Bezienswaardigheden in Tsjaad

Tsjaad bezienswaardighedenMocht je heldhaftig genoeg zijn voor een bezoek aan Tsjaad, dan staan je een aantal verbluffende bezienswaardigheden te wachten. Het grote droge en hete land in Centraal-Afrika heeft natuurwonderen die je bijna nergens anders in de wereld tegenkomt. Je kunt er dwalen tussen mysterieuze rotsformaties, surrealistisch gekleurde meren bezoeken en een tocht maken naar de hoogste bergtoppen van de Sahara.

Je kunt zelfs op safari in Tsjaad, met het enige nationale park in West-Afrika waar je de Big Five kunt spotten. In steden en dorpen zie je hoe het land zich profileert als bakermat van de islamitische cultuur in Centraal-Afrika, maar je kunt ook de overblijfselen bewonderen van vroegere stammen die de steppes, savannes en woestijnen van Tsjaad doorkruisten.

Ondanks het vele natuurschoon wagen weinige westerse reizigers een stap te zetten in dit land. Het is een van de armste gebieden van Afrika, de hitte en corruptie kunnen er ondraaglijk zijn en het is er bepaald niet veilig. Politieke instabiliteit, terroristen en gewapende milities houden er huis. Tsjaad is dus alleen voor onverschrokken avonturiers die met de nodige veiligheidsmaatregelen willen genieten van de verbazingwekkende schoonheid.  Voor wie de stap durft te zetten: hier vind je de beste bezienswaardigheden in Tsjaad.

Zoek je veilige en luxe accommodatie in de hoofdstad N’Djamena?
Boek hier een overnachting in het Radisson Blue Hotel in Tsjaad

Zakouma Nationaal Park

De populairste attractie van Tsjaad is Zakouma Nationaal Park, gelegen in het zuidoosten van het land. Het is de enige plek in Tsjaad waar je echt op safari kunt, al heb je er flink wat wilskracht voor nodig. Het is een uitgestrekt reservaat van 3000 vierkante meter, tussen de droge Sahara in het noorden en de vruchtbare regenwouden in het zuiden. Tijdens een safari kun je hier wilde dieren spotten als olifanten, giraffen, buffels, apen, leeuwen en luipaarden.

Zakouma Nationaal Park in Tsjaad

In 2018 zijn neushoorns geïntroduceerd, waardoor dit het dichtstbijzijnde park is bij Europa waar je de Big Five kunt zien. Het nationaal park geldt inmiddels als een van de laatste toevluchtsoorden voor bedreigde dieren in West-Afrika. Door stroperij zijn er tussen 2002 en 2010 meer dan 4000 olifanten gedood, maar door aangescherpte bewaking zijn de olifantenpopulaties weer hersteld. In het gebied zijn een paar plekken waar je kunt kamperen. Het beheer van het park is sinds 2010 in handen van African Parks. Website: www.africanparks.org

Wil je op safari tijdens je bezoek aan Tsjaad?
Boek hier een 7-daagse reis naar Zakouma Nationaal Park

Ennedi Massief

In het noordoosten van Tsjaad ligt het Ennedi Massief, een spectaculair woestijnlandschap met rotsformaties, diepe kloven en valleien. De rotsformaties hebben grillige en bizarre vormen en behoren tot de mooiste ter wereld. Het lijken net kunstwerken die door de natuur zijn gemaakt.

Tsjaad Ennedi

Prehistorische grottekeningen laten zien dat hier al lang geleden kamelenkaravanen door de regio trokken. Het Ennedi Massief staat sinds 2016 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is moeilijk om hier te komen, dus trek tijd uit voor de voorbereidingen. Je kunt een trip boeken bij een lokale tour operator.

Nationaal Museum van Tsjaad

Tijdens een reis in Tsjaad zal je ongetwijfeld verblijven in de de hoofdstad N’Djamena. Het is een hete, drukke en stoffige stad met kleurrijke markten, moderne gebouwen en meer dan 1 miljoen inwoners. De vele lemen hutjes herinneren je eraan dat er veel armoede is in het land. Een van de bekendste bezienswaardigheden is het Nationaal Museum van Tsjaad (Musée National du Tchad). Hier ontdek je de duizenden jaren oude geschiedenis van Tsjaad, met onder meer archeologische vondsten, objecten van heiligdommen en traditionele muziekinstrumenten. Het museum bevindt zich in het voormalige stadhuis, vlakbij Place de l’Indépendance.

Grote Moskee van N’Djamena

Een andere bezienswaardigheid in N’Djamena is de Grande Mosquée, een van de grootste moskeeën van de hoofdstad. De indrukwekkende moskee biedt plaats aan duizenden gelovigen, maar toeristen mogen niet naar binnen. Ook fotograferen is taboe, dus wees voorzichtig als je een kiekje maakt.

De Grote Moskee ligt aan de Avenue Charles de Gaulle, het belangrijkste winkelgebied en zakencentrum van de Tsjadische hoofdstad. Hier vind je veel ambassades, koloniale huizen en restaurants. Aan de overkant van de Grote Moskee kun je de Tsjadische cultuur proeven op Le Grande Marché. Op deze grote markt wordt van alles en nog wat verkocht, van fruit en kleding tot sieraden en tapijten.

Meren van Ounianga

Het enige andere Unesco-werelderfgoed in Tsjaad zijn de Meren van Ounianga. Dit zijn 18 meren die met elkaar verbonden zijn in de extreem hete en droge Sahara-woestijn in het noorden van het land. Het zijn zowel zoetwatermeren of zoutwatermeren die oeroud grondwater. De regen viel vele duizenden jaren eerder toen het klimaat veel vochtiger was dan nu. Tegenwoordig valt er slechts 2 millimeter regen per jaar. De meren vallen op door hun bijzondere kleuren, van blauw en groen tot rood. Het is een surrealistisch waterlandschap in het midden van de woestijn.

Gaoui

Zo’n 10 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad N’Djamena ligt het dorp Gaoui, dat bekendstaat om de traditionele architectuur en aardewerk. Er wordt gezegd dat dit de vroegere hoofdstad was van de Sao-beschaving. Dat is een volk in Centraal-Afrika dat leefde tussen de 5e eeuw voor Christus tot in de 16e eeuw na Christus.

Tsjaad Gaoui

Archeologische vondsten van de Sao’s kun je zien in het museum in Gaoui, dat in de 19e eeuw gebouwd werd voor de lokale sultan. Voor filmliefhebbers: in het dorp diende in 2003 als decor voor de Frans-Tsjadische film Abouna.

Tibesti-gebergte

In het uiterste noorden van Tsjaad ligt het Tibesti-gebergte, dat ook bekendstaat als ‘de Alpen van de Sahara’. Dit is een indrukwekkend bergplateau met slapende en uitgedoofde vulkanen die meer dan 3000 meter hoog zijn. Tussendoor vind je kloven, rotswanden en bossen. De hoogste vulkanische top is de Emi Koussi, die met haar 3415 meter meteen ook de hoogste berg is van de hele Sahara.

Er is nog steeds wat vulkanische activiteit, want af en toe worden er vanuit een ruimtestation rookpluimen gesignaleerd. Ook liggen er hoog in de bergen enkele warmwaterbronnen. Avonturiers kunnen hier wandelen en bergbeklimmen, maar ook rotstekeningen bewonderen van oude beschavingen. Het Tibesti-gebergte is een onherbergzaam gebied ver van de bewoonde wereld, dat erg moeilijk te bereiken is. Zo moet je meer dan 60 kilometer te voet afleggen. Bovendien is het erg gevaarlijk door bendes en terroristen uit het nabijgelegen Niger en Libië.

Lake Tsjaad

Het Tsjaadmeer (Lac Tchad) is een van de bezienswaardigheden met een somber randje. In de jaren zestig was het een van de grootste zoetwatermeren ter wereld, bijna net zo groot als Duitsland. Het werd zelfs de ‘Afrikaanse zee’ genoemd, met een vitale functie voor inwoners van Tsjaad en omringende landen als Niger en Nigeria. Door ingrijpende klimaatverandering en enorme droogte is het Tsjaadmeer nu voor zo’n 95 procent gekrompen.

Het meer is nog steeds een prachtige plek en wordt nog altijd gebruikt om te vissen en te varen. Het is omgeven door palmbomen, acacia’s en baobabs en je kunt af en toe een nijlpaard of krokodil voorbij zien drijven. Je kunt het meer het beste bezoeken tussen augustus en december, wanneer het waterpeil het hoogst is. In het droge seizoen is het meer ongeveer 10.000 vierkante kilometer groot, maar dit verdubbelt in het natte seizoen. De uitvalsbasis voor het verkennen van het meer is de plaats Bol.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 mei 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Tsjaad, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Beata Tabak/Shutterstock.com; Thomas Clode/Shutterstock.com; Homo Cosmicos/Shutterstock.com; mbrand85/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam