Rondreizen Kenia

Overnachten in Kenia

Kenia overnachtenOvernachten in Kenia doe je het liefste in een safarilodge. In nationale parken en wildreservaten zijn schitterende lodges te vinden, gelegen in een prachtige omgeving. Vanaf de houten veranda kun je met een wijntje in de hand wilde dieren voorbij zien komen en voor afkoeling neem je een duik in het luxe zwembad.

De safarilodges zijn prijzig, maar Kenia heeft gelukkig een ruim aanbod van andere accommodatie. Als je minder budget hebt, kun je in de nationale parken overnachten in een safari camp met meerdere tenten. In de toeristische badplaatsen aan de oostkust van Kenia zijn vooral luxe hotels en resorts te vinden. In grote steden als Nairobi vind je hotels van topkwaliteit, soms met een koloniaal tintje.

Zoek je accommodatie voor je vakantie naar Kenia?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Kenia

Boetiekhotels en eco-lodges worden steeds populairder in Kenia, terwijl je ook kunt overnachten in boerderijen, appartementen of vakantiehuizen (cottages). Budget reizigers en backpackers kunnen terecht in goedkope hotels, guesthouses en hostels, die je overal in het land vindt.

Overnachten in Kenia is het duurst tijdens de droge periodes, van januari tot maart en van juni tot oktober. Wilde dieren zijn dan makkelijker te spotten en je hebt volop zon tijdens je strandvakantie. De prijzen van accommodaties kunnen tot zo’n 40 procent dalen tijdens de natte maanden, oktober-december en maart-juni. Het is dan echter wel veel groener en minder druk, en safaritrips zijn goedkoper. Tijdens het hoogseizoen is het raadzaam te reserveren in de betere hotels en lodges.

Hotels en resorts in Kenia

Hotels in Kenia vind je vooral in de steden en aan de kust. Plaatsen als Nairobi, Kisumu, Mombasa en Nakuru hebben een ruim aanbod aan hotels en er worden er ook steeds meer bijgebouwd. De meeste keuze heb je in de Keniaanse hoofdstad, met een groot aantal luxe hotels die zich richten op zakenreizigers.

Hotels met 4 en 5 sterren bieden in het algemeen een goede kwaliteit, ruime kamers en uitstekende voorzieningen zoals een spa en een zwembad, al zijn ze niet goedkoop. In veel luxe hotels begint de prijs van een kamer vanaf $ 200. Voor de meest exclusieve optrekjes betaal je meer dan $ 500 per nacht. Je kunt dan wel attente gastvrijheid verwachten, met personeel dat het vuur uit de sloffen loopt voor zijn gasten.

Vergelijkbare luxe krijg je vaak in de hotels en resorts aan de kust. In populaire badplaatsen als Diani Beach, Watumu en Malindi is veel accommodatie te vinden. Veel toeristen die een pakketreis hebben geboekt, komen terecht in een all inclusive resort met entertainment en volop mogelijkheden om te watersporten.

Bij middenklasse hotels kom je soms uit bij versleten gebouwen uit de jaren ’60 die dringend een opknapbeurt nodig hebben. Er zijn ook meer moderne en betaalbare hotels die zich richten op de groeiende Keniaanse middenklasse die meer geld te besteden heeft. Televisie, een fan of airconditioning, een eigen badkamer en ontbijt zijn meestal inbegrepen. Voor wifi moet je soms extra betalen.

Je kunt goedkoop overnachten in een budgethotel. Kamers zijn eenvoudig en je moet je eigen klamboe meenemen. Check of de lakens schoon zijn, of de deur op slot kan en of er bewaking is. De prijs van een kamer in een budgethotel ligt tussen de $ 25 en $ 75 per nacht.

Hotels in Kenia zijn verenigd in de brancheorganisatie Kenya Assocation of Hotel Keepers & Caterers (www.kahc.co.ke). Op de website kun je een uitgebreide hotelgids downloaden met aangesloten hotels.

Hotelketens in Kenia

In Kenia zijn zowel nationale als internationale hotelketens actief. Keniaanse ketens met luxe hotels zijn onder meer Heritage Hotels & Resorts (www.heritage-eastafrica.com), Mada Hotels (www.madahotels.com) en Sarova Hotels (www.sarovahotels.com).

Grote internationale ketens als Hilton, Mövenpick en Radisson hebben hun vizier de laatste jaren ook op Kenia gericht. Hilton opent in 2020 een nieuw 5-sterrenhotel in The Pinnacle Tower in Nairobi, met 70 verdiepingen de hoogste wolkenkrabber van Afrika.

Safarilodges in Kenia

Het ultieme Out of Africa-gevoel krijg je als je gaat overnachten in een safarilodge in een nationaal park of wildreservaat. Op dit gebied is er een grote variëteit in Kenia. In de hoogste prijsklasse vind je luxueuze en weelderige lodges die vaak bestaan uit een serie houten bungalows (cottages) of chalets in een ontzagwekkende omgeving. Een bungalow staat ook als banda bekend,

Ze bevinden zich vaak bij een waterpoel zodat je goed de wilde dieren kunt zien. Er is een zwembad en een spa en in het restaurant worden gastronomische diners geserveerd. Boutique lodges kunnen ook stenen gebouwen zijn met een paar kamers, die eerder lijken op een hotel.

Daarnaast zijn er tented camps, die ook behoorlijk luxe zijn en aan glamping doen denken. Je slaapt hier in een safaritent die al gereed staat en comfortabel is ingericht, met een tweepersoonsbed met muskietennet, een houten vloer met tapijten, een paar meubels en elektriciteit. Vaak heb je een eigen badkamer. Midden in het tentenkamp is een restaurant, een bar en eventueel een zwembad. Een deel van de lodges en tented camps is omheind met hekken met stroomdraad om wilde dieren buiten te houden. De meest luxueuze lodges hebben wifi, maar internetten kan kostbaar zijn door de afgelegen locatie.

Je kunt in een lodge overnachten als je een safari boekt in Kenia, waarbij het vervoer in en naar het natuurreservaat wordt geregeld. Het is vaak lastig om op eigen gelegenheid bij een lodge te komen, tenzij je over een stevige four wheel drive beschikt. Er zijn ook enkele ketens van safari camps, waaronder Governors’ Camps (www.governorscamp.com) en Porini Camps (www.porini.com).

Kamperen in Kenia

Bij een low budget safari ben je echt aan het kamperen in een nationaal park en slaap je in een gewone tent (die je ter plaatse kunt huren). Een kok bereidt een maaltijd voor de gasten, die ze buiten opeten. De douche is een primitief houten huisje met een klein waterreservoir en het toilet is een hut met een gat in de grond.

Met deze manier van overnachten heb je echt het idee dat je tussen de wilde dieren slaapt. Er is wel een vuurtje en iemand van een lokale stam (traditioneel gekleed en met speer) om de tentjes te bewaken, maar het kan altijd dat je ‘s nachts wakker wordt van mysterieus gesnuffel aan je tentdoek buiten. Een kampeersafari kun je boeken bij een lokale tour operator of bij een reisorganisatie in Nederland.

Kenia kamperen

Kenia heeft maar een paar particuliere campings, vooral bij natuurgebieden. De voorzieningen zijn meestal goed, met warme douches, doorspoeltoiletten, een restaurant, een bar en soms een zwembad. Een tent kun je zelf meenemen of ter plekke huren. Sommige campings hebben banda’s te huur, kleine hutten met een bed waarvoor je je eigen beddengoed moet meenemen.

De Kenya Wildlife Service (www.kws.go.ke) beheert daarnaast openbare campings in nationale parken. De voorzieningen zijn eenvoudig, met latrines en koude douches. Eten en drinken moet je zelf meenemen. Wildkamperen in Kenia kun je beter niet doen vanwege het gevaar van wilde dieren en berovingen.

Guesthouses en hostels in Kenia

Je bent het minste kwijt voor overnachten in Kenia als je in een guesthouse of hostel verblijft. Eenvoudige guesthouses staan ook wel bekend als boarding and lodgings. Er is een groot verschil in de kwaliteit van de guesthouses, net als bij de goedkope hotels. In de badkamer kunnen de elektriciteitsdraden van de boiler bijvoorbeeld loshangen en de kamer zelf kan ronduit smerig zijn. Sommige boardings and lodgings hebben een luidruchtige bar en functioneren als een bordeel. Je kunt echter ook overnachten in schone en comfortabele guesthouses met bewaking en vriendelijk personeel.

De hostels in Kenia vallen in twee categorieën. Het land heeft eenvoudige en meer traditionele jeugdherbergen die zich vooral richten op scholieren en christelijke groepen. Daarnaast zijn er hostels die zich richten op backpackers en toeristen, waar je terecht kunt voor zo’n $ 15 tot $ 20 per nacht.

De accommodatie is meestal eenvoudig met stapelbeden of sober ingerichte kamers, maar soms is er wel een restaurant en zwembad. Dit zijn de beste plekken om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ook worden er safaritrips, tours en excursies aangeboden.

Vakantiehuizen in Kenia

In Kenia kun je steeds vaker terecht in vakantiehuizen en villa’s, vooral aan de kust. Dat is ideaal voor families en groepen, want je hebt de beschikking over meerdere slaapkamers, een keuken en een tuin. Je kunt onder meer vakantiehuizen zoeken bij Langata Link Holiday Homes (www.langatalinkholidays.com) en Kilifi Konnection (www.kenyacoast.com).

Verder zijn in de Rift Valley boerderijen en zelfstandige accommodaties te huur. De meeste hebben personeel om te helpen met koken en schoonmaken. In Nairobi (en andere grote steden) kun je overnachten in een appartement of een woonhuis. Op Airbnb vind je een redelijk groot aanbod.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Kenia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/wijnand@vantill.biz.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam