Booking Australië

Wat te doen in Kiribati: 10 tips!

Kiribati wat te doenKiribati is een uitgestrekte archipel van 33 laaggelegen eilanden en koraalatollen in het midden van de Stille Oceaan. De eilanden stijgen maar één of twee meter boven de zeespiegel uit. De atollen en eilanden van Kiribati zijn merendeels paradijsjes, met weelderige kokospalmen, witte zandstranden en helderblauwe lagunes. Hier kom je vooral naartoe voor het typische eilandleven in de Pacific, waarbij je een dagje op het strand afwisselt met zwemmen, snorkelen en duiken.

Er is echter meer te doen in deze voormalige Britse kolonie, die sinds 1979 op eigen (zee)benen staat. Verspreid over de archipel vind je raadselachtige ruïnes van oeroude Polynesische nederzettingen. Uit meer recente tijden zie je macabere overblijfselen van de Slag om Tarawa, een van de bloedigste veldslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt je in dorpshuizen onderdompelen in de inheemse cultuur, als eerste ter wereld nieuwjaar vieren en een bezoek ritselen aan afgelegen onbewoonde eilanden waar bijna geen toerist is geweest.

Wil je Kiribati en de andere eilanden in de Pacific ontdekken?
Vraag een reisvoorstel aan voor je ideale rondreis in de Pacific

Kiribati is een bestemming voor reizigers die houden van avontuur buiten de gebaande paden en een ongecompliceerde manier van leven. Je moet ook écht van reizen houden. Hoewel er 33 eilanden zijn om uit te kiezen, liggen ze enorm uitgestrekt van elkaar. De afstand tussen de hoofdstad Tarawa en het populaire Christmas Island is bijvoorbeeld al 7559 kilometer, vergelijkbaar met de afstand van Amsterdam naar Curaçao (!). Wil je deze vreedzame republiek verkennen en ontdekken? Hier vind je 10 tips wat te doen in Kiribati!

Christmas Island

De grootste landmassa van Kiribati is Christmas Island, dat maar liefst 70 procent van de landoppervlakte van de republiek uitmaakt. Dit is tevens het grootste koraalatol ter wereld, met een omtrek van zo’n 150 kilometer. Kapitein James Cook ontdekte dit eiland op kerstavond en gaf het zijn naam. De lokale naam is Kiritimati, maar dat betekent eigenlijk hetzelfde. Het ligt ook behoorlijk afgelegen, want het ligt minstens 5000 kilometer van enig ander land.

Christmas Island op Kiribati

Christmas Island is voor het grootste deel een natuurreservaat, met meer dan 500 lagunes. Het is een van de grootste broedkolonies in de Stille Oceaan waar het hele jaar door grote zwermen zeevogels naartoe komen om te paren en te nestelen. Als vogelaar is dit eiland een paradijs, maar je kunt er ook duiken in het helderblauwe water. Voorts moet je hier zijn als je wat bijzonders wilt doen op oudejaarsavond. Christmas Island is een van de eerste bewoonde plaatsen ter wereld waar op 1 januari het nieuwe jaar wordt ingeluid. De belangrijkste nederzetting is London en er is accommodatie en een vliegveld op het eiland.

Ontdek de hoofdstad Tarawa

Tarawa is een atol én de hoofdstad van Kiribati, al kun je niet echt van een stad spreken. Het atol heeft de vorm van een boemerang rondom een grote lagune en bestaat uit een reeks aaneengeregen eilandjes. Sommige eilandjes zijn verbonden met bruggen, maar andere keren moet je de boot nemen. Het atol is weer onderverdeeld in North Tarawa en South Tarawa. Het noordelijke deel voelt meer afgelegen, terwijl de meeste mensen wonen in het dichtbevolkte South Tarawa.

Kiribati Tarawa

In het zuidelijke deel wonen ruim 50.000 mensen, de helft van de totale bevolking van Kiribati. Het is hiermee net zo dichtbevolkt als bijvoorbeeld in Hongkong, dus voor rust moet je hier niet zijn. De meeste actie en bezienswaardigheden zijn te vinden op de eilandjes Betio (in het westen), Bairiki en Banraeba (in het midden) en Bonriki (in het oosten). Op deze eilandjes vind je overheidsgebouwen, kerken, het nationale voetbalstadion, winkels, hotels, bars en restaurants. Op het eiland Bonriki ligt de internationale luchthaven. Hier vandaan is het 1 uur rijden (30 kilometer) naar Betio.

Duik in de oorlogsgeschiedenis

Op het eiland Tarawa vond een van de bloedigste veldslagen plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens hevige gevechten tussen de Amerikanen en Japanners in november 1943 verloren meer dan 6000 soldaten hun leven – aan beide kanten. Op het eiland zijn nog talrijke overblijfselen uit de oorlog te vinden, waaronder verdedigingskanonnen, roestende tanks en betonnen bunkers. Je kunt deelnemen aan een rondleiding over de slagvelden om gedenktekens te bezoeken en verhalen te horen van de rol van Kiribati in de oorlog.

Kiribati tank

Bewonder het parlementsgebouw

Neem op Bairiki even een kijkje bij het opvallende parlementsgebouw van Kiribati dat op een kunstmatig schiereiland ligt. Het moderne gebouw ziet er van bovenaf uit als een kano en is het grootste gebouw van de eilandengroep. Het staat lokaal bekend als Maneaba Ni Maungatabu, waarbij ‘Maneaba’ letterlijk ‘ontmoetingshuis’ als betekenis heeft. In de architectuur is dan ook de stijl van traditionele huizen van Kiribati verweven.

Kiribati parlement

Daarbij was de hele gemeenschap betrokken bij het ontwerp, wat aangeeft hoe belangrijk dit gebouw is. Een paar keer per jaar maken gekozen volksvertegenwoordigers uit de hele archipel de lange reis naar Tarawa om te vergaderen in het parlementsgebouw. Met een beetje geluk geeft de bewaker je toestemming om even binnen te gluren. Website: www.parliament.gov.ki

Tabuaeran Island

Ten noorden van Christmas Island ligt Tabuaeran Island, een populaire toeristische bestemming in Kiribati. Het atol ligt rondom een grote lagune en staat ook wel bekend onder de Engelse naam Fanning Island. Tabuaeran heeft enkele prachtige zandstranden waar je kunt luieren, zwemmen en in alle rust van je vakantie kunt genieten. Ook surfen is populair door de garantie op hoge golven een groot deel van het jaar. Diverse cruiseschepen maakten in de afgelopen jaren een stop bij het eiland. In het noordwesten zijn de ruïnes gevonden van een oude Polynesische nederzetting, een van de weinige archeologische vondsten op Kiribati. Je kunt het atol per vliegtuig bereiken vanaf Christmas Island.

Kiribati Tabuaeran

Bezoek een traditioneel dorpshuis

Snuif de lokale cultuur op in een maneaba, een traditioneel gemeenschapshuis dat in vrijwel elk dorp in Kiribati te vinden is. Deze dorpshuizen zijn vaak gebouwd van kokoshout en palmbladeren. Ze zijn het administratieve hoofdkwartier en dé plek waar locals elkaar ontmoeten. Hier vinden buurtbijeenkomsten, verjaardagen, bruiloften en begrafenissen plaats. De inwoners van Kiribati zijn heel gastvrij en willen buitenlandse bezoekers maar al te graag inwijden in hun eeuwenoude gebruiken en tradities. Je kunt er genieten van zang en dans, oude legendes horen of vaardigheden leren als het pellen van kokosnoten.

Kiribati dorpshuis

Duiken en snorkelen in Kiribati

Net als andere eilandstaten in de Pacific biedt Kiribati volop mogelijkheden om te snorkelen en te duiken. De kristalheldere lagunes van de archipel bieden prachtige koraaltuinen en een verbluffend onderwaterleven. De beste duikmogelijkheden vind je op Christmas Island, met enorme scholen tonijn, barracuda’s en zeilvissen die bekendstaan om hun speervormige bek.

Koraalriffen en een kleurrijk onderwaterleven zijn ook te vinden op de Phoenix Islands, een van ‘s werelds grootste zeereservaten. Op Tarawa kun je in het noordelijke deel duiken en snorken, in het zuiden is de zee teveel vervuild door de overbevolking. De beste tijd om te duiken is van april tot en met november. Voor duiktrips en het huren van een snorkeluitrusting kun je informeren bij je hotel. Informatie over duikcentra vind je verder op de website van Kiribati Tourism: www.kiribatitourism.gov.ki

Outer Gilbert Islands

De Outer Gilbert Islands is de meest westelijk gelegen eilandengroep van Kiribati, die minder afgelegen liggen dan de naam doet suggereren. Onder de 16 atollen bevindt zich onder meer het hoofdeiland Tarawa. Je kunt de hoofdstad dan gebruiken als uitvalsbasis voor een rondje eilandhoppen in Kiribati. Er zitten veel pareltjes tussen, met idyllische stranden, authentieke cultuur en weinig toeristen (en dus amper internet).

Een van de meest bezochte is de Butaritari atol, het groenste eiland met ongerepte natuur, tropische fruitbomen en koraalriffen voor de kust. Het is de enige plek van de archipel waar vier soorten mangroven groeien. Butaritari is het eerste eiland van Kiribati dat door Europeanen is ontdekt. In 1606 zette de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro Fernández Quirós hier voet aan wal. In de 19e eeuw heeft de beroemde schrijver Robert Louis Stevenson hier nog enige tijd doorgebracht. Het atol heeft een vliegveldje en overnachten kan in de Isles Sunset Lodge. Een andere hotspot is Tabiteuea, de langste atol van Kiribati.

Line Islands

Het populaire Christmas Island en Tabuaeran Island maken deel uit van de Line Islands, de meest oostelijk gelegen eilandengroep van Kiribati. Buiten deze twee eilanden zijn er andere mooie plekken te ontdekken. De Line Islands bestaan uit elf atollen en koraaleilanden, waarvan er acht bij Kiribati horen. De drie andere zijn territoria van de Verenigde Staten. Het meest noordelijke eiland is Teraina, ook bekend als Washington Island.

Dit koraalatol heeft een zoetwatermeer in het midden – Washington Lake – en is daarmee uniek in vergelijking met andere atollen in de wereld. Het meer is omringd door weelderige kokospalmen en veenmoerassen. Het onbewoonde Malden Island staat bekend om de mysterieuze prehistorische ruïnes die hier zijn aangetroffen. Lang geleden moeten hier Polynesiërs hebben geleefd.

Phoenix Islands

Als je echt wat wil doen in Kiribati buiten de gebaande paden, probeer je een bezoek te regelen aan de écht afgelegen Phoenix Islands. Dit is een eilandengroep van 8 atollen die het minste worden bezocht (en het moeilijkst te bereiken zijn). Het is vooral een beschermd zeereservaat met 120 soorten koraal en meer dan 500 soorten tropische vissen. Met een oppervlakte van 425.300 vierkante kilometer is dit het grootse mariene reservaat ter wereld.

Toeristen komen hier om vissen, vogels te spotten en te duiken, dat je alleen kunt doen tijdens speciaal georganiseerde tours. Met uitzondering van Kanton Island (Canton Island) zijn alle eilanden onbewoond. Op Kanton Island wonen een paar families en primitief overnachten kan in vissershutjes, zonder elektriciteit. De Phoenix Islands zijn alleen te bereiken met een gecharterd vliegtuig of schip of met je eigen jacht.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Kiribati, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Kyung Muk Lim/Shutterstock.com; maloff/Shutterstock.com; Nava Fedaeff/Shutterstock.com; Izabela23/Shutterstock.com; emperorcosar/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam