Bezienswaardigheden in Sierra Leone

Sierra Leone is een land met een ongelooflijke rijke flora en fauna, waardoor je er vele nationale parken en natuurreservaten kunt bezoeken. Ook vind je er tropische eilanden, witte stranden, musea en monumenten en wrange overblijfselen uit de Britse koloniale tijd. Zo kun je op Bunce Island een bezoek brengen aan de restanten van een oud slavenfort. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Sierra Leone.

Tiwai Island Wildlife Sanctuary

Tiwai Island is een natuurreservaat in de Moa-rivier, in het zuidoosten van Sierra Leone. Het eiland is slechts 12 vierkante kilometer, maar het heeft een enorme rijke biodiversiteit. De weelderige regenwouden van Tiwai Island zijn de thuisbasis van liefst elf verschillende apensoorten, meer dan 700 plantensoorten, een grote verscheidenheid aan insecten, vogels en vlinders en de ongrijpbare dwergnijlpaard. Tiwai Island – dat in de lokale taal ‘groot eiland‘ betekent – werd in 1987 een wildreservaat, dat samen met de lokale gemeenschap in stand wordt gehouden. Het eiland is ook de toegangspoort tot het Gola Forest National Park, dat je kunt bereiken door een wandeling via een beschermde natuurlijke corridor. Het natuurreservaat staat op de nominatie om te worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je bereikt Tiwai Island vanuit het dorp Kambama, waar iemand van het park je met een kano of motorboot naar het eiland zal brengen. Je kunt overnachten in een tent of een lodge. Website: www.tiwaiisland.org

Bunce Island

Voor een donkere bladzijde uit de geschiedenis ga je naar Bunce Island. Het eiland is een van de eerste plekken in West-Afrika waar op grote schaal slaven werden verhandeld. De Britten bouwden er in 1670 het grootste slavenfort aan de West-Afrikaanse kust. Tot 1808 verscheepten ze er tienduizenden slaven naar Noord-Amerika en de kolonies in Brits West-Indië (het Caribisch gebied). Op Bunce Island kom je alles te weten over deze weerzinwekkende slavenhandel en de sociale, politieke en economische gevolgen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Van het fort staat nog een ruïne overeind en ook vind je er 18e kanonnen en de overblijfselen van een wachttoren, een gevangenis en de slaapzalen. Bunce Island ligt in de haven van de hoofdstad Freetown, bij de monding van de Rokel-rivier. Het eiland is een van de populairste bezienswaardigheden onder zwarte Amerikanen die willen zien wat hun voorouders moesten ondergaan.

Outamba-Kilimi National Park

Outamba-Kilimi National Park ligt in het noordwesten van Sierra Leone en werd een beschermd natuurgebied in 1974 door het grote aantal chimpansees. Het is vernoemd naar de hoogste berg in het gebied, de Outamba, en de Kilimi-rivier. Het nationaal park biedt een gevarieerd en spectaculair natuurschoon, met een mix van jungle en uitgestrekte savanne. Naast de chimpansees vindt je er olifanten, zwart-witte franjeapen, zeldzame dwergnijlpaarden en de nog meer bedreigde bongo antilope, samen met meer dan honderd vogelsoorten en oude graven van de Susu-stam. De stamleden leven in en rond het park en werken er ook om het natuurreservaat in stand te houden. Outamba-Kilimi is het oudste nationale park van Sierra Leone en ligt ongeveer 300 kilometer van Freetown. In het park zijn eenvoudige houten hutten waar je kunt overnachten. Met een gids kun je op stap om wilde dieren te spotten, vogels te kijken of te kanoën.

Sulima

Sulima is een relaxte en vriendelijke badplaats waar je kunt windsurfen, kitesurfen en zonnebaden en oude 19e eeuwse grafstenen van Britse handelaren kunt tegenkomen. Het was vroeger een handelspost aan de West-Afrikaanse kust waar de imperialistische heersers zich vooral bezighielden met slavenhandel. Door de kwaliteitsgolven staat Sulima tegenwoordig vooral op de bucket list van surfers. Sulima ligt tussen mangrovebossen aan de monding van de Moa-rivier, in het uiterste zuidwesten van Sierra Leone (vlakbij de grens met Liberia). Het kustplaatsje ligt ongeveer 10 uur rijden vanaf Freetown, maar is niet makkelijk te bereiken. Het is eenvoudiger om vanuit Liberia de grens over te steken.

Banana Islands

De Banana Islands voor de kust van Sierra Leone behoren tot de mooiste eilanden van het land. Het is een ongerept en vreedzaam vakantieparadijs waar je kunt zonnebaden en relaxen en kunt ontsnappen aan de Afrikaanse hectiek van het vasteland. Er zijn een paar stranden en je kunt er wandelen door tropisch regenwoud, snorkelen, duiken, vissen en boottochtjes maken. Voor liefhebbers van wrakduiken ligt er het VOC-schip Diemermeer, dat in 1747 bij de eilanden verging. De Banana Islands bestaan uit de eilanden Dublin en Ricketts, die via een stenen weg met elkaar zijn verbonden. Er is ook een derde eiland Mes-Meheux, dat onbewoond is. Op de eilanden zijn een paar guesthouses, waaronder het Daltons Banana Guesthouse. Zij kunnen vervoer per boot regelen vanaf Kent op het vasteland naar de Banana Islands.

Katoenboom van Freetown

De hoofdstad Freetown, omgeven door groene heuvels, is zowel een kleurrijke als historische havenstad. Een van de beroemdste bezienswaardigheden is een enorme katoenboom aan een rotonde in het oude centrum van Freetown, die misschien wel meer dan 500 jaar oud is. Door zijn verbondenheid met de geschiedenis is de ‘Cotton Tree’ (Ceiba pentandra) uitgegroeid tot hét symbool van Freetown en het land Sierra Leone. Niemand weet hoe oud de boom precies is, maar hij stond er al toen een groep voormalige Afrikaans-Amerikaanse slaven in 1792 aan land kwam en de stad Freetown stichtten. Volgens de overlevering rustten ze uit onder de schaduw van de katoenboom, zeiden ze gebeden op en zongen ze liederen om God te bedanken voor de bevrijding van hun land. Nog steeds komen inwoners van Freetown naar de katoenboom om te bidden of offers te brengen aan hun voorouders. Je vindt de Cotton Tree in de buurt van het hooggerechtshof en het Nationaal Museum. Adres: 32 Walpole St, Freetown, Sierra Leone.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Sierra Leone, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/jbdodane; Flickr.com/bobthemagicdragon.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam