Rondreizen Zuid-Afrika

Tips voor een vakantie in Johannesburg, Zuid-Afrika

Door Eva de Reus

Vlieg je voor vakantie naar Zuid-Afrika? Grote kans dat je dan landt in Johannesburg, de grootste stad van het land. Als je in en om de stad rijdt, zullen de grote gele zandheuvels je waarschijnlijk opvallen. De afvalheuvels zijn het resultaat van het zoeken naar goud toen Johannesburg in 1886 gesticht werd als mijnstad.

Inmiddels vind je in de stad voornamelijk grote bedrijven. Johannesburg is namelijk het economische hart van Zuid-Afrika. Voor vele vakantiegangers is Johannesburg het begin of eind van een reis door het prachtige Zuid-Afrika. Vergeet niet om tijdens het plannen van je reis ook een paar dagen voor Johannesburg over te houden. De stad heeft namelijk een interessante geschiedenis, waar je zeker meer over wilt weten.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Johannesburg

Laat je rondleiden door Soweto

Als je over Johannesburg vliegt, zie je ze vaak al liggen: de sloppenwijken. Soweto is één van de bekendste townships van Zuid-Afrika. Tijdens de apartheid moesten alle ‘niet-blanke’ inwoners van de stad (in slechte omstandigheden) in de sloppenwijken wonen. Zij waren alleen welkom in het centrum om er te komen werken. Als je meer wilt leren over de tijd van de apartheid, kan een bezoek aan Soweto eigenlijk niet ontbreken. Laat je door een gids door de sloppenwijk heenrijden of doe een fietstour. In Soweto vind je onder meer het huis waar Nelson Mandela en Desmond Tutu vroeger hebben gewoond.

In 1976 was Soweto wereldnieuws door de massale protesten van scholieren. De scholieren kwamen in opstand tegen de plannen van de overheid om onderwijs in het Afrikaans te geven in plaats van onderwijs in het Engels. De politie schoot vele studenten dood, waaronder de 12-jarige Hector Pieterson. Hij werd het symbool van de strijd tegen apartheid. In het Hector Pieterson Museum kun je meer informatie en beeldmateriaal vinden over deze opstand.

Alles over de apartheid

Wil je meer over de apartheid leren, dan is een bezoek aan het Apartheid Museum aan te raden. Je volgt er een multimediale tour door de geschiedenis van de apartheid. Bij de ticketbalie krijg je al meteen te maken met rassenscheiding. Je krijgt namelijk een speciaal entreeticket gebaseerd op je huidskleur. In het museum vind je veel historische foto’s en video’s die je laten zien hoe kleurlingen in de tijd van de apartheid hebben geleefd. Het Apartheid Museum is ook één van de stops van de hop-on hop-off bus. Website: www.apartheidmuseum.org

Gold Reef City: even helemaal iets anders

In schril contrast met sloppenwijk Soweto staat het attractiepark Gold Reef City. Er zijn achtbanen, een reuzenrad en nog veel meer attracties. Naast het park vind je een casino, speelhal, een bowlingbaan en restaurants. Een bezoek aan Gold Reef City is zeker leuk ter afwisseling van alle tours en musea. Ben je met kinderen op reis? Ook zij zullen zich hier prima vermaken.

Herinneringen ophalen aan het wereldkampioenschap voetbal

Voor voetballiefhebbers kan een bezoek aan het voetbalstadion Soccer City niet ontbreken. Hier werd op 11 juli 2010 dé WK-finale tussen Nederland en Spanje gespeeld. Het is mogelijk om je te laten rondleiden door het stadion, maar een blik op het opvallende bouwwerk zal de herinnering aan de finale waarschijnlijk al doen opleven.

Praktische informatie over een vakantie in Johannesburg

Veiligheid in Johannesburg

Helaas is Johannesburg niet de veiligste plek ter wereld. De stad staat bekend om zijn criminaliteit. Ga niet de straat op met een camera om je nek en een grote tas op je rug en luister naar de lokale bevolking als ze je adviseren niet naar een bepaald gebied te gaan. Mocht je de straat opgaan, neem dan geen grote hoeveelheid contant geld mee.

Een veilige manier om de stad te ontdekken, is door mee te gaan met een tour of de Hop-on Hop-off bus te nemen. Zo word je langs alle highlights gereden, zonder je zorgen te hoeven maken over criminele bendes die het voorzien hebben op jouw camera en portemonnee.

Overnachten in Johannesburg

Een leuke plek om te overnachten tijdens je vakantie is de studentenwijk Braamfontein. Hier zijn vele leuke barretjes en restaurants te vinden om een hapje te eten of een drankje te doen.

Ben je van plan om met de Hop-on Hop-off bus de stad te ontdekken? Zoek dan een accommodatie in de buurt van één van de stops. Zo hoef je geen lange stukken te lopen, terwijl je spullen van waarde bij je hebt.

Eten en drinken in Johannesburg

In Zuid-Afrika kun je niet voor niets verschillende wijnroutes rijden. Wijnliefhebbers kunnen hier dus zeker hun hart ophalen. De Zuid-Afrikanen houden zelf erg van braaien, oftewel barbecuen. Voor een goed stuk vlees kun je in de meeste restaurants dus wel terecht. Wil je eens wat anders uitproberen dan een biefstuk of varkenskotelet? Check dan eens goed het menu. Je hebt namelijk best wel eens kans dat er impala of wildebeest op de kaart staat!

Vervoer naar Johannesburg

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt elke dag van Schiphol naar Johannesburg. De vlucht vertrekt om 10.00 uur ‘s ochtends en komt ‘s avonds om 22.00 uur aan. Je bent zo’n 11 uur onderweg. Vanaf de luchthaven kun je het beste een taxi nemen naar het centrum. Deze rit duurt ongeveer 45 minuten en kost zo’n € 20. Kies voor een officiële taxi met een meter en ga illegale taxichauffeurs uit de weg die in de aankomsthal een aanbod doen.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. Op het moment maak ik een wereldreis en ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Johannesburg, Zuid-Afrika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; Pixabay; Flickr.com/ER Strategic Design.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam