Tips voor het maken van een safari in Swaziland

Door Debbie Hameleers

Swaziland is een klein land dat grenst aan Zuid-Afrika en Mozambique. Vaak wordt een safari in Swaziland gecombineerd met een rondreis door een van deze twee landen. Het is vrij eenvoudig om de grens over te steken, ook met een huurauto. Je krijgt aan de grens een stempel in je paspoort en je kunt je verheugen op een trip door Swaziland.

Swaziland biedt verschillende big game parken die een prima alternatief zijn voor de dure parken in Zuid-Afrika. Ieder park heeft iets unieks. Hieronder vertel ik je meer over de verschillende big game parken van Swaziland en de mogelijkheden voor het maken van een safari.

Big Game parken in Swaziland

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Vlakbij de hoofdstad Mbabane ligt het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit is het eerste natuurreservaat in Swaziland. Helaas kun je hier niet de Big Five spotten. Het nationaal park kenmerkt zich door de schitterende omgeving van graslanden en heuvels en dat maakt een safari meer dan waard.

Daarnaast zijn er uitgebreide mogelijkheden om wild te spotten. Je kunt deelnemen aan een traditionele game drive, maar het is ook mogelijk om te voet, op de fiets of te paard het park te verkennen. Hoe uniek is het om tussen de zebra’s te fietsen? Je kunt ook kiezen uit verschillende accommodaties waardoor je in het park zelf kunt slapen. Kijk zeker naar de Beehive Villages als je ervan houdt om op een traditionele manier te overnachten.

Hlane Royal National Park

In het noordoosten van Swaziland ligt het Hlane Royal National Park. Dit is het enige park in Swaziland waar je de Big Five kunt spotten. Hier leven onder meer neushoorns, buffels, olifanten, leeuwen en luipaarden. Verder is er nog tal van ander wild te spotten in dit park.

Het nationaal park bestaat voornamelijk uit bos en is opgedeeld in verschillende secties. Omdat in dit ruim 22.000 hectare grote park veel wordt gepatrouilleerd tegen neushoorn-stropers, zitten de leeuwen in een apart deel. Overnachten kun je in een van de twee kampen in het park.

Het hoofdkamp bevindt zich vlakbij de ingang en kijkt uit over een waterpoel, waar regelmatig neushoorns en olifanten komen drinken. In het kamp is geen elektriciteit aanwezig en daarom worden de traditionele rondavels in de avond sfeervol en romantisch verlicht met olielampen.

Vanaf het hoofdkamp zijn verschillende activiteiten te boeken. Je kunt met eigen vervoer het park verkennen, een game drive maken in een safariwagen met een deskundige gids of een fiets- en wandelsafari boeken met een gids. Tijdens de fiets- en wandelsafari breng je geen bezoek aan de leeuwensectie. Dit is alleen mogelijk tijdens een game drive.

Mkhaya Game Reserve

Niet ver ten Zuiden van het Hlane Royal National Park ligt het Mkhaya Game Reserve. Dit natuurreservaat is bekend omdat je hier heel dichtbij de wilde dieren kunt komen. Je kunt hier niet de Big Five spotten, maar wel neushoorns, buffels, olifanten en kuddedieren.

In dit park heb je ook de meeste kans om de zwarte neushoorn in het wild tegen te komen. Het is mogelijk om een game drive te boeken en een wandelsafari. Het kleine hoofdkamp in het park biedt de mogelijkheid om te overnachten. Ook hier is geen elektriciteit aanwezig, waardoor de accommodaties in de avond worden verlicht met olielampen.

Praktische informatie voor een safari in Swaziland

Overnachten in de big game parken in Swaziland

In de big game parken is het mogelijk om te overnachten in safarikampen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om buiten de parken te overnachten en overdag de reservaten te bezoeken. Het is wel een bijzondere ervaring om in de parken te overnachten. Je kunt dan ook een game drive boeken nadat de gates gesloten zijn. Meer informatie over accommodatie in de parken vind je op de website: www.biggameparks.org

Wanneer je buiten het park verblijft, betekent dit dat je uit het park moet zijn wanneer de gates gesloten zijn. Wanneer je dan binnen het park in een kamp verblijft worden vaak nog game drives in een safariwagen met gids aangeboden en heb je nog een mogelijkheid om in de avond wild te zien. De meeste accommodaties in de parken zijn van alle gemakken voorzien.

Eten en drinken in Swaziland

In de big game parken liggen restaurants waar je kunt eten. Ze liggen vooral bij het hoofdkamp. Buiten de parken in de grotere steden zijn tevens supermarkten te vinden. Wanneer je kiest voor self catering kun je dus je eigen boodschappen doen.

Vervoer naar de big game parken in Swaziland

Swaziland is een klein land en makkelijk bereikbaar vanaf Zuid-Afrika. Het beste is om Swaziland per huurauto te bezoeken. Er zijn verschillende grensposten die je met de huurauto kunt oversteken. Hier moet je uiteraard wel je paspoort laten zien en je krijgt ter plekke een visum. De meest toeristische route die men neemt tussen Zuid-Afrika en Swaziland passeert het Hlane Royal National Park en met een kleine omweg ook het Mkhaya Game Reserve.

De meeste toeristen rijden van Swaziland naar het Kruger Nationaal Park of andersom. Het is lastig om de parken te bezoeken zonder huurauto. Zeker omdat je in de parken zelf ook self drives wilt maken. Mocht je Swaziland zonder huurauto willen bezoeken, dan zijn hier zeker mogelijkheden voor in de vorm van privévervoer.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een safari in Swaziland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Debbie Hameleers; Flickr.com/Alf Igel.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam