Rondreizen Zuid-Afrika

Kgalagadi Transfrontier Park, Zuid-Afrika

Kgalagadi Transfrontier Park, Zuid-AfrikaHet Kgalagadi Transfrontier Park is een immens beschermd natuurgebied van 38.000 vierkante meter op de grens van Zuid-Afrika en Botswana. Het bestaat officieel sinds 2000, waarvoor twee nationale parken zijn samengevoegd: het Kalahari Gemsbok Park in Zuid-Afrika en Gemsbok National Park in Botswana. Daarmee ontstond het eerste grensoverschrijdende wildpark van Afrika. Ongeveer driekwart ligt in Botswana. Het wordt ook wel het Kgalagadi Vredespark genoemd, omdat toeristen binnen de grenzen van het park vrijelijk de internationale grenzen kunnen passeren. Alleen als je het park in een ander land verlaat dan waar je binnen kwam, moet je je paspoort laten zien. Er is zelfs de mogelijkheid het park te betreden of te verlaten via Namibië.

Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in de zuidelijke Kalahari woestijn en heeft een semi-woestijnklimaat, met rode zandduinen en droge rivierbeddingen. De naam Kgalagadi betekent in de lokale taal ‘plaats van de dorst‘. Er zijn weinig bomen en struiken, waardoor je goed de wilde dieren kunt zien. Op de oneindige en uitgestrekte vlaktes leven kuddes gemsbokken, springbokken, hartenbeesten, elanden en blauwe gnoes. De imposante kameeldoornen zorgen voor schaduw voor leeuwen met hun enorme zwarte manen en zijn een uitkijkpunt voor luipaarden en roofvogels. Ook leven er giraffen, jachtluipaarden (cheeta’s), hyena’s, jakhalzen en wilde katten. In het park verblijven 280 verschillende soorten vogels.

Praktische informatie over Kgalagadi Transfrontier Park

Weg in Kgalagadi Transfrontier ParkVanuit Zuid-Afrika kun je Kgalagadi Transfrontier Park bereiken vanuit Upington in de provincie Noord-Kaap. Dit is de warmste stad van Zuid-Afrika die nog in de Kalahari woestijn ligt, al merk je daar ter plekke niet veel van. Vanaf Upington is het 265 kilometer rijden naar Twee Rivieren, de enige entree naar het park in Zuid-Afrika. Deze ingang opent dagelijks om 07.00 uur (eerder in de zomermaanden).

De weg is deels geasfalteerd en deels van zand en gravel, maar hard en droog en daarmee goed begaanbaar voor een gewone auto. Alleen na een regenbui kun je beter met een four wheel drive rijden, maar het regent niet vaak. Reken op minstens 4 uur rijden vanuit Upington en neem genoeg benzine en water mee, want de voorzieningen onderweg zijn uiterst schaars. Er is geen openbaar vervoer naar het Kgalagadi Transfrontier Park, dus je zult een auto moeten huren of een safaritrip moeten boeken bij een tour operator.

Kom je uit de richting van Johannesburg, dan kun je overnachten in het dorp Van Zylsrus. Dit ligt op 222 kilometer rijden van Twee Rivieren, de entree van het nationaal park. In het dorp vind je het Vanzylsrus Hotel (www.vanzylsrushotel.com).

In het park zelf zijn ook ook zandwegen en gravelwegen, waar je met een gewone auto redelijk goed overheen kunt rijden. Bij de hoofdingang bij Twee Rivieren heb je een ruime keuze aan accommodatie. Je kunt overnachten in chalets en cottages of kamperen. Er is een restaurant, zwembad, benzinepomp, winkel, elektriciteit 24 uur per dag en een telefoon. Vlak voor Twee Rivieren, ongeveer 5 kilometer buiten het park, kun je overnachten in de Kgalagadi Lodge (www.kgalagadi-lodge.co.za).

Elders in het Kgalagadi Transfrontier Park – soms midden in de wildernis – zijn tentenkampen met beperktere voorzieningen. Het is verstandig van te voren te reserveren. Voor boekingen en meer informatie kun je kijken op de website van South African National Parks: www.sanparks.org

Gnoe in Kgalagadi Transfrontier Park

Voor het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Kgalagadi Transfrontier Park in Zuid-Afrika, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Wereldreizigersclub; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam