Bezienswaardigheden in Rwanda top-10

Voor een klein land heeft Rwanda behoorlijk wat bezienswaardigheden. Je kunt op zoek naar chimpansees en bedreigde berggorilla’s, op safari in nationale parken of relaxen aan het Kivumeer. Ook vind je in Rwanda indrukwekkende monumenten die herinneren aan de genocide in de jaren negentig. Ga je op vakantie naar dit land in Centraal-Afrika? Hier vind je tips over de 10 beste bezienswaardigheden in Rwanda.

Volcanoes National Park

Een van de populairste bezienswaardigheden van Rwanda is Volcanoes National Park, waar je de beroemde berggorilla’s kunt bekijken. Je mag Rwanda eigenlijk niet verlaten als je de zeldzame gorilla’s niet hebt gezien, al moet je daarvoor behoorlijk in de buidel tasten. Je hebt een vergunning nodig voor gorillatracking, die liefst $ 1500 per persoon bedraagt. Voor dat immense bedrag kun je met een gids een van de zeven families berggorilla’s bekijken, een exclusieve ervaring die je niet snel zal vergeten.

Volcanoes National Park is een prachtig natuurgebied met (uitgedoofde) vulkanen in het noordwesten van Rwanda, dat deel uitmaakt van het Virunga-gebergte. Het grenst tegen nationale parken in Congo en Oeganda. In het Virunga-gebergte leven volgens een schatting in 2018 nu ruim duizend berggorilla’s. De populatie is gelukkig aan het groeien, maar het leefgebied staat nog altijd onder druk door landbouw, stroperij en politieke onrust. Door de hoge prijs van een permit wil Rwanda de berggorilla’s beter beschermen.

Een vergunning voor een bezoek aan Volcanoes National Park moet je 3 tot 6 maanden van tevoren aanvragen, vooral tijdens het hoogseizoen van juni tot en met september. Voor een reservering stuur je een mail naar reservation@rwandatourism.com. Een stuk goedkoper ($ 75) is een trektocht met gids naar het graf van Dian Fossey, de beroemde Amerikaanse biologe die jarenlang groepen berggorilla’s observeerde in de bergwouden van Rwanda. Het nationaal park is ongeveer 2½ uur rijden vanaf Kigali.

Kigali Genocide Memorial

Het Kigali Genocide Memorial is een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Rwanda. Op deze begraafplaats liggen meer dan 250.000 slachtoffers van de genocide in 1994, waarbij Hutu-extremisten meer dan 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s afslachtten. Het massagraf bestaat uit drie lange rijen van reusachtige platen massief beton. Op een marmeren zwarte muur staan de namen gegraveerd van een deel van de slachtoffers, al zijn veel Tutsi’s nooit geïdentificeerd.

Op deze herdenkingsplek is ook een museum met tentoonstellingen over de genocide, niet alleen over de  verschrikkingen in de Rwanda, maar ook in andere delen van de wereld. Een zaal is gewijd aan de vele kinderen die zijn gedood. De dromen van een hele generatie kwamen abrupt ten einde door de slachtpartijen. Je wordt er stil van als je beseft wat voor verschrikkelijke tragedie zich in dit land heeft afgespeeld. Het herdenkingscentrum is een verdrietige plek waar je behoorlijk emotioneel van kan worden. Kinderen onder de 12 jaar mogen dan ook niet naar binnen.

Kigali Memorial in Rwanda

Het Kigali Genocide Memorial is 7 dagen per week open en er is een museumcafé en souvenirwinkel. De opbrengst van verkochte souvenirs gaat naar nabestaanden van de slachtoffers. Website: www.kgm.rw

Nyungwe Forest National Park

Rwanda is niet alleen beroemd om de berggorilla’s, maar ook om de chimpansees en vele andere apen. Die kun je spotten in Nyungwe Forest National Park in het uiterste zuidwesten van het land. Dit park van ruim 1000 vierkante meter is een van de oudste en meest ongerepte bossen van Afrika. Hier leven dertien verschillende apensoorten, waaronder chimpansees, gouden meerkatten, franjeapen en bavianen. Ook is het een vogelparadijs, met meer dan 300 verschillende soorten.

Rwanda Nyungwe National Park

In het nationaal park zijn liefst 13 wandelingen uitgezet, via een 130 kilometer lang netwerk van wandelpaden. Je kunt ook op een hoogte van 70 meter tussen de toppen van de bomen lopen via de Canopy Walkway Tour, de enige van zijn soort in Oost-Afrika. Hiervoor moet je wel $ 60 entree betalen (in 2023).

Rwanda Nyungwe hangbrug

Kivumeer

Het Kivumeer in het westen van Rwanda is een van de mooiste meren van Afrika, met het heldere water en de fraaie kustlijn. Het stadje Gisenyi, een uur rijden van Volcanoes National Park, is een goede plek om het zoetwatermeer met zijn vissersbootjes te verkennen. Je kunt er boottochtjes en kajaktochten maken en de eilandjes ontdekken.

Rwanda Kivumeer

Zelfs op het strand liggen behoort tot de mogelijkheden, als je wil bijkomen van gorillatracking. Zwemmen kan bepaalde risico’s met zich meebrengen, want volgens sommigen leeft de bilharzia-parasiet in dit meer.

Lake Kivu in Rwanda

Langs de oevers van het meer zijn talloze hotels en resorts en in Gisenyi zijn clubs waar je je s’avonds kunt vermaken. Mogelijk kun je in het donker zelfs de gloeiende lava zien van de Nyiragongo-vulkaan in het nabijgelegen Congo.

Zoek je accommodatie aan de oever van het Kivumeer?
Reserveer hier online een hotel of lodge in Gisenyi

Akagera National Park

Ook in Rwanda kun je op safari, waarvoor je moet afreizen naar het Akagera National Park in het noordoosten van het land (tegen de grens van Tanzania). Dit is een laatste beschermde moerasgebied in Centraal-Afrika, een prachtig gebied met meren, bossen, open savanne en glooiende heuvels. Het is de enige plek in Rwanda waar je de Big Five kunt spotten, dus met een beetje geluk kom je leeuwen, olifanten en neushoorns tegen.

Dit park telt ook 500 vogelsoorten en vele andere wilde dieren, waaronder nijlpaarden, giraffen, zebra’s, krokodillen en bavianen. Het nationaal park is al opgericht in 1934, maar eind vorige eeuw maakte een groot deel van het gebied plaats voor boerderijen.

Akagera Park in Rwanda

Vanaf 2010 spande de regering zich weer in om het park terug te brengen naar zijn oude glorie, waarvoor leeuwen en zwarte neushoorns zijn geherintroduceerd. Akagera National Park ligt ongeveer 2 uur rijden vanaf Kigali. Het park heeft drie campings en er zijn enkele lodges waar je kunt overnachten. Website: www.africanparks.org

Bezoek ‘Hotel Rwanda’

Als je de film Hotel Rwanda uit 2004 nog niet hebt gezien, moet je ‘m zeker nog een keer gaan bekijken als je vakantie viert in dit land. Deze indrukwekkende film vertelt het waargebeurde verhaal van een hotelmanager die erin slaagde 1268 mensen een schuilplaats te bieden tijdens de moordpartijen in 1994. Het echte hotel waar dit zich allemaal afspeelde, was Hôtel des Mille Collines in Kigali.

Rwanda Hotel Mille Collines

Het echte hotel werd niet gebruikt in de film, maar je kunt het wel bezoeken als eerbetoon aan de onbaatzuchtige daden die zich hier hebben afgespeeld. Je kunt een drankje drinken op het terras en natuurlijk ook overnachten in dit luxe 4-sterrenhotel. Met het zwembad en de prachtige omgeving is het moeilijk voor te stellen dat dit hotel zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de Rwandese geschiedenis.

Wil je slapen in het beroemdste hotel van Rwanda?
Boek hier een overnachting in Hotel des Mille Collines in Kigali

King’s Palace

King’s Palace geeft je een fascinerend inkijkje in de Rwandese monarchie. Dit museum is een reconstructie van het vroegere koninklijk paleis in de plaats Nyanza in het zuidwesten van het land. Nyanza was de eerste koninklijke hoofdstad van Rwanda van 1899 tot 1962, toen de republiek werd uitgeroepen.

King's Palace in Rwanda

Het ‘paleis’ is nagebouwd in de oorspronkelijke Afrikaanse stijl, als een grote hut met een rieten dak in de vorm van een bijenkorf. Bij het paleiscomplex hoort een kleinere hut voor verse melk  – die traditioneel werd gerund door een ongehuwde vrouw – en een bierhut waar een ongehuwde jongen de scepter zwaaide.

Melkhut King's Palace Rwanda

De grootste trekpleister bij King’s Palace zijn echter de heilige koeien (inyambo) die afstammelingen zouden zijn van de kudde van de Rwandese koning. De hoorns van deze runderen zijn verbluffend groot en kunnen wel meer dan 2 meter lang zijn.

Runderen King's Palace Rwanda

Ooit werden deze langhoornige koeien gebruikt voor koninklijke ceremonies en versierd met sieraden. Ze leerden naar de liederen van een trainer te luisteren en zijn bewegingen te volgen in een statige parade. Hoewel de monarchie ontbonden is, blijft Rwanda deze traditie in ere houden. Nog steeds brengen begeleiders de koeien tot rust door gedichten voor ze te zingen. Een erg bijzonder ritueel! Nyanza is een fijne tussenstop als je op weg bent van Kigali naar Nyungwe National Park.

Combineer natuur met cultuur tijdens je vakantie in Rwanda
Boek hier 2-daagse een tour naar King’s Palace en Nyungwe National Park

Congo Nile Trail

Wil je fietsen of wandelen in Rwanda? Trek dan tijd uit voor de Congo Nile Trail, een 227 kilometer lange route langs het Kivumeer. Het is een netwerk van paden en wegen van de noordelijke stad Gisenyi naar het zuidelijke Cyangugu. Per fiets kan het parcours in 5 dagen worden voltooid, voor een trektocht te voet kun je 10 dagen voor uittrekken.

Rwanda Congo Nile Trail

Je fietst of wandelt door een afwisselend landschap van oneindig glooiende heuvels, terwijl je een prachtig uitzicht hebt op het Kivumeer. Je komt door verschillende dorpen waar je een glimp opvangt van het Rwandese plattelandsleven. Als je geen tijd hebt om het hele parcours af te leggen, kun je ook een stukje doen. Als je wilt fietsen of wandelen met een gids, kun je terecht bij Rwandan Adventureswww.rwandan-adventures.com

Gishwati-Mukura National Park

Gishwati-Mukura National Park is het vierde en meest recente reservaat in Rwanda, dat officieel bestaat sinds 2016. Het natuurgebied ligt in het noordwesten van Rwanda niet ver van het Kivumeer en bestaat uit twee afzonderlijke bossen: het Gishwati Forest en het kleinere Mukura Forest. Daartussen ligt een bufferzone van zo’n 48 kilometer. Door illegale mijnbouw, veehouderij en de Rwandese genocide was een groot deel van de oorspronkelijke natuur verwoest. Sinds enkele jaren zijn er grote projecten voor herbebossing, waarmee ook dieren zijn teruggekeerd.

Rwanda Gishwati

Het nationaal park is het bekendst om de oostelijke chimpansees en de gouden meerkatten (golden monkey’s), twee apensoorten die bedreigd zijn. Daarnaast leven hier blauwe meerkatten, jakhalzen en ongeveer 230 soorten vogels. Zij leven op een bergkam met regenwoud, bamboebossen en theeplantages. De uitvalsbasis voor het verkennen van het park is het Forest of Hope Guest House. Hier vandaan kun je in de vroege ochtend meedoen aan een wandeling om een van de 30 chimpansees in het Gishwati-bos. Anders dan in de andere nationale parken van Rwanda zijn chimpansees hier nog niet gewend aan mensen.

Musanze grotten

Een van de nieuwste bezienswaardigheden van Rwanda zijn de Musanze grotten, die pas in 2014 werden geopend. Je krijgt zo een aardig inkijkje in de ontwikkeling en de geologische geschiedenis van de aarde. De grotten bevinden zich in een vulkanisch gebied waar 65 miljoen jaar geleden de verschillende lavastromen de Albertine Rift Valley hebben gevormd.

De regering van Rwanda heeft het 2 kilometer lange grottencomplex uitgerust met wandelpaden, trappen, muurtjes en hekken, waardoor de Musanze grotten nu grote aantallen bezoekers kwijt kunnen. Deze grotten liggen in het Volcanoes National Park. Website: www.visitrwanda.com

Voor het laatst bijgewerkt op 2 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Rwanda, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; depositphotos.com/karenfoleyphotography; Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam