Reizen en vakantie in Sierra Leone

Sierra Leone: een introductie

Sierra Leone vakantieEen vakantie in Sierra Leone beleef je in een land dat jarenlang de kolommen vulde op de buitenlandpagina’s van Nederlandse kranten. Nog niet heel lang geleden was het West-Afrikaanse land verwikkeld in een langdurige en bloedige burgeroorlog, van 1991 tot 2002. Na een vredesakkoord begon Sierra Leone weer langzaam toeristen te verwelkomen, maar vanaf 2014 hield het besmettelijke en dodelijke ebola-virus reizigers buiten de deur. Eind 2015 werd Sierra Leone ebolavrij verklaard en staat het land weer op de kaart bij globetrotters die houden van natuur, cultuur en de zee.

Zeker, de oorlog en de ebola-epidemie hebben de nodige littekens achtergelaten, maar als je verder kijkt tref je een land met een van de meest betoverende landschappen van Afrika. Je kunt vakantie vieren op 400 kilometer aan prachtige en bijna verlaten witte zandstranden en er zijn natuurreservaten en weelderige regenwouden met een overvloed aan wilde dieren, van chimpansees en bosolifanten tot buffels en zeldzame dwergnijlpaarden. Stap terug in de (donkere) tijd op Bunce Island, een eiland van waaruit 50.000 slaven naar Europa en Amerika werden vervoerd. In de hoofdstad Freetown tref je mooie Creoolse huizen en een bruisend nachtleven in bars met uitzicht op zee.

Sierra Leone is als een diamant, de edelsteen die in grote hoeveelheden uit de mijnen werd gehaald: een land met een ruwe kant die klaar is om te worden geslepen. Eenmaal gepolijst heeft Sierra Leone een enorme aantrekkingskracht, maar nu is het nog vooral een bestemming voor de avontuurlijke reiziger. Tijdens een vakantie in Sweet Salone begeef je in een van de vriendelijkste landen van Afrika, met gastvrije en ontspannen inwoners die glimlachen, handen schudden en vragen hoe het met je gaat.

Sierra LeoneSierra Leone in een notendop

– Oppervlakte: 71.740 vierkante kilometer (ruim 1,5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 8.908.040 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 124 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Freetown;
– Talen: Engels (officieel), Mende, Temne, Krio;
– Munteenheid: Leone (SLL);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1600 (2022).

Informatie over visum Sierra Leone

Reizen en vakantie in Sierra LeoneStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Sierra Leone. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je een hotelreservering hebben en een vliegticket voor de retourvlucht of voor een vlucht naar een volgende bestemming.

Als toerist kun je bij aankomst een visum aanschaffen voor $ 80, dat je ook in euro’s kunt betalen. Met een single entry toeristenvisum kun je maximaal 3 maanden in Sierra Leone verblijven. Daarnaast kun je online een visum aanvragen via de website www.visitsierraleone.org, al is dit wel duurder ($ 100). De behandeling van een online visumaanvraag duurt 2 tot 3 werkdagen, al is het advies het visum minstens anderhalve week voor vertrek aan te vragen.

Een visum kun je verder regelen bij het Consulaat van Sierra Leone in Den Haag of de Ambassade van Sierra Leone in Brussel. Je daarvoor één recente pasfoto in te leveren. De aanvraag van een visum duurt minstens 3 werkdagen.

Bezienswaardigheden in Sierra Leone

Sierra Leone bezienswaardigheden
Sierra Leone is een land met een ongelooflijke rijke flora en fauna, waardoor je er vele nationale parken en natuurreservaten kunt bezoeken. Ook vind je er tropische eilanden, witte stranden, musea en monumenten en wrange overblijfselen uit de Britse koloniale tijd. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Sierra Leone

Reizen naar Sierra Leone

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Sierra Leone. Je kunt echter wel een directe vlucht nemen naar de hoofdstad Freetown vanuit Brussel of Parijs. Vanaf de luchthaven moet je met de boot naar de hoofdstad. Lees hier meer over reizen naar Sierra Leone

Overnachten in Sierra Leone

Sierra Leone overnachten
Voor overnachten in Sierra Leone kun je vooral terecht in de hoofdstad Freetown. Hier heb je de keuze uit tientallen hotels, guesthouses en pensions. In het binnenland is het aanbod van accommodatie veel schaarser. Lees hier alle tips voor overnachten in Sierra Leone

Communicatie in Sierra Leone

Internationaal toegangsnummer: +232.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer Africell GSM: 900.
Alarmnummer Comium GSM: 911.
Politie centrale en oostelijke regio (Central Police & Eastern Police): 076-9982.

Tijdsverschil met Sierra Leone

In de winter is het in Sierra Leone is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Sierra Leone 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Sierra Leone

De elektriciteit in Sierra Leone is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met drie ronde pinnen of voor Britse stekkers met drie rechthoekige pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Buiten de hoofdstad Freetown is de beschikbaarheid van elektriciteit schaars. Hou rekening met stroomuitval en stroomstoringen.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en vakantie in Sierra Leone, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/robertonencini.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam