Bezienswaardigheden in Rwanda

Voor een klein land heeft Rwanda behoorlijk wat bezienswaardigheden. Je kunt op zoek naar chimpansees en bedreigde berggorilla’s, op safari in nationale parken of relaxen aan het Kivumeer. Ook vind je in Rwanda indrukwekkende monumenten die herinneren aan de genocide in de jaren negentig. Ga je op vakantie naar dit land in Centraal-Afrika? Hier vind je tips over de beste bezienswaardigheden in Rwanda.

Volcanoes National Park

Een van de populairste bezienswaardigheden van Rwanda is Volcanoes National Park, waar je de beroemde berggorilla’s kunt bekijken. Je mag Rwanda eigenlijk niet verlaten als je de zeldzame gorilla’s niet hebt gezien, al moet je daarvoor behoorlijk in de buidel tasten. Je hebt een vergunning nodig voor gorillatracking, die liefst $ 1500 per persoon bedraagt. Voor dat immense bedrag kun je met een gids een van de zeven families berggorilla’s bekijken, een exclusieve ervaring die je niet snel zal vergeten.

Volcanoes National Park is een prachtig natuurgebied met (uitgedoofde) vulkanen in het noordwesten van Rwanda, dat deel uitmaakt van het Virunga-gebergte. Het grenst tegen nationale parken in Congo en Oeganda. In het Virunga-gebergte leven volgens een schatting in 2018 nu ruim duizend berggorilla’s. De populatie is gelukkig aan het groeien, maar het leefgebied staat nog altijd onder druk door landbouw, stroperij en politieke onrust. Door de hoge prijs van een permit wil Rwanda de berggorilla’s beter beschermen.

Een vergunning voor een bezoek aan Volcanoes National Park moet je 3 tot 6 maanden van tevoren aanvragen, vooral tijdens het hoogseizoen van juni tot en met september. Voor een reservering stuur je een mail naar reservation@rwandatourism.com. Een stuk goedkoper ($ 75) is een trektocht met gids naar het graf van Dian Fossey, de beroemde Amerikaanse biologe die jarenlang groepen berggorilla’s observeerde in de bergwouden van Rwanda. Het nationaal park is ongeveer 2½ uur rijden vanaf Kigali.

Kigali Genocide Memorial

Het Kigali Genocide Memorial is een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Rwanda. Op deze begraafplaats liggen meer dan 250.000 slachtoffers van de genocide in 1994, waarbij Hutu-extremisten meer dan 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s afslachtten. Het massagraf bestaat uit drie lange rijen van reusachtige platen massief beton. Op een marmeren zwarte muur staan de namen gegraveerd van een deel van de slachtoffers, al zijn veel Tutsi’s nooit geïdentificeerd.

Op deze herdenkingsplek is ook een museum met tentoonstellingen over de genocide, niet alleen over de  verschrikkingen in de Rwanda, maar ook in andere delen van de wereld. Een zaal is gewijd aan de vele kinderen die zijn gedood. De dromen van een hele generatie kwamen abrupt ten einde door de slachtpartijen. Je wordt er stil van als je beseft wat voor verschrikkelijke tragedie zich in dit land heeft afgespeeld. Het herdenkingscentrum is een verdrietige plek waar je behoorlijk emotioneel van kan worden. Kinderen onder de 12 jaar mogen dan ook niet naar binnen.

Het Kigali Genocide Memorial is 7 dagen per week open en er is een museumcafé en souvenirwinkel. De opbrengst van verkochte souvenirs gaat naar nabestaanden van de slachtoffers. Website: www.kgm.rw

Nyungwe Forest National Park

Rwanda is niet alleen beroemd om de berggorilla’s, maar ook om de chimpansees en vele andere apen. Die kun je spotten in Nyungwe Forest National Park in het uiterste zuidwesten van het land. Dit park van ruim 1000 vierkante meter is een van de oudste en meest ongerepte bossen van Afrika. Hier leven dertien verschillende apensoorten, waaronder chimpansees, gouden meerkatten, franjeapen en bavianen. Ook is het een vogelparadijs, met meer dan 300 verschillende soorten.

In het nationaal park zijn liefst 13 wandelingen uitgezet, via een 130 kilometer lang netwerk van wandelpaden. Je kunt ook op een hoogte van 60 meter tussen de toppen van de bomen lopen via de Canopy Walkway Tour, de enige van zijn soort in Oost-Afrika. Hiervoor moet je wel $ 60 entree betalen (in 2019).

Kivumeer

Het Kivumeer in het westen van Rwanda is een van de mooiste meren van Afrika, met het heldere water en de fraaie kustlijn. Het stadje Gisenyi, een uur rijden van Volcanoes National Park, is een goede plek om het zoetwatermeer met zijn vissersbootjes te verkennen. Je kunt er boottochtjes en kajaktochten maken en de eilandjes ontdekken. Zelfs op het strand liggen behoort tot de mogelijkheden, als je wil bijkomen van gorillatracking. Zwemmen kan bepaalde risico’s met zich meebrengen, volgens sommigen leeft de bilharzia-parasiet in dit meer. Langs de oevers van het meer zijn talloze hotels en resorts en in Gisenyi zijn clubs waar je je s’avonds kunt vermaken. Mogelijk kun je in het donker zelfs de gloeiende lava zien van de Nyiragongo-vulkaan in het nabijgelegen Congo.

Akagera National Park

Ook in Rwanda kun je op safari, waarvoor je moet afreizen naar het Akagera National Park in het noordoosten van het land (tegen de grens van Tanzania). Dit is een laatste beschermde moerasgebied in Centraal-Afrika, een prachtig gebied met meren, bossen, open savanne en glooiende heuvels. Het is de enige plek in Rwanda waar je de Big Five kunt spotten, dus met een beetje geluk kom je leeuwen, olifanten en neushoorns tegen. Het park telt ook 500 vogelsoorten en vele andere wilde dieren, waaronder nijlpaarden, giraffen, zebra’s, krokodillen en bavianen.

Het nationaal park is al opgericht in 1934, maar eind vorige eeuw maakte een groot deel van het gebied plaats voor boerderijen. Vanaf 2010 spande de regering zich weer in om het park terug te brengen naar zijn oude glorie, waarvoor leeuwen en zwarte neushoorns zijn geherintroduceerd. Akagera National Park ligt ongeveer 2 uur rijden vanaf Kigali. Het park heeft drie campings en er zijn enkele lodges waar je kunt overnachten. Website: www.africanparks.org

Bezoek ‘Hotel Rwanda’

Als je de film Hotel Rwanda uit 2004 nog niet hebt gezien, moet je ‘m zeker nog een keer gaan bekijken als je vakantie viert in dit land. Deze indrukwekkende film vertelt het waargebeurde verhaal van een hotelmanager die erin slaagde 1268 mensen een schuilplaats te bieden tijdens de moordpartijen in 1994. Het echte hotel waar dit zich allemaal afspeelde, was Hôtel des Mille Collines in Kigali. Het echte hotel werd niet gebruikt in de film, maar je kunt het wel bezoeken als eerbetoon aan de onbaatzuchtige daden die zich hier hebben afgespeeld. Je kunt een drankje drinken op het terras en natuurlijk ook overnachten in dit luxe 4-sterrenhotel. Website: www.millecollines.rw

Musanze grotten

Een van de nieuwste attracties van Rwanda zijn de Musanze grotten, die pas in 2014 werden geopend. Je krijgt zo een aardig inkijkje in de ontwikkeling en de geologische geschiedenis van de aarde. De grotten bevinden zich in een vulkanisch gebied waar 65 miljoen jaar geleden de verschillende lavastromen de Albertine Rift Valley hebben gevormd. De regering van Rwanda heeft het 2 kilometer lange grottencomplex uitgerust met wandelpaden, trappen, muurtjes en hekken, waardoor de Musanze grotten nu grote aantallen bezoekers kwijt kunnen. De grotten liggen in het Volcanoes National Park.

Congo Nile Trail

Wil je fietsen of wandelen in Rwanda? Trek dan tijd uit voor de Congo Nile Trail, een 227 kilometer lange route langs het Kivumeer. Het is een netwerk van paden en wegen van de noordelijke stad Gisenyi naar het zuidelijke Cyangugu. Per fiets kan het parcours in 5 dagen worden voltooid, voor een trektocht te voet kun je 10 dagen voor uittrekken. Je fietst of wandelt door een afwisselend landschap van oneindig glooiende heuvels, terwijl je een prachtig uitzicht hebt op het Kivumeer. Je komt door verschillende dorpen waar je een glimp opvangt van het Rwandese plattelandsleven. Als je geen tijd hebt om het hele parcours af te leggen, kun je ook een stukje doen. Als je wilt fietsen of wandelen met een gids, kun je terecht bij Rwandan Adventureswww.rwandan-adventures.com

Voor het laatst bijgewerkt op 7 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Rwanda, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; depositphotos.com/karenfoleyphotography.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam