Rondreizen Kenia

Bezienswaardigheden en nationale parken in Kenia

Masai Mara Nationaal Park

Masai Mara Nationaal Park, KeniaMasai Mara is een van de mooiste nationale parken ter wereld. Het park grenst aan het Serengeti Nationaal Park in Tanzania en is vernoemd naar de in rood gestoken Masai, die al eeuwenlang in het park wonen en er hun dieren laten grazen. In hun taal betekent Mara ‘gevlekt’, dat misschien een verwijzing is naar het spel van licht en schaduw van de acacia’s en wolkenluchten op de uitgestrekte graslanden. Lees hier meer over Masai Mara Nationaal Park

Turkanameer

Het Turkanameer in het noorden van Kenia is het grootste woestijnmeer ter wereld en een van de meest zoute meren van Afrika. Het meer heeft een lengte van 250 kilometer en is daarmee langer dan de hele kust van Kenia. Lees hier meer over het Turkanameer

Amboseli Nationaal Park

Het zuidelijk gelegen Amboseli Nationaal Park is na Masai Mara het populairste natuurreservaat van Kenia, dat vanwege de ligging een grote aantrekkingskracht heeft bij toeristen. Het landschap wordt gedomineerd door de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika die zich net over de grens in Tanzania bevindt. Amboseli Nationaal Park is een van de beste plekken in Afrika om grote kuddes olifanten van dichtbij te zien. Op een relatief kleine oppervlakte lopen meer dan 900 olifanten rond, samen met onder meer leeuwen, giraffen, apen, hyena’s, jachtluipaarden en ruim 600 soorten vogels. Het landschap in het wildpark varieert van een opgedroogde meerbodem en moerassen tot savanne en bossen. Bezoekers kunnen ook de inheemse Masai-nederzettingen bekijken in en rond het safaripark. Amboseli Nationaal Park ligt ongeveer 260 kilometer ten zuiden van Nairobi, met de auto een rit van 4 tot 5 uur. In het park zijn verschillende safari lodges en kampeerterreinen, waaronder de luxueuze Ol Tukai Lodge (www.oltukailodge.com).

Tsavo East Nationaal Park

Tsavo East Nationaal Park is het grootste natuurreservaat van Kenia, beroemd om de beelden van olifanten die onder het rode zand zitten en spelen en zwemmen in de palmrijke Galana rivier. Het wildpark is opgericht in 1948 en is daarmee ook een van de oudste nationale parken van het land. Het hoort eigenlijk bij Tsavo West National Park, maar de spoorweg en de snelweg tussen Nairobi en Mombasa scheiden de twee delen. Tsavo East Nationaal Park bestaat vooral uit uitgestrekte dorre vlaktes met roodbruine aarde, moerassen en open savannes zonder planten en bomen. Hierdoor kun je goed wilde dieren spotten. Naast de olifanten is er een grote kans om leeuwen, luipaarden, neushoorns, nijlpaarden, buffels, giraffen en zebra’s. Door de immense omvang van het safaripark kun je wild tegenkomen dat je ‘exclusief’ voor jezelf hebt, zonder vele jeeps met andere toeristen om je heen. In het natuurreservaat vind je ook het Yatta Plateau, de langste (opgedroogde) lavastroom ter wereld van zo’n 300 kilometer lang. Tsavo East Nationaal Park ligt relatief dichtbij de badplaatsen Mombasa en Malindi, zodat je van hieruit een ééndaagse safari naar het reservaat kunt ondernemen. In en rond het park zijn ook enkele lodges en tentenkampen waar je kunt overnachten, waaronder de Voi Wildlife Lodge (www.voiwildlifelodge.com).

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru National Park is een van de populairste bezienswaardigheden van Kenia, beroemd om de miljoenen langpotige roze flamingo’s die in het gelijknamige meer neerstrijken. Helaas is de kolonie flamingo’s flink uitgedund door overstromingen in 2013, waardoor een groot deel van de vogels haar toevlucht heeft gezocht in Lake Bogoria en Lake Elmenteita. Lake Nakuru is echter nog steeds een prachtig nationaal park met rotsachtige kliffen, Acacia-bomen en een waterval. Rond het meer zijn uitgestrekte grasvelden waar je talloze wilde dieren kunt spotten, waaronder leeuwen, luipaarden, neushoorns, nijlpaarden, waterbokken en bedreigde rothschildgiraffen. Naast de flamingo’s zijn er nog 450 andere vogelsoorten, waarmee Lake Nakuru het populairste vogelreservaat is van Kenia. Het safaripark ligt in de Great Rift Valley, ongeveer 156 kilometer ten noordwesten van Nairobi. In en rond het park zijn talloze lodges, hotels, guesthouses en campings waar je kunt overnachten, waaronder de Lake Nakuru Lodge (www.lakenakurulodge.com). De stad Nakuru ligt er zowat tegenaan, en ook daar is accommodatie te vinden. Vanuit Nairobi kun je de bus nemen naar Nakuru, een rit van ongeveer 2 uur.

Shaba National Reserve

Shaba National Reserve is een niet al te groot natuurreservaat van 130 vierkante kilometer in het midden van Kenia dat wereldwijde faam kreeg door het boek en de film Born Free. In het boek beschrijft Joy Adamson hoe zij met haar man George de leeuwin Elsa grootbracht. Toen de leeuwin groot genoeg was om op eigen benen te staan, werd ze vrijgelaten in het wild. Het boek is in 1966 ook verfilmd. In het Shaba National Reserve is een gedenkteken en een museum ter nagedachtenis aan Joy en George Adamson, die beiden in het wildpark werden vermoord. Maar er zijn ook genoeg wilde dieren te zien, waaronder de bedreigde Grévyzebra, olifanten, leeuwen, jakhalzen en Somalische struisvogels. Het Shaba National Reserve ligt ten noorden van de Ewaso Ng’iro rivier, dat een belangrijke levensader vormt voor de wilde dieren in het woestijnachtige gebied. Het vormt samen met de nabijgelegen wildparken Samburu en Buffalo Springs een groot beschermd natuurgebied.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Kenia, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Ninara.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam