Rondreizen Namibie Van Verre

Overnachten in Namibië

De leukste plek om te overnachten in Namibië zijn de safari lodges die verspreid zijn over de nationale parken en natuurreservaten. De lodges zijn niet goedkoop, maar daar krijg je wel stijlvolle accommodatie voor terug in de buurt van wilde dieren of spectaculaire landschappen.

Naast de lodges kun je in Namibië overnachten in hotels, guesthouses, bed & breakfasts, boerderijen en hostels. Het land is ook een van de beste plekken om te kamperen in zuidelijk Afrika. Accommodatie is overal wel te vinden in Namibië, zelfs in de afgelegen wildernis ver weg van de bewoonde wereld.

Overnachten is het duurst tijdens het hoogseizoen van juni tot en met september. Dit is de droge tijd en de beste periode om wildlife te spotten, die toevallig ook samenvalt met onze zomervakantie. Het is raadzaam je accommodatie ver van tevoren te boeken als je in deze maanden vakantie viert in Namibië. Vooral de lodges op populaire plekken als Sossosvlei en de Fish River Canyon zitten dan snel vol. Je bent goedkoper uit tijdens het laagseizoen van januari tot en met april, al is dit wel de regentijd.

Hotels in Namibië

Hotels vind je vooral in de steden, zoals Windhoek, Swakopmund en Walvis Bay. Hotels variëren van luxueuze optrekjes met zwembad tot eenvoudige ietwat versleten pensions die dringend een likje verf nodig hebben. Smoezelige hotels met vieze kamers, stinkend beddengoed en kakkerlakken – die je veel tegenkomt in Afrika – kom je in Namibië zelden tegen.

De meeste hotels in Namibië zijn schoon en hebben comfortabele kamers, vrijwel altijd met een eigen badkamer. Voor een tweepersoonskamer met ontbijt betaal je gemiddeld tussen de N$ 1000 en N$ 2200. Je ziet de Duitse koloniale tijd nog een beetje terug in de hotels, omdat tweepersoonskamers vaak twee aparte bedden hebben, in plaats van één tweepersoonsbed. Hotels (en lodges) zijn verenigd in de brancheorganisatie Hospitality Association of Namibia (HAN), website: www.hannamibia.com

Een van de meest exclusieve plekken om te verblijven in de hoofdstad Windhoek is Hotel Heinitzburg. Dit is een voormalig kasteel uit 1914 dat tot luxe hotel is omgebouwd. Het hotel staat bekend om zijn uitmuntende gastvrijheid, waarbij gasten volledig in de watten worden gelegd. Er zijn 16 prachtig ingerichte kamers, met hemelbedden en met de hand gemaakt houten meubilair. Verder is er een buitenzwembad en een eersteklas restaurant met een spectaculair uitzicht op de zonsondergang en een wijnkelder met de grootste collectie Zuid-Afrikaanse wijnen in Namibië.

Guesthouses en bed & breakfasts in Namibië

Als toerist zal je in Namibië waarschijnlijk eerder overnachten in een guesthouse, een pension of bed & breakfast. Die vind je zowel in de steden als in kleinere plaatsen. Guesthouses worden vaak door een familie gerund en zijn kleiner dan een hotel, met slechts een paar kamers.

Guesthouses zijn ook goedkoper en je kunt hier persoonlijke gastvrijheid en een redelijke mate van comfort verwachten. Ontbijt is meestal inbegrepen in de prijs en tegen extra betaling kun je soms ook een avondmaaltijd geserveerd krijgen. Een overnachting in een tweepersoonskamer kost gemiddeld tussen N$ 900 en N$ 1700.

Safari lodges in Namibië

Je moet wat dieper in de buidel tasten, maar overnachten in een van de safari lodges levert je een onvergetelijke ervaring op tijdens je vakantie in Namibië. De lodges zijn vaak behoorlijk luxe, met zwembad, attente service, uitstekende restaurants en uitzicht op een prachtig woestijnlandschap of een poel waar wilde dieren water komen drinken. Je slaapt in een bungalow of safaritent die fraai is ingericht, met koloniale meubels en comfortabele bedden.

Voor een overnachting in een lodge betaal je voor twee personen tussen de N$ 3000 en N$ 11.000. Overnachten in een safari lodge is meestal all-inclusive, dus ontbijt, avondmaaltijden, safari’s met gids en andere activiteiten zijn bij de prijs inbegrepen. De lodges in de nationale parken worden vooral beheerd door Namibia Wildlife Resorts (www.nwr.com.na). Wees op tijd met reserveren, vooral in het hoogseizoen.

Daarnaast telt Namibië een groot aantal particuliere lodges, aan de rand van nationale parken of bij mooie natuurgebieden. Er is een handvol luxe wilderniskampen die erg afgelegen en geïsoleerd liggen en alleen bereikbaar zijn met een chartervlucht met een klein privévliegtuig. Het is gebruikelijk dat je boekingen in lodges moet bevestigen met een creditcard. In het hoogseizoen wordt vaak ook vooruitbetaling gevraagd.

Wilderness Safaris (www.wilderness-safaris.com) beheert zeven stijlvolle lodges in Namibië in de buurt van populaire trekpleisters, zoals Sossosvlei. De organisatie heeft duurzaamheid en natuur hoog in het vaandel staan, dus je kunt er overnachten in luxe eco-lodges die afhankelijk zijn van zonne-energie en waar samen wordt gewerkt met de lokale gemeenschap. De Gondwana Collection (www.gondwana-collection.com) beheert ongeveer 40 safari lodges, verspreid over heel Namibië.

Kamperen in Namibië

Kamperen is de beste manier om de wildernis van Namibië te ervaren, en is helemaal niet zo duur. Je kunt terecht op campings, maar het is ook mogelijk om op eigen houtje je tentje ergens neer te zetten. Dichter bij de woestijnen, duinen en bergen kun je niet komen, slapend onder de twinkelende sterren en de frisse lucht inademend als je ‘s ochtends je tent open ritst.

Wildkamperen buiten de nationale parken is toegestaan, maar is wel iets voor avonturiers. Zorg dat je een goede uitrusting bij je hebt, waaronder extra water, noodvoorraden en een verbanddoos. Je kunt het beste een terreinwagen huren waar een kampeeruitrusting bij zit. Soms heb je toestemming nodig van de landeigenaar voor wildkamperen. Als je iets minder avontuurlijk bent aangelegd, kun je een begeleide kampeersafari boeken. Er gaat een ervaren gids mee die de weg kent en het eten wordt voor je klaargemaakt door een kok.

Voor campings kun je terecht in de nationale parken en bij particuliere kampeerterreinen. De campings in de reservaten worden beheerd door Namibia Wildlife Resorts (www.nwr.com.na) en kun je het beste vooraf boeken.

Kampeerterreinen in Namibië hebben in het algemeen goede voorzieningen, met elektriciteit, douches met warm water en een kampwinkel. De meeste campings hebben speciale stenen met een grill neergelegd voor een braai (barbecue). Je kunt in de kampwinkel een braaipakket kopen, met vlees en brandhout. Er zijn ook luxe campings met bungalows of rondavels (ronde hutten) waarin je kunt overnachten, compleet met zwembad en restaurant.

Boerderijen in Namibië

Voor een inkijkje in het boerenleven in Namibië kun je overnachten op een boerderij – een guest farm. Veel grote boerderijen verwelkomen gasten om zo hun inkomsten aan te kunnen vullen. Ze zijn meestal in handen van blanke boeren, wier voorouders uit Duitsland of Zuid-Afrika afkomstig zijn. De boerderijen bevinden zich vaak in een schilderachtige omgeving, dichtbij de natuur.

Bij een verblijf op een guest farm wordt je persoonlijk welkom geheten door de gastheer of gastvrouw. Je kunt er maaltijden krijgen met producten van het land, waarbij je de familie van de boer ontmoet. Soms ligt er bij een boerderij een privéreservaat met wilde dieren, en kan de boer je meenemen op een safari. Ook kun je een rondleiding krijgen op de boerderij of paardrijtochten maken. Reserveren is aanbevolen. Op deze website vind je een overzicht van guest farms: www.afristay.com

Hostels in Namibië

Namibië trekt maar een beperkt aantal backpackers, omdat je door de grote afstanden eigenlijk een auto moet huren. Veel afgelegen gebieden en natuurreservaten zijn alleen met een auto te bereiken. Voor veel rugzakreizigers is dat niet te betalen. Hostels vind je daarom alleen in de grotere steden als Windhoek, Swakopmund, Lüderitz en Tsumeb.

In de meeste hostels kun je zowel voor slaapzalen als privékamers terecht. Een bed in een slaapzaal heb je al vanaf N$ 100 (ongeveer € 6). De hostels hebben een keuken en een wasserette waar je gebruik van kunt maken. Er hangt in het algemeen een relaxte en vriendelijke sfeer en de hostels zijn een leuke plek om andere backpackers te ontmoeten.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels, lodges en overnachten in Namibië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/weissdergeier; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam