Reizen naar Sierra Leone

Reizen met het vliegtuig naar Sierra Leone

Vliegen naar Sierra LeoneVanuit Nederland kun je redelijk makkelijk met het vliegtuig naar Sierra Leone reizen. KLM introduceerde in de zomer van 2017 vluchten naar Sierra Leone, maar die zijn helaas in maart 2019 weer gestaakt.

Je kunt echter wel vanuit Brussel naar Sierra Leone vliegen. Brussels Airlines verzorgt een paar keer per week een rechtstreekse vlucht naar de hoofdstad Freetown. De vliegtijd is ongeveer 6 uur en 40 minuten.

Sierra Leone is ook te bereiken door een overstap op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Air France vliegt een paar keer per week rechtstreeks van de Franse hoofdstad naar Freetown. De vliegtijd van Parijs naar Freetown is 6 uur en 35 minuten.

Vliegtickets zijn vaak goedkoper als je vliegt met de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc en een tussenstop maakt in Casablanca. De vliegtijd van Casablanca naar Freetown is ruim 4 uur.

Luchthaven van Freetown

De luchthaven van Freetown heet Lungi International Airport (FNA) en is het enige internationale vliegveld in Sierra Leone. De meeste vluchten gaan naar andere landen in West-Afrika. Luchtvaartmaatschappijen uit Sierra Leone hebben een niet al te beste reputatie: de meeste staan op de zwarte lijst van de Europese Unie omdat ze niet aan de veiligheidsnormen voldoen.

De luchthaven heeft een geldwisselkantoor, banken, enkele restaurants, een moskee, een politiebureau, een postkantoor en een moskee. Wifi is beschikbaar in het business center. Het is er druk en lawaaierig, met vele mannetjes die zich aanbieden als drager van je bagage om daarmee een fooi te verdienen. Er is geen website bekend.

Vervoer van de luchthaven naar Freetown

Het vliegveld ligt in het dorp Lungi ongeveer 16 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Alle reizigers moeten de Rokel Rivier (Sierra Leone Rivier) oversteken om in de hoofdstad te komen. Er is bij de luchthaven geen brug over de rivier, dus de boot is het meest gebruikte transportmiddel om in Freetown te komen.

Als je ‘s avonds in het donker arriveert, is het beter om in Lungi te overnachten en de volgende ochtend bij daglicht de rivier over te steken. Lungi heeft een beperkt aantal hotels en de vraag is groot, dus zorg dat je voor vertrek een overnachting hebt geboekt. De dichtstbijzijnde plek om te overnachten is het Lungi Airport Hotel, ongeveer 1 kilometer van het vliegveld. Bij de zee is het Mahera Beach Hotel.

Boot

Je kunt kiezen uit een veerdienst, een speedboot, een watertaxi of bootjes van locals. Het is raadzaam van tevoren deze airport transfer al te regelen, zodat je na je vlucht niet ter plekke mee hoeft te doen in het gedrang. De snelste en makkelijkste bootverbindingen zijn namelijk het snelste volgeboekt. Je kunt een transfer regelen via een tour operator in Sierra Leone, bijvoorbeeld VSL Travel (www.visitsierraleone.org).

De oversteek met een watertaxi duurt ongeveer een halfuur, van Mahera Beach naast de luchthaven naar de wijk Aberdeen in Freetown. De zee kan behoorlijk ruig zijn. Je kunt voor een watertaxi terecht bij Seacoach Express (ook wel Pelican Water Taxi geheten) (www.seacoachferry.com) en Sea Bird Express (www.seabird-sl.com). Je ziet de instapplaats van de watertaxi’s aan de rechterkant als je de terminal verlaat

Inwoners van Sierra Leone gebruiken vooral de gewone veerboot, tussen de haven van Tagrin (14 kilometer ten zuiden van de luchthaven) en de Kissy Ferry Terminal in Freetown. De veerdienst is de goedkoopste optie, maar de boten zijn overvol met passagiers en om veiligheidsredenen niet aan te bevelen. De veerboot doet er ongeveer een uur over om de rivier over te steken. Ook wordt ten sterkste afgeraden de oversteek te maken met (gammele) bootjes van lokale inwoners.

Auto en bus

Via een enorme omweg kun je ook met de auto van het vliegveld naar Freetown (via grotendeels slechte wegen). Je rijdt van Lungi naar Port Loko, waarna je de Masiaka-Lunsar Highway naar het zuiden neemt en met een brug de rivier kan oversteken. Van Masiaka rij je via Waterloo naar Freetown. De reistijd met de auto is zo’n 4 uur. De nationale busmaatschappij (Sierra Leone Road Transport Corporation) heeft in september 2015 ook een busdienst geïntroduceerd van de luchthaven naar Freetown.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Sierra Leone, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Seacoach Express.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam