Reizen naar Libië

Reizen met het vliegtuig naar Libië

Reizen met vliegtuig naar LibiëLibië was in vreedzame tijden goed met het vliegtuig te bereiken. Het land heeft meer dan twintig vliegvelden, waarvan enkele gebruikt worden voor internationale vluchten. Door de instabiele politieke situatie, gevechten tussen verschillende groeperingen en de dreiging van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Libië zijn niet alle vliegvelden in gebruik of in staat om vliegverkeer af te handen. De luchthaven bij de hoofdstad Tripoli is de belangrijkste voor internationale vluchten.

Vliegen naar Tripoli

Je kunt niet rechtstreeks van Nederland naar Tripoli vliegen. Je zult dus altijd moeten overstappen. Ook het aantal luchtvaartmaatschappijen dat naar Tripoli vliegt, is schaars. De aanhoudende burgeroorlog weerhoudt vliegtuigmaatschappijen ervan naar Libië te vliegen.

Je kon ooit binnen een dag naar Tripoli vliegen met een overstap in Tunis, de hoofdstad van Tunesië. Het is nu echter onduidelijk of er nog vluchten zijn op dit traject. Volgens zijn eigen website onderhoudt de Libische luchtvaartmaatschappij Buraq Air een verbinding tussen Tunis en Tripoli. De vliegtijd is ongeveer 2 uur en 20 minuten.

Je kunt wel vliegen naar het Tunesische eiland Djerba en daarvan een taxi nemen naar Tripoli. De autorit van Djerba naar Tripoli duurt ongeveer 9 uur, dus het is raadzaam op het eiland te overnachten.

Verder kun je naar Libië vliegen met een overstap in Istanbul in Turkije. De Libische luchtvaartmaatschappij Buraq Air vliegt rechtstreeks van Istanbul naar Tripoli. De vliegtijd is 3½ uur.

De belangrijkste vluchthaven van de hoofdstad was Tripoli International Airport (TIP). Tijdens gevechten in 2014 is het vliegveld zwaar beschadigd, waardoor internationale vluchten nu uitwijken naar Mitiga International Airport (MJI). Dit vliegveld ligt ongeveer 8 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Bij aankomst kun je het beste een taxi nemen naar Tripoli.

Reizen met de auto naar Libië

Je kunt met de auto naar Libië reizen vanuit de buurlanden Egypte en Tunesië. Van de Egyptische hoofdstad Cairo naar Benghazi is het ongeveer 12 uur rijden. Het passeren van de grens tussen Egypte en Libië is aan zeer grote risico’s verbonden. In het grensgebied zijn onder meer militanten van terreurbeweging IS actief. Het is onduidelijk of er nog een officiële grenspost is. Het wordt sterk afgeraden met de auto van Egypte naar Libië te reizen.

Vanuit de Tunesische hoofdstad Tunis het ongeveer 11 uur rijden naar Tripoli. Je kunt vanuit Tunis een minibus nemen naar de grensplaats Ra’s Ajdir en daar de grens met Libië oversteken. De rit naar Ra’s Ajdir duurt zo’n 7½ uur. Hou rekening met een lange procedure en ingewikkelde formaliteiten aan de grens.

Je kunt de grens ook oversteken verder naar het zuiden, bij de Tunesische grensplaats Dehiba en de Libische grensplaats Wazin.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Libië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto © Flickr.com/gordontour.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam