Reizen Kenia

Tips voor het aanvragen van een visum voor Kenia

Voor een vakantie in Kenia moeten Nederlandse staatsburgers vooraf een visum aanvragen. Voorheen kon je bij aankomst op een internationale luchthaven in Kenia een visum bemachtigen, maar sinds 1 september 2015 kan dat niet meer. Voor het aanvragen van een visum heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is op het moment dat je naar Kenia gaat. Ook dien je in het bezit te zijn van een vliegticket voor de terugreis of de reis naar een volgende bestemming.

Voor een enkel bezoek of voor een doorreis dien je het visum Kenia online te regelen. Het aanvragen van een single entry visa of een transit visa doe je via de officiële website van de Keniaanse immigratiedienst: evisa.go.ke. Met een transitvisum kun je maximaal 72 uur uur in Kenia verblijven, als je op doorreis bent. Een single entry visum is geldig voor maximaal 90 dagen. Je kunt het in Kenia bij het kantoor van de immigratiedienst in Nairobi eventueel verlengen voor een nieuwe periode van 90 dagen. Je mag maximaal zes maanden in Kenia verblijven, met de verlenging erbij De kosten van een single entry visum zijn $ 51 en voor een transitvisum $ 21 (kosten in 2018).

Voor het aanvragen van een zogeheten e-Visa moet je je eerst via de website registreren, daarna je visumtype uitkiezen en het formulier invullen. Toeristen moeten hun reisplan en hotelreserveringen doorgeven. Ook moet je digitaal een recente kleuren pasfoto aanleveren, waarbij je frontaal in de camera kijkt (alle richtlijnen voor de pasfoto staan op de website). Je kunt betalen met een creditcard (Visa of Mastercard). Na goedkeuring krijg je het eVisa in je e-mail. Dat moet je vervolgens uitprinten en bij aankomst in Kenia aan de immigratiebeambte overhandigen.

De verwerking van een online visumaanvraag duurt meestal twee werkdagen. De website is ook geschikt voor een mobiele telefoon, je kunt zelfs met je eigen smartphone een foto maken en uploaden. De autoriteiten werken ook aan een real time systeem, voor last-minute reizen. Na het verkrijgen van een visum moet je binnen 3 maanden naar Kenia reizen.

Visum voor Kenia aanvragen bij de ambassade

Je kunt natuurlijk ook nog ouderwets een visum aanvragen bij de Ambassade van Kenia in Den Haag. Het kost meer (reis)tijd, maar het is leuk als je een exotische sticker in je paspoort wilt hebben. Bij de ambassade kun je alleen terecht voor een multiple journey visa (als je meerdere keren naar Kenia wilt reizen) en een East Africa Tourist Visa.

Met een East Africa Tourist Visa mag je ook een bezoek brengen aan Oeganda en Rwanda. Dat is handig als je een langere rondreis gaat maken in deze drie landen. Dit visum is geldig voor 90 dagen. Je moet je reis beginnen in het land dat je visum heeft verstrekt. Een multiple journey visum is vooral bedoeld voor zakenmensen die regelmatig een bezoek brengen aan Kenia. Dit visum is een jaar geldig, maar de aanvraag duurt wel 6 tot 8 weken. Er is veel meer papierwerk voor nodig, waaronder een introductiebrief van een bedrijf of organisatie in Kenia.

Een visum is aan te vragen bij de Ambassade van Kenia in Den Haag. Je kunt je melden tussen 09.00 en 12.00 uur ‘s ochtends. Neem je paspoort, minimaal drie kleuren pasfoto’s en de benodigde formulieren en reispapieren mee. De formulieren kun je downloaden van de website van de ambassade.

Vanuit Europa, de Verenigde Staten, Canada of Japan heb je geen Gele Koorts of cholera certificaat nodig als je naar Kenia reist. Kom je uit een ander land waar gele koorts en cholera heersen, dan is zo’n certificaat wel vereist.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Kenia, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto ambassade © Google Streetview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam