunt luieren op je ligbedje. De bekendste badplaats is Kribi, een paradijselijk oord met palmbomen, witte zandstranden en een kristalheldere zee. Je kunt verblijven in talloze redelijk geprijsde hotels en in restaurants kun je terecht voor verse geroosterde vis. Zo’n 8 kilometer naar het zuiden kun je een uitstapje maken naar de watervallen van Chutes de la Lobe, de enige waterval ter wereld die direct in de zee uitmondt. Neem ook even een kijkje bij La Phare de Kribi, een vuurtoren die 1906 door de Duitsers werd gebouwd.

Kameroen Kribi

Waza National Park

In het uiterste noorden ligt Waza National Park, het bekendste en oudste natuurreservaat van Kameroen dat opgericht is in 1934. Je kunt er enorm veel verschillende wilde dieren spotten, waaronder olifanten, giraffen, nijlpaarden, antilopen, apen en een overvloed aan vogels. Er zijn ook een paar leeuwen, maar die zijn moeilijker te vinden omdat de populatie door stroperij flink is uitgedund.

Het gebied bestaat vooral uit glooiende heuvels open savannebossen met struikgewas, waardoor je het wild goed kunt zien. De beste tijd voor een bezoek is maart en april, wanneer de dieren samenkomen rond waterpoelen. Het nationaal park ligt tegen de grenzen van Nigeria en Tsjaad waar helaas ook terroristen van Boko Haram actief zijn. Check dus het meeste actuele reisadvies voordat je naar het noorden afreist.

Lobéké National Park

Voor een safari kun je een bezoek brengen aan Lobéké National Park, waar de grootste concentraties van Afrikaanse bosolifanten en laaglandgorilla’s te vinden zijn. Het park ligt in het uiterste zuidoosten van Kameroen, dichtbij de grens van de Centraal-Afrikaanse Republiek en Congo-Brazzaville. Het reservaat bestaat vooral uit bossen waar vele wilde dieren leven.

Naast olifanten en gorilla’s is er kans op het spotten van chimpansees, luipaarden, zwarte colobusapen en bongo-antilopen. Er groeien meer dan 300 soorten bomen, waarvan vele nooit zijn gekapt. Vanwege slechte wegen is het moeilijk om bij dit park te komen. Voor een georganiseerde safari kun je het beste aankloppen bij tour operators.

Wil je een bezoek brengen aan Lobéké National Park?
Boek hier een 11-daagse safari in Lobéké National Park

Watervallen van Ekom

Ben je fan van Tarzan? Dan mag je de watervallen van Ekom (Chutes d’Ekom) eigenlijk niet missen. Dit zijn twee schitterende watervallen van 80 meter hoog, omringd door een bergachtig regenwoud. De watervallen waren te zien in de film Greystoke: The Legend of Tarzan uit 1984. In het regenseizoen zijn de watervallen nog indrukwekkender, als het water aanzwelt in de Nkam-rivier. Dit natuurwonder ligt op 20 kilometer van de stad Nkongsamba, en is niet makkelijk te bereiken. In het nabijgelegen dorp Melong moet je het dorpshoofd om toestemming vragen als je de watervallen wilt zien.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 april 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Kameroen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Anton_Ivanov/Shutterstock.com; Fabian Plock/Shutterstock.com; mbrand85/Shutterstock.com; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam