Vervoer in Tunesië

Reizen met de bus in Tunesië

Tunesië vervoerVoor reizen in Tunesië kun je gemakkelijk de bus nemen. Het is goedkoop en de lange afstandsbussen zijn redelijk comfortabel. Vooral tussen de grote steden rijden regelmatig bussen. Tussen de hoofdstad Tunis en de toeristische badplaats Hammamet rijdt elk halfuur een bus.

De nationale busmaatschappij is SNTRI, die moderne bussen met airconditioning heeft rondrijden en meer dan 40 buslijnen onderhoudt tussen steden en dorpen in het hele land. Er zijn ook twee internationale verbindingen, tussen Tunis en Sfax en Tripoli, de hoofdstad van Libië (die is tijdelijk opgeschort vanwege de burgeroorlog in Libië).

In het hoogseizoen (de maanden augustus en september) is het raadzaam van tevoren een plek te reserveren. SNTRI heeft in alle grote steden op de busstations een verkoopkantoor. Buskaartjes kun je nog niet online boeken. Op de website kun je informatie vinden over de dienstregeling en de tarieven, al is deze niet helemaal actueel en ligt-ie vaak uit de lucht.

Tunesië bus

Buiten de busstations kun je in Tunesië ook langs de route in- of uitstappen. Langs de weg kun je met je hand zwaaien om een bus te laten stoppen, en in de bus een kaartje kopen. Als je onderweg eerder wilt uitstappen, kun je een seintje geven aan de buschauffeur.

Tunesië bushalte

Reizen met de trein in Tunesië

De nationale spoorwegmaatschappij in Tunesië is SNCFT. Er rijden treinen tussen de hoofdstad Tunis en andere grote steden in het land. De belangrijkste spoorlijn loopt van noord naar zuid, van Tunis naar Sousse, Sfax en Gabès. Vanaf deze lijn loopt ook een vertakking naar de badplaatsen Monastir en Mahdia. Ook kun je vanuit Tunis met de trein reizen naar Bizerte en andere plaatsen in het noorden.

Tunesië trein

De treinen in Tunesië kennen drie verschillende klassen: comfortklasse, eerste klasse en tweede klasse. De meeste treincoupés hebben airconditioning. Voor populaire routes is het raadzaam van tevoren een treinkaartje te reserveren. Vooral tijdens de zomermaanden zitten de treinen snel vol. Treinkaartjes kun je kopen op een treinstation of via een reisorganisatie. Het is nog niet mogelijk om online een treinticket te reserveren. Voor informatie over de dienstregeling kun je terecht op de website van de SNCFT: www.sncft.com.tn

Lokale trein in Tunesië

Reizigers die in Tunesië veel met de trein reizen, kunnen een treinkaart aanschaffen voor 7, 15 of 21 dagen. Met deze carte bleue kun je gedurende deze periode op alle routes onbeperkt van de trein gebruikmaken. Ook krijg je korting voor musea.

Bijzondere treinreizen in Tunesië

Treinfanaten mogen de historische Lezard Rouge trein in Tunesië niet missen. De trein bestaat uit gerestaureerde wagons uit 1911 en rijdt tussen de mijnstad Metlaoui en Redeyef in het zuiden van Tunesië. De koning van Frankrijk schonk deze trein in de 19e eeuw aan de bey (de heerser) van Tunesië.

Lezard Rouge in Tunesië

Onderweg heb je een spectaculair uitzicht op de Selja-kloof en andere rotsachtige woestijnkloven. Je rijdt door bergtunnels en over stalen bruggen. De treinreis duurt 1 uur en 45 minuten. Er is geen reguliere dienstregeling. Kijk voor meer informatie op de website van de SNCFT: www.sncft.com.tn

Reizen met de boot in Tunesië

In Tunesië kun je met de boot reizen naar enkele eilanden. Vanuit de stad Sfax is er een veerdienst naar de Kerkenna-eilanden, vlak voor de kust. De veerbootmaatschappij SONOTRAK (Société Nouvelle de Transport Kerkennah) verzorgt meerdere keren per dag de overtocht. De reistijd is ongeveer een uur en 15 minuten. Je kunt de overtocht ook met de auto maken. Website: www.sonotrak.tn

Tunesië veerboot

Ook vaart er een boot tussen El Jorf en het schiereiland Djerba. Elk halfuur vertrekt er een veerboot naar Ajim op Djerba. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. De veerboten zijn vrij klein, dus je moet mogelijk even wachten. Als je met de bus vanuit de hoofdstad Tunis naar Djerba reist, maakt de bus ook gebruik van de veerpont.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vervoer in Tunesië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam