Bezienswaardigheden in Niger top-10

Niger bezienswaardighedenNiger is een droog, arm en heet land in West-Afrika, dat voor liefst 80 procent uit woestijn bestaat. In het zuidwesten van het land stroomt de Niger-rivier, de enige plek die voor een beetje vruchtbaarheid zorgt. Er is een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen nodig voor een bezoek aan Niger. Vooral in de grensstreek zaaien criminele bendes en terroristische groeperingen angst en verderf. Maar als je het aandurft, blijkt zich tussen de zandkorrels een schat aan bezienswaardigheden te bevinden.

Niger heeft oude karavaansteden als Zinder en Agadez, waar je kunt dwalen langs huizen en moskeeën die van opgedroogd modder zijn gebouwd. Je vindt er de overblijfselen van oude koninkrijkjes die de regio bestierden voordat de Franse kolonisten er de scepter kwamen zwaaien. Niger heeft de grootste dierenmarkt van West-Afrika, maar ook kleurrijke festivals waar jonge mannen met dansen en stampen jonge vrouwen proberen te verleiden. Altijd fotogeniek zijn de vulkanische rotsen en de glooiende zandduinen van de Sahel en de Sahara woestijn.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Niger?
Reserveer hier online een hotel in Niger

Je kunt zelfs wilde dieren spotten in de schaarse reservaten van Niger. Het is verbazingwekkend hoeveel dieren en planten de hoge temperaturen in de woestijn weten te trotseren. Een kamelentocht met de Toearegs geeft je een uniek inkijkje in de nomadische cultuur van Niger. Helaas is dit immense land niet de veiligste plek op aarde, dus bereid je goed voor en check de reisadviezen. Met een beetje geluk opent het spectaculaire landschap zich binnenkort opnieuw voor de wereld. Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Niger!

Zinder

De oude handelsstad Zinder zou een vaste stop moeten zijn tijdens elke rondreis in Niger. In de 18e eeuw werd het de hoofdstad van het Sultanaat van Damagaram, een regionale moslimdynastie in het zuiden van Niger. Daarmee werd het ook een van de belangrijkste knooppunten voor de handelsroutes door de Sahara, richting Tsjaad en Nigeria. Na de komst van de Fransen was Zinder ook even de hoofdstad van de Franse kolonie Niger, van 1922 tot 1926.

Niger Zinder

Zinder staat nog steeds bekend als de culturele hoofdstad van het land. De traditionele cultuur, de inheemse Sahel-architectuur en de handelsgeest zijn de grote aantrekkingskracht voor toeristen. Je kunt er dwalen door een compact doolhof van steegjes en straatjes en het bruisende handelsverleden ervaren op de enorme markt. Een van de bezienswaardigheden is het Paleis van de Sultan uit de 18e eeuw. Het is gemaakt van moddersteen en de muren zijn beschilderd met kleurrijke Afrikaanse motieven.

Agadez

Ook Agadez is een oude handelsstad die haar charme van weleer heeft behouden. De stad ligt in het midden van Niger aan de zuidelijke kant van de Sahara woestijn. Agadez is al in de 11e eeuw gesticht als machtscentrum voor sultanaten in de Sahel. In de 15e en 16e eeuw was het de hoofdstad van de Toeareg-stammen. Belangrijker was de rol van Agadez als marktstad. Eeuwenlang stopten hier karavanen met handelaren die per kameel de woestijn doorkruisten.

Niger Agadez

De oude binnenstad bestaat uit smalle straatjes met goed bewaarde lemen huizen, moskeeën en paleizen. Hoogtepunt is de Agadez Grande Mosquée uit de 16e eeuw, die volledig van klei is gemaakt. De moskee heeft de hoogste lemen minaret ter wereld, van 27 meter hoog. Nog steeds wonen hier veel Toearegs die op markten handgemaakte voorwerpen van zilver en leer verkopen. Agadez is een van de drie bezienswaardigheden in Niger met een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

W National Park

Ondanks de eindeloze woestijn kun je ook op safari in Niger. In het zuidelijkste puntje ligt W National Park, het belangrijkste en grootste natuurreservaat van het land. Het nationale park ligt deels in de buurlanden Burkina Faso en Benin en staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit reservaat is meer dan 10.000 vierkante meter groot en vernoemd naar de kronkelende Niger-rivier die als een ‘W’ door het gebied stroomt.

W National Park in Niger

Het park is de thuisbasis voor een overvloed aan wilde dieren, waaronder leeuwen, buffels, nijlpaarden, de wilde kat serval, luipaarden, wrattenzwijnen en giraffen. Ook is dit het leefgebied voor enkele van de laatste wilde olifanten in West-Afrika. Ook leven meer dan 500 soorten vogels en ruim 100 soorten reptielen in het park. Militant extremisme, stroperij en houtkap vormen continue uitdagingen voor W National Park. Sinds enige tijd zet de organisatie Wild Africa Conservation zich in voor het behoud van de natuur in Niger: www.wac-niger.com

Niamey

De hoofdstad Niamey is het logische beginpunt (of eindpunt) als je gaat rondreizen in Niger. De stoffige stad met 1,3 miljoen inwoners strekt zich uit langs de oostelijke oever van de Niger-rivier, in het zuidwesten van het land. Via de Kennedy Bridge kun je de rivier oversteken. Inderdaad is deze brug uit 1970 vernoemd naar de Amerikaanse president John F. Kennedy. Niamey is sinds 1926 de hoofdstad van de Franse kolonie Niger, maar wordt al eeuwenlang bewoond door verschillende inheemse Afrikaanse stammen.

Niger Niamey

Niamey is een typische Afrikaanse metropool, met chaotisch verkeer, overbevolking en krakkemikkige huizen. Maar je vindt er ook bruisende openluchtmarkten, een bedwelmend nachtleven en tribale festivals. Op het lijstje bezienswaardigheden staat onder meer Musée National Boubou Hama, het nationale museum van Niger dat in 1959 is opgericht. Verdiep je hier in de cultuur en geschiedenis van het land en bekijk traditionele Nigerese woningen. Mis ook niet de bolvormige blauwe koepels van de Grande Mosquée de Niamey. Deze moskee uit 1970 werd gefinancierd door de Libische dictator Khadaffi.

Zoek je voordelige accommodatie voor je verblijf in Niamey?
Reserveer hier een hotel in Niamey, tegen de laagste prijzen

Gerewol Festival

Niger is de thuisbasis van een van de grootste, beroemdste en kleurrijkste festivals van Afrika: het Gerewol Festival. Elk jaar in september komen jonge vrijgezelle mannen van de nomadische Wodaabe-stam bij elkaar om te strijden om de aandacht van huwbare jonge vrouwen. Dat doen ze op een uitbundige manier, zingend en dansend, en uitgebreid opgemaakt met sieraden en traditioneel geschminkte gezichten.

Niger Gerewol

De mannen zijn veehouders die zich verzamelen aan het einde van het regenseizoen in september aan de zuidelijke rand van de Sahara woestijn. Het hypnotiserende dansen met veel klappen en stampen kan uren duren. Jonge vrouwen beoordelen de mannen op hun schoonheid. Na de rituelen van de huwelijksmarkt verspreiden de veehouders zich in hun weiden tijdens het droge seizoen. Een bekende verzamelplek is de plaats In-Gall in het noordwesten van Niger. Het meerdaagse festival gaat gepaard met feesten, kamelenraces en markten.

Wil je dit festival in Niger van dichtbij meemaken?
Boek hier een meerdaagse tour naar het Gerewol Festival

Aïr en Ténéré Natuurreservaten

Vanuit Agadez kun je een uitstapje maken naar de natuurreservaten Aïr en Ténéré (Réserves Naturelles de l’Aïr et du Ténéré), een eindeloos landschap met golvende zandduinen en vulkanische rotsen. Met een oppervlakte van 7,7 miljoen hectare is dit zelfs het grootste beschermde gebied van Afrika, al bestaat het vooral uit woestijn. Toch leeft er een verrassend aantal wilde dieren in dit desolate landschap, met 40 soorten zoogdieren, 165 soorten vogels en verschillende reptielen.

Niger natuurreservaat

Mocht je een trip maken naar dit reservaat, dan zou je zomaar gestreepte hyena’s, jakhalzen, jachtluipaarden, gazellen, woestijnkatten en bavianen kunnen spotten. Onderdeel van het bergmassief is de Mont Idoukal-n-Taghès, de hoogste berg van Niger die een hoogte bereikt van 2022 meter.

Dit gebied was trouwens ook het toneel van een enorme vliegtuigramp. Op 19 september 1989 explodeerde vlucht 772 van de Franse luchtvaartmaatschappij Union de Transports Aériens (UTA) boven de woestijn van Ténéré door een bomexplosie. Alle 156 passagiers en 14 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Unesco heeft de natuurreservaten in 1991 op de Werelderfgoedlijst gezet.

Ayorou

Het pittoreske stadje Ayorou ligt zo’n 3 uur rijden ten noorden van de hoofdstad Niamey, dichtbij de grens van Mali. Ayorou ligt deels op een eiland in de Niger-rivier en staat bekend om de dierenmarkt, maar er zijn ook markten waar je kleding, beschilderde kleipotten of kamelentassen kunt scoren. Daarnaast kun je vanuit het stadje boottochten maken over de Niger-rivier langs nijlpaarden en kleine bewoonde eilanden. Zo kun je het authentieke Nigerese dorpsleven ervaren. Er is één hotel die dit soort uitstapjes organiseert.

Niger rivier nijlpaard

Dosso

Je proeft iets van de pre-koloniale tijd in het stadje Dosso in het zuidwesten van Niger. Dit was de zetel van het Dosso-koninkrijk, dat voor de Europese overheersing een van de grootste machten was van de regio. De heerser stond bekend als Djermakoy, een soort koning van het Djerma-volk. Nog steeds is Dosso een belangrijke ceremoniële plek voor deze stam. De stad heeft een paleis en een museum (Musée Régional Djermakoy) waar je meer te weten komt over het koninkrijk. Dosso is overigens ook een van de armste plaatsen van het land, geteisterd door lange perioden van droogte en sprinkhanenplagen.

Niger Dosso

Kouré Giraffe Reserve

Voor het spotten van giraffen kun je vanuit Niamey makkelijk een uitstapje maken naar Kouré Giraffe Reserve, op minder dan 2 uur rijden van de hoofdstad. In dit reservaat, omgeven de zanderige woestijn van de Sahel, leven naar schatting zo’n 600 giraffen. Er wordt gezegd dat dit de laatste complete kudde wilde giraffen is in West-Afrika. Je kunt het beste met een lokale gids op stap om zo dichtbij mogelijk de lange dieren te komen – als je met een bushtaxi gaat, moet je wel heel veel lopen vanaf de ingang. In het regenseizoen staan de giraffen dichter bij de weg. Website: www.nigertravelandtours.com

Niger Kouré Giraffe Reserve

Balléyara

Balléyara is een dorp ten oosten van Niamey die beroemd is om de grote dierenmarkt. Het is een van de grootste dierenmarkten van West-Afrika die handelaren, stammen en volkeren aantrekt vanuit heel Niger, maar ook uit buurlanden als Mali en Burkina Faso. De markt werd al in de jaren ’40 van de vorige eeuw opgericht door Toearegs omdat ze een veilige plek zochten om in dieren te handelen. Zondag is de marktdag in Balléyara, vanaf 10.00 uur. Op de levendige markt zie je de hele dag door dieren en kuddes van eigenaar wisselen, van kamelen en stieren tot paarden en geiten. Het dorp ligt 2 uur rijden van de hoofdstad.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Niger, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Viator.

ReizenReizen