Reizen naar Rwanda

Vliegen naar Rwanda

Vanuit Nederland kun je makkelijk naar Rwanda reizen. KLM vliegt vrijwel dagelijks van Amsterdam Schiphol naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda. De vliegtijd is 8 uur en 15 minuten.

Ook vanuit Brussel kun je rechtstreeks naar Rwanda vliegen. Brussels Airlines vliegt meerdere malen per week naar de Rwandese hoofdstad Kigali. Dit is eveneens een vlucht van 8 uur en 15 minuten.

Een KLM-vliegticket naar Kigali is te koop vanaf € 1200
Boek hier een vliegticket met KLM naar Kigali

Je kunt wellicht een goedkoop vliegticket krijgen als je naar Rwanda gaat vliegen met een tussenstop. Zo kun je vanaf Amsterdam een vlucht nemen met Turkish Airlines en overstappen in Istanbul. Je bent dan zo’n 12 uur onderweg. Ook kun je vanuit Nederland rechtstreeks naar Nairobi vliegen en daar overstappen. Vanuit de Keniaanse hoofdstad gaan elke dag meerdere vluchten naar Kigali, een vlucht van ongeveer anderhalf uur. Deze verbinding wordt verzorgd door Kenya Airways en RwandAir.

Luchthaven van Kigali

Alle internationale vluchten komen aan op Kigali International Airport (KGL). Dit is de enige luchthaven van Rwanda, een land dat niet zo heel groot is (ongeveer twee derde van Nederland). Het vliegveld ligt in de buitenwijk Kanombe, zo’n 10 kilometer ten oosten van het centrum van Kigali. Er wordt gebouwd aan een nieuwe luchthaven ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van de stad om de groeiende passagiersstromen aan te kunnen. De eerste fase van Bugesera International Airport (BIA) is volgens planning in 2020 gereed.

Kigali International Airport is de thuisbasis van RwandAir (www.rwandair.com), de nationale luchtvaartmaatschappij van Rwanda. RwandAir vliegt vanaf Kigali naar meerdere bestemmingen in zuidelijk Afrika, waaronder Zambia, Zimbabwe, Tanzania en Zuid-Afrika.

Verbod op plastic tasjes

Let er op dat je bij aankomst in Rwanda géén plastic tasjes bij je mag hebben. Het land heeft plastic tasjes al in 2008 in de ban gedaan om de straten schoon te houden en om het milieu te beschermen. Er kan worden gecontroleerd door de douane. Als je een plastic tasje bij je hebt, bedraagt de boete meestal 50.000 RWF (ongeveer € 50). In het ergste geval riskeer je een gevangenisstraf die kan oplopen tot 4 jaar.

Voorzieningen op de luchthaven

Het vliegveld van Kigali beschikt over een bank, geldwisselkantoren, een postkantoor en geldautomaten (sommige reizigers melden dat die geen buitenlandse bankpassen accepteren). Voor winkelen kun je onder meer terecht in een taxfreeshop en een souvenirwinkel. Er zijn enkele cafés, restaurants en fastfoodtenten. Wifi is gratis beschikbaar in de vertrekhal. De luchthaven heeft verder drie VIP-lounges voor passagiers met een businessclassticket en frequent flyers. De Pearl Lounge is ook toegankelijk voor economy class passagiers tegen betaling ($ 30).

Vervoer vanaf de luchthaven

Voor het vervoer vanaf de luchthaven naar Kigali kun je gebruikmaken van een taxi, een motortaxi of een lokale minibus (matatu). De minibus vertrekt vanaf een halte een klein stukje lopen vanaf de aankomsthal en is het goedkoopste vervoersmiddel. Je deelt het busje met andere passagiers.

Bij de aankomsthal vind je een taxistandplaats. Een taxi naar het centrum Kigali zou tussen de 10.000 en 15.000 RWF ($12 tot $18) moeten kosten. De grotere en betere hotels bieden een shuttle service aan om gasten op te halen vanaf het vliegveld. Daar kun je naar informeren bij het boeken van een hotel.

Reizen met de bus naar Rwanda

Je kunt met de bus naar Rwanda reizen vanuit de buurlanden Oeganda, Tanzania en Burundi.

Van Oeganda naar Rwanda

Verschillende busmaatschappijen verzorgen een verbinding tussen de Oegandese hoofdstad Kampala en Kigali. Dit is een busrit van ongeveer 9 uur. Er vertrekken meerdere bussen per dag. Busmaatschappijen zijn onder meer Volcano Express (www.volcanoexpress.co.rw), Jaguar Executive Coaches en Trinity Express. De bussen steken de grens over bij de grensplaats Gatuna.

Van Tanzania naar Rwanda

Vanuit Tanzania is het wat ingewikkelder om naar Rwanda te reizen. Het noordwesten van Tanzania, dat grenst aan Rwanda, is minder ontwikkeld en dunner bevolkt. De wegen zijn er minder goed. Als je in het oosten van Tanzania bent, bijvoorbeeld in de hoofdstad Dar es Salaam, kan het sneller zijn om met verschillende bussen via Kenia en Oeganda te reizen.

Als je in het westen van Tanzania bent, is er een grensovergang bij de Rusumo watervallen. Select Express heeft minibussen rijden van Rusumo naar Kigali. Busmaatschappij Trinity Express zou een busverbinding hebben tussen Dar es Salaam en Kigali (via Tanzania), maar het is raadzaam dit ter plekke te informeren.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Rwanda, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/knipser72.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam