Tips voor een vakantie in Tsjaad

Tsjaad: een introductie

Een vakantie in Tsjaad beleef je op ‘het dak van de Sahara’, een droog en woestijnachtig land dat ook wel ‘het dode hart van Afrika’ wordt genoemd. Die bijnaam is wel erg zwartgallig voor Tsjaad, dat het sinds de onafhankelijkheid in 1960 zeker niet makkelijk heeft gehad. De Fransen hebben nooit veel energie gestopt in hun voormalige kolonie en politieke rust kende het nadien allerminst. Tsjaad was drie decennia lang verwikkeld in een burgeroorlog, wordt nu bedreigd door terreurgroep Boko Haram en heeft letterlijk te maken met de klimaatverandering.

Tsjaad is vernoemd naar het Tsjaadmeer, dat ooit net zo groot was als heel Duitsland. Het is de afgelopen eeuw voor 95 procent gekrompen en volgens klimatologen is het meer binnenkort helemaal opgedroogd (al is dat in de geschiedenis vaker gebeurd). Het land kent echter ook een bijzondere natuurlijke schoonheid waardoor stoutmoedige reizigers en avonturiers er toch vakantie vieren. In het noordoosten ligt het Ennedi Massief, een spectaculair landschap met rotsformaties, diepe kloven en valleien. In het noorden vind je ook het Tibesti-gebergte, met de vulkaan Emi Koussi die liefst 3445 meter de lucht in steekt. In het zuiden ligt het Zakouma Nationaal Park, de enige plek in West-Afrika waar je de Big Five kunt zien (de leeuw, de olifant, de neushoorn, de luipaard en de buffel).

Op de kleurrijke markten in de hoofdstad N’Djamena komen alle 200 verschillende stammen en etnische groepen bij elkaar. Tsjaad is voorlopig geen typische safaribestemming, maar toch heeft het land de nodige ‘levendige’ bezienswaardigheden die een trip onvergetelijk maken. Er zijn enkele lokale tour operators die de reis voor je kunnen organiseren. Hou rekening met de precaire veiligheidssituatie en je kunt genieten van de natuurlijke wonderen van de Sahara waar de rest van de wereld amper weet van heeft.

TsjaadTsjaad in een notendop

– Oppervlakte: 1.284.000 vierkante kilometer (31 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 17.414.108 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 14 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: N’Djamena;
– Talen: Frans (officieel), Arabisch (officieel), Sara, 120 etnische talen;
– Munteenheid: CFA-Frank (XAF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1580 (2019).

Informatie over visum Tsjaad

Reizen en vakantie in TsjaadStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Tsjaad. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming en een boekingsbevestiging van een hotel.

Een visum is een maand geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Tsjaad in Brussel. Voor de aanvraag van het visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren en een uitdraai van je e-ticket. De verwerking van een visumaanvraag duurt ongeveer drie werkdagen.

Voor een vakantie in Tsjaad is een vaccinatie tegen Gele Koorts vereist. Zorg dus dat je het gele vaccinatieboekje in je handbagage hebt zitten als je naar het land reist. De douane kan ernaar vragen.

Bezienswaardigheden in Tsjaad

Tsjaad bezienswaardighedenMocht je heldhaftig genoeg zijn voor een bezoek aan Tsjaad, dan staan je een aantal verbluffende bezienswaardigheden te wachten. Het grote droge en hete land heeft natuurwonderen die je bijna nergens anders in de wereld tegenkomt. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Tsjaad

Hotels in Tsjaad

Tsjaad hotelsHet aantal hotels in Tsjaad is zeer beperkt. Verreweg de meeste hotels vind je in de hoofdstad N’Djamena, variërend van luxe 4- en 5-sterrenhotels tot goedkopere middenklasse hotels en guesthouses. Ook zijn er appartementen. Lees hier alle tips over hotels in Tsjaad

Communicatie in Tsjaad

Internationaal toegangsnummer: +235.
Alarmnummer politie: 17.
Alarmnummer brandweer: 18.

Er zijn geen nationale alarmnummers bekend voor een ambulance en er is ook geen publieke ambulancedienst in Tsjaad. Bij medische kwesties kun je contact opnemen met een ziekenhuis of kliniek. Buiten de hoofdstad N’Djamena is de medische zorg uiterst beperkt.

Tijdsverschil met Tsjaad

Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Tsjaad. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Tsjaad 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Tsjaad

De elektriciteit in Tsjaad is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt zowel Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers, als Indiase stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomuitval en stroomstoringen komen regelmatig voor en in een groot deel van het land is geen elektriciteit beschikbaar.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 mei 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Tsjaad, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/Valerian Guillot.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam