Rondreizen Kenia

Bezienswaardigheden in Kenia

Masai Mara Nationaal Park

Masai Mara Nationaal Park, KeniaMasai Mara is een van de mooiste nationale parken ter wereld. Het park grenst aan het Serengeti Nationaal Park in Tanzania en is vernoemd naar de in rood gestoken Masai, die al eeuwenlang in het park wonen en er hun dieren laten grazen. In hun taal betekent Mara ‘gevlekt’, dat misschien een verwijzing is naar het spel van licht en schaduw van de acacia’s en wolkenluchten op de uitgestrekte graslanden. Lees hier meer over Masai Mara Nationaal Park

Turkanameer

Het Turkanameer in het noorden van Kenia is het grootste woestijnmeer ter wereld en een van de meest zoute meren van Afrika. Het meer heeft een lengte van 250 kilometer en is daarmee langer dan de hele kust van Kenia. Lees hier meer over het Turkanameer

Amboseli Nationaal Park

Het zuidelijk gelegen Amboseli Nationaal Park is na Masai Mara het populairste natuurreservaat van Kenia, dat vanwege de ligging een grote aantrekkingskracht heeft bij toeristen. Het landschap wordt gedomineerd door de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika die zich net over de grens in Tanzania bevindt. Amboseli Nationaal Park is een van de beste plekken in Afrika om grote kuddes olifanten van dichtbij te zien. Op een relatief kleine oppervlakte lopen meer dan 900 olifanten rond, samen met onder meer leeuwen, giraffen, apen, hyena’s, jachtluipaarden en ruim 600 soorten vogels. Het landschap in het wildpark varieert van een opgedroogde meerbodem en moerassen tot savanne en bossen. Bezoekers kunnen ook de inheemse Masai-nederzettingen bekijken in en rond het safaripark. Amboseli Nationaal Park ligt ongeveer 260 kilometer ten zuiden van Nairobi, met de auto een rit van 4 tot 5 uur. In het park zijn verschillende safari lodges en kampeerterreinen, waaronder de luxueuze Ol Tukai Lodge (www.oltukailodge.com).

Tsavo East Nationaal Park

Tsavo East Nationaal Park is het grootste natuurreservaat van Kenia, beroemd om de beelden van olifanten die onder het rode zand zitten en spelen en zwemmen in de palmrijke Galana rivier. Het wildpark is opgericht in 1948 en is daarmee ook een van de oudste nationale parken van het land. Het hoort eigenlijk bij Tsavo West National Park, maar de spoorweg en de snelweg tussen Nairobi en Mombasa scheiden de twee delen. Tsavo East Nationaal Park bestaat vooral uit uitgestrekte dorre vlaktes met roodbruine aarde, moerassen en open savannes zonder planten en bomen. Hierdoor kun je goed wilde dieren spotten. Naast de olifanten is er een grote kans om leeuwen, luipaarden, neushoorns, nijlpaarden, buffels, giraffen en zebra’s. Door de immense omvang van het safaripark kun je wild tegenkomen dat je ‘exclusief’ voor jezelf hebt, zonder vele jeeps met andere toeristen om je heen. In het natuurreservaat vind je ook het Yatta Plateau, de langste (opgedroogde) lavastroom ter wereld van zo’n 300 kilometer lang. Tsavo East Nationaal Park ligt relatief dichtbij de badplaatsen Mombasa en Malindi, zodat je van hieruit een ééndaagse safari naar het reservaat kunt ondernemen. In en rond het park zijn ook enkele lodges en tentenkampen waar je kunt overnachten, waaronder de Voi Wildlife Lodge (www.voiwildlifelodge.com).

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru National Park is een van de populairste bezienswaardigheden van Kenia, beroemd om de miljoenen langpotige roze flamingo’s die in het gelijknamige meer neerstrijken. Helaas is de kolonie flamingo’s flink uitgedund door overstromingen in 2013, waardoor een groot deel van de vogels haar toevlucht heeft gezocht in Lake Bogoria en Lake Elmenteita. Lake Nakuru is echter nog steeds een prachtig nationaal park met rotsachtige kliffen, Acacia-bomen en een waterval. Rond het meer zijn uitgestrekte grasvelden waar je talloze wilde dieren kunt spotten, waaronder leeuwen, luipaarden, neushoorns, nijlpaarden, waterbokken en bedreigde rothschildgiraffen. Naast de flamingo’s zijn er nog 450 andere vogelsoorten, waarmee Lake Nakuru het populairste vogelreservaat is van Kenia. Het safaripark ligt in de Great Rift Valley, ongeveer 156 kilometer ten noordwesten van Nairobi. In en rond het park zijn talloze lodges, hotels, guesthouses en campings waar je kunt overnachten, waaronder de Lake Nakuru Lodge (www.lakenakurulodge.com). De stad Nakuru ligt er zowat tegenaan, en ook daar is accommodatie te vinden. Vanuit Nairobi kun je de bus nemen naar Nakuru, een rit van ongeveer 2 uur.

Nairobi

De hoofdstad Nairobi is voor veel toeristen slechts het begin- en eindpunt van een rondreis door Kenia. Je landt op de internationale luchthaven en gaat (na misschien één nachtje) snel door naar een van de nationale parken. Toch is er van alles te zien en te doen in de Keniaanse hoofdstad, waardoor je er best een paar dagen langer kunt doorbrengen. Bovendien ervaar je in Nairobi het échte Kenia, waar je niet zoveel van merkt tijdens een toeristische safari.

Kenia Nairobi

Nairobi stond ooit bekend als Nairobbery, een stad waar je zo snel mogelijk weer weg wilde. Nu wordt Nairobi getipt als het nieuwe ‘Kaapstad’, een kosmopolitische stad met torenhoge wolkenkrabbers, een rijke geschiedenis en zelfs een flinke dosis natuur. Ondanks de ruim 4 miljoen inwoners in deze hectische metropool is er een heus wildreservaat binnen de stadsgrenzen. In Nairobi National Park kun je alvast de Big Five kunt afstrepen, want hier leven neushoorns, luipaarden, leeuwen, neushoorns en buffels.

Kenia Nairobi park

In de Keniaanse hoofdstad is veel kunst en cultuur te vinden, met het Nairobi National Museum en het Karen Blixen Museum als grootste trekpleisters. De Deense schrijfster Karen Blixen werd onsterfelijk door de film Out of Africa. Ontnuchterend is een bezoek aan Kibera, de grootste sloppenwijk van Afrika. En begeef je tussen de locals door een bezoekje aan een van de markten, cafés of restaurants. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Nairobi

Hell’s Gate National Park

In weinig andere reservaten van Kenia kun je je zo vrij bewegen als in Hell’s Gate National Park, een klein park net ten zuiden van Lake Naivasha. Je kunt er wandelen, motorrijden, kamperen en zelfs fietsen, tussen grazende zebra’s door. Roofdieren leven hier niet, dus wat dat betreft is er geen gevaar. Fietsen is een geweldige ervaring, al is het wel handig een gids mee te nemen om ontmoetingen met Afrikaanse buffels te vermijden.

Fietsen Hell's Gate National Park Kenia

Hell’s Gate National Park is vernoemd naar de Ol Jorowa-kloof  die midden door het gebied loopt (ook bekend als Hell’s Gate Gorge). Het landschap is bijzonder spectaculair met torenhoge kliffen, door water uitgesleten kloven, stomende geothermische bronnen en met struikgewas begroeide uitgedoofde vulkanen. Een 25 meter hoge vulkanische rots staat bekend als de Fischer’s Tower, vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger Gustav Fischer. Dit is een populaire plek voor rotsklimmen.

Kenia Hell's Gate National Park

Het aantal wilde dieren is bescheiden, maar naast zebra’s en buffels komen ook hartenbeesten, gazellen, bavianen en antilopen veel voor. Er leven ruim 100 soorten vogels, waaronder de gier en de augurbuizerd. Hell’s Gate National Park ligt slechts 90 kilometer ten noordwesten van Nairobi en is makkelijk te bezoeken met een dagtrip. Je kunt ook overnachten op een van de drie campings in het park of in een hotel of resort aan Lake Naivasha.

Mount Kenya

Mount Kenya is de één na hoogste berg van Afrika, met een hoogte van 5199 meter. Alleen de Kilimanjaro in Tanzania is hoger. Mount Kenya een uitgedoofde vulkaan, die zo’n 3 miljoen jaar geleden nog vuur en as uitspuwde. De berg heeft drie toppen die hoog uittorenen boven het omringende landschap van landerijen, bossen en heuvels.

Mount Kenya in Kenia

Deze oude reus maakt deel uit van Mount Kenya National Park, een van de bezienswaardigheden in Kenia met een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In het reservaat zijn talloze wilde dieren te spotten, waaronder olifanten, witstaartmangoesten, bosbokken, colobus-apen en antilopen. Heel zelden worden luipaarden, bongo’s en reuzenboszwijnen gezien. De dieren zijn echter niet de belangrijkste reden om het park te bezoeken. Voor menige actieve reiziger staat een beklimming van Mount Kenya op de bucketlist.

Bergtop van Mount Kenya in Kenia

Een beklimming is mogelijk als je een goede conditie en goede wandelschoenen hebt, zelfs als je geen ervaren bergbeklimmer bent. De twee hoogste toppen, de Batian op 5199 meter en de Nelion op 5188 meter, zijn voorbehouden aan klimmers met een professionele uitrusting. De derde top is Point Lenana op 4985 meter, die je wel als ‘gewone wandelaar’ kunt bereiken. Trek 4 tot 6 dagen uit voor de hele klim, die je alleen met een gids mag ondernemen. Eenmaal boven staat je een adembenemend uitzicht te wachten. Mount Kenya ligt 190 kilometer ten noorden van Nairobi. Website: www.kws.go.ke

Shaba National Reserve

Shaba National Reserve is een niet al te groot natuurreservaat van 130 vierkante kilometer in het midden van Kenia dat wereldwijde faam kreeg door het boek en de film Born Free. In het boek beschrijft Joy Adamson – geboren in Tsjechië – hoe zij met haar man George de leeuwin Elsa grootbracht. Toen de leeuwin groot genoeg was om op eigen benen te staan, werd ze vrijgelaten in het wild. Het boek is in 1966 verfilmd.

Kenia Shaba National Reserve

In het Shaba National Reserve is een gedenkteken en een museum ter nagedachtenis aan Joy en George Adamson, die beiden in het wildpark werden vermoord. Maar er zijn ook genoeg wilde dieren te zien, waaronder de bedreigde Grévyzebra, olifanten, leeuwen, jakhalzen en Somalische struisvogels.

Kenia Shaba natuurreservaat

Shaba National Reserve ligt ten noorden van de Ewaso Ng’iro rivier, dat een belangrijke levensader vormt voor de wilde dieren in het woestijnachtige gebied. Het vormt samen met de nabijgelegen wildparken Samburu en Buffalo Springs een groot beschermd natuurgebied. Overnachten kan in de Sarova Shaba Game Lodge in het hart van het wildreservaat. De lodge ligt aan de oever van de rivier, heeft een groot zwembad en organiseert safari’s.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Kenia, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay; Flickr.com/Ninara.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam