Beste bezienswaardigheden in Swaziland (eSwatini)

Wat zijn de beste bezienswaardigheden in Swaziland, dit standvastige koninkrijkje in het zuiden van Afrika? De natuurreservaten en wildparken zijn de grootste troef in dit kleine landje, dat officieel eSwatini heet en tussen Zuid-Afrika en Mozambique ligt ingeklemd. Een halve eeuw geleden leek landbouwgrond de natuur over te nemen, maar dankzij de inspanningen van natuurbeschermers is Swaziland nu een geweldige plek voor een safari. In nationale parken kun je ongelooflijk veel wilde dieren spotten, van leeuwen en olifanten tot de bedreigde witte en zwarte neushoorn.

Swaziland is daarnaast een mekka voor wandelaars, met een schitterend berglandschap, lieflijke valleien, snelstromende rivieren, watervallen en uitgestrekte savannes. Actievelingen kunnen een klim maken naar de top van de Sibebe Rock, na de Ayers Rock in Australië de grootste monoliet op aarde. Voor een inkijkje in de koninklijke geschiedenis ga je naar Lobamba, de culturele hoofdstad van Swaziland. Wil je op vakantie naar dit schilderachtig mooie land in zuidelijk Afrika? Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Swaziland!

Hlane Royal National Park

Een van de beste plekken voor een safari in Swaziland is Hlana Royal National Park, het grootste natuurreservaat van het land. Hlane betekent ‘wildernis’ in de lokale taal, dus dat zegt eigenlijk al genoeg. Het nationaal park is de thuisbasis van vier van de Big Five: olifanten, leeuwen, neushoorns en luipaarden. Andere wilde dieren die je kunt spotten, zijn giraffen, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s en de ernstig bedreigde witte neushoorn.

Voor het zien van de leeuwen moet je een begeleide gamedrive boeken, omdat deze roofdieren zich in een apart deel bevinden. In de rest van het park kun je met je eigen (huur)auto rondrijden. Ook is er een netwerk van wandelpaden die een geweldig uitzicht bieden tussen de doornbossen en savannes. Je kunt verblijven in rieten hutjes en huisjes in Ndlovu Camp en Bhubesi Camp. Vanuit Ndlovu Camp worden alle activiteiten georganiseerd. Hlana Royal Nationaal Park is een reservaat sinds 1967, daarvoor was het een privé koninklijk jachtgebied van koning Sobhuza II. Website: www.biggameparks.org/hlane

Wil je op safari naar Hlane Royal National Park?
Boek hier een 2-daagse safari naar Hlane Royal National Park

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Mlilwane Wildlife Sanctuary is het oudste nationale park van Swaziland en ligt iets ten zuiden van de hoofdstad Mbabane. Het reservaat is in 1961 opgericht door Ted Reilly, een boer die met lede ogen aanzag hoe de ongerepte natuur en het aantal wilde dieren in Swaziland langzaam verdween. Het is nu een van de populairste wildreservaten van Swaziland waar je dieren kunt tegenkomen als zebra’s, nijlpaarden, antilopen, jakhalzen, groene meerkatten en krokodillen.

Het natuurreservaat ligt in de pittoreske Ezulwini-vallei (‘Vallei van de Hemel‘), een open grasland dat omringd is door bergen, heuvels en bossen. Door de afwezigheid van gevaarlijke roofdieren kun je hier ook mooie wandelingen maken. Verder kun je er mountainbiken, paardrijden, gamedrives maken en zwemmen in het zwembad van het Mlilwane’s Rest Camp. Hier kun je verblijven in traditionele ronde hutten, maar het is ook mogelijk om te kamperen. Website: www.biggameparks.org/mlilwane

Sibebe Rock

Australië heeft de Uluṟu, maar Swaziland heeft de Sibebe. Na de Ayers Rock is de Sibebe Rock de grootste granieten rots ter wereld, die 1488 meter boven het omliggende platteland uittorent. Deze kolossale monoliet is naar schatting zo’n 3 miljard jaar oud.

Met een lokale gids kun je in zo’n 4 uur een klim maken naar de top van deze vulkanische rots, waar je een prachtig uitzicht hebt over de oostelijke bergen van Swaziland. In tegenstelling tot de Ayers Rock is het veel minder druk met toeristen. Er zijn verschillende routes naar de top, maar op sommige plekken kan het pad behoorlijk steil zijn. Bij regen zijn de paden glad en gevaarlijk. Van veraf ziet de Sibebe Rock er na een regenbui echter magisch uit, wanneer het regenwater als een soort tranen over de kale rots naar beneden stroomt.

Ngwenya Glasfabriek

Een glasblazerij verwacht je eerder in Europa, maar Swaziland blaast inmiddels ook een deuntje mee op dit gebied. Vlakbij de grenspost Ngwenya kun je een bezoek brengen aan de Ngwenya Glass Factory, de enige glasfabriek in Afrika. De fabriek is in 1979 opgericht met hulp van de Zweden, die de Swazi’s de eeuwenoude kunst van het glasblazen hebben bijgebracht.

Inmiddels is het glaswerk uit deze fabriek een van de belangrijkste exportproducten van Swaziland. Hier worden onder meer wijnglazen, vazen, beeldjes en decoratieve dierenkommen gemaakt. Het Ngwenya-glas is ook te vinden in kunstgalerijen en luchthavenwinkels over de hele wereld. Bijzonder is dat elk stuk glas handgemaakt is, van 100 procent gerecycled glas. Daarvoor worden glazen frisdrankflessen uit het hele land verzameld. Website: www.ngwenyaglass.co.sz

Mkhaya Game Reserve

Mkhaya Game Reserve is het derde grootste wildpark van Swaziland, een fantastische safaribestemmingen voor gamedrives en overnachtingen in betaalbare lodges. Het is een ongerepte wildernis met laaggelegen vlaktes, waterpoelen, droge rivierbeddingen en acacia-bomen. Het natuurreservaat is vooral een plek waar bedreigde diersoorten worden beschermd, zoals de witte en zwarte neushoorn en de Nguni-koeien, die alleen in zuidelijk Afrika leven.

Mkhaya Game Reserve heeft misschien wel de meest effectieve anti-stroperseenheid van Afrika, waardoor bedreigde dieren er zorgeloos kunnen rondstruinen. Het is ook het enige park in Swaziland waar je buffels kunt tegenkomen. Andere wilde dieren zijn onder meer nijlpaarden, giraffen en basterdgemsbokken. Het reservaat ligt in het zuidoosten van Swaziland. Overnachten kan in Stone Camp, met huisjes voor 2 tot 6 personen. Website: www.biggameparks.org/mkhaya

Lobamba

Mbabane is op papier de bestuurlijke hoofdstad van Swaziland, maar Lombamba is de spirituele, culturele en politieke hoofdstad van het koninkrijk. Het kleine relaxte stadje in de prachtige Ezulwini-vallei is al meer dan 200 jaar de thuisbasis van de monarchie van Swaziland. Tot de bezienswaardigheden behoren het koninklijk paleis, het parlementsgebouw, het nationaal museum en het King Sobhuza II Memorial Park. De vorstelijke optrekjes zijn gesloten voor het publiek, maar in het parlement kun je wel een rondleiding krijgen.

In het Nationaal Museum van Swaziland (www.sntc.org.sz) vind je tentoonstellingen over de cultuur, geschiedenis en natuur van Swaziland. Bewonder diorama’s van opgezette dieren, een speer van 80.000 jaar oud en de verzameling auto’s van koning Sobhuza II uit de jaren ’40. Je ziet ook foto’s uit de Britse koloniale tijd.

Mbuluzi Game Reserve

Minder safaridrukte is er in het Mbuluzi Game Reserve, een privéreservaat in het uiterste noordoosten van Swaziland. De Big Five zal je hier niet aantreffen, maar wel zebra’s, giraffen, jakhalzen, impala’s, koedoe’s, wildebeesten en krokodillen. Het Mbuluzi Game Reserve wordt begrensd door de Mbuluzi-rivier en het Lubombo-gebergte in het oosten en bestaat uit een afwisselend landschap van open graslanden, savannes met doornstruiken, rotsachtige kliffen en rivierbossen.

Dit wildreservaat wordt geprezen als een safaribestemming voor gezinnen met kinderen, vooral vanwege de rustige sfeer en het ontbreken van gevaarlijke roofdieren. Je kunt er met je eigen auto op safari, maar ook wandelen, mountainbiken en vissen. Aan de oever van de rivier liggen verschillende luxe gezinslodges en er is een rustieke camping. Mbuluzi Game Reserve is een perfecte overnachtingsplaats voor reizigers tussen Mozambique en Zuid-Afrika, aangezien het slechts op korte afstand ligt van de twee grenzen.

Malolotja Nature Reserve

Malolotja Nature Reserve is een van de beste bezienswaardigheden in het noordwesten van Swaziland, en staat vooral bekend als een paradijs voor wandelaars. Je kunt hier meerdaagse trektochten maken over een groot netwerk van 200 kilometer aan wandelpaden die diep in de wildernis doordringen. Onderweg kun je zebra’s, gnoe’s, antilopen en blesbokken tegenkomen. In de heuvels en kloven zwerven een paar verlegen luipaarden en bavianen bivakkeren op richels van kliffen.

Ook vogelaars komen hier aan hun trekken, want het park is de broedplaats van bijzondere vogels als de blauwe kraanvogel, de kaalkopibis en de bedreigde blauwe zwaluw. Malolotja is met 18.000 hectare het grootste natuurreservaat van Swaziland met een spectaculair landschap van glooiende heuvels, weelderige bossen, rivieren met stroomversnellingen en watervallen. De Malolotja-rivier ontspringt in het reservaat en baant zich een weg via de 95 meter hoge Malolotja-watervallen. Je kunt overnachten in trekkerskampen. Website: www.sntc.org.sz

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Swaziland (eSwatini), kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Utopia_88.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam