Vervoer in Tunesië

Reizen met de bus in Tunesië

Voor reizen in Tunesië kun je gemakkelijk de bus nemen. Het is goedkoop en de lange afstandsbussen zijn redelijk comfortabel. Vooral tussen de grote steden rijden regelmatig bussen. Tussen de hoofdstad Tunis en de toeristische badplaats Hammamet rijdt elk halfuur een bus.

De nationale busmaatschappij is SNTRI, die moderne bussen met airconditioning heeft rondrijden en meer dan 40 buslijnen onderhoudt tussen steden en dorpen in het hele land. Er zijn ook twee internationale verbindingen, tussen Tunis en Sfax en Tripoli, de hoofdstad van Libië (die zijn tijdelijk opgeschort vanwege de burgeroorlog in Libië).

In het hoogseizoen (de maanden augustus en september) is het raadzaam van tevoren een plek te reserveren. SNTRI heeft in alle grote steden op de busstations een verkoopkantoor. Buskaartjes kun je nog niet online boeken. Op de website kun je informatie vinden over de dienstregeling en de tarieven, al is deze niet helemaal actueel: www.sntri.com.tn

Buiten de busstations kun je in Tunesië ook langs de route in- of uitstappen. Langs de weg kun je met je hand zwaaien om een bus te laten stoppen, en in de bus een kaartje kopen. Als je onderweg eerder wilt uitstappen, kun je een seintje geven aan de buschauffeur.

Reizen met de trein in Tunesië

De nationale spoorwegmaatschappij in Tunesië is SNCFT. Er rijden treinen tussen de hoofdstad Tunis en andere grote steden in het land. De belangrijkste spoorlijn loopt van noord naar zuid, van Tunis naar Sousse, Sfax en Gabès. Vanaf deze lijn loopt ook een vertakking naar de badplaatsen Monastir en Mahdia. Ook kun je vanuit Tunis met de trein reizen naar Bizerte en andere plaatsen in het noorden.

De treinen in Tunesië kennen drie verschillende klassen: comfortklasse, eerste klasse en tweede klasse. De meeste treincoupés hebben airconditioning. Voor populaire routes is het raadzaam van tevoren een treinkaartje te reserveren. Vooral tijdens de zomermaanden zitten de treinen snel vol. Treinkaartjes kunt u kopen op een treinstation of via een reisorganisatie. Het is nog niet mogelijk om online een treinticket te reserveren. Voor informatie over de dienstregeling kun je terecht op de website van de SNCFT: www.sncft.com.tn

Reizigers die in Tunesië veel met de trein reizen, kunnen een treinkaart aanschaffen voor 7, 15 of 21 dagen. Met deze carte bleue kun je gedurende deze periode op alle routes onbeperkt van de trein gebruikmaken. Ook krijg je korting voor musea.

Bijzondere treinreizen in Tunesië

Treinfanaten mogen de historische Lezard Rouge trein in Tunesië niet missen. De trein bestaat uit gerestaureerde wagons uit 1911 en rijdt drie tot vijf keer per week tussen de mijnstad Metlaoui en Redeyef in het zuiden van Tunesië. Onderweg heb je een spectaculair uitzicht op de Selja-kloof. De treinreis duurt 1 uur en 45 minuten. Informatie: www.lezard-rouge.com

Reizen met de boot in Tunesië

In Tunesië kun je met de boot reizen naar enkele eilanden. Vanuit de stad Sfax is er een veerdienst naar de Kerkenna-eilanden, vlak voor de kust. De veerbootmaatschappij SONOTRAK (Société Nouvelle de Transport Kerkennah) verzorgt meerdere keren per dag de overtocht. De reistijd is ongeveer een uur en 15 minuten. Je kunt de overtocht ook met de auto maken. Website: www.sonotrak.com

Ook vaart er een boot tussen El Jorf en het schiereiland Djerba. Elk halfuur vertrekt er een veerboot naar Ajim op Djerba. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. De veerboten zijn vrij klein, dus je moet mogelijk even wachten. Als je met de bus vanuit de hoofdstad Tunis naar Djerba reist, maakt de bus ook gebruik van de veerpont.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 juni 2015.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam