Booking Australië

Wat te doen op Nauru: 10 tips!

Nauru wat te doenNauru is de kleinste republiek ter wereld, een piepklein eiland in het midden van de Stille Oceaan. Met een oppervlakte van amper 21 vierkante kilometer (de helft van Schiermonnikoog) heb je het hele eiland in zo’n twee uurtjes wel gezien. Je zou denken dat er weinig te doen en te zien is, maar dat zal je nog verbazen als je dat hele eind naar Nauru wilt reizen.

Nauru heeft enkele intrigerende bezienswaardigheden, naast dat ene museum. Je ziet er de verroeste artillerie die de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nauru hebben achtergelaten. Bekijk het maanlandschap dat is achtergebleven na de ooit zo florerende fosfaatwinning of koel af in een ondergronds meertje. Ook kun je actief bezig zijn, van zwemmen en duiken tot voetballen en een wandeling maken naar de hoogste top. Dat is een van de weinige plekken in de wereld waar je een héél land kunt overzien.

Ben jij een van de 500 toeristen die het eiland in een jaar over de vloer krijgt? Hier vind je 10 tips wat te doen op Nauru!

Relax bij Anibare Bay

Nauru heeft niet veel stranden waar je kunt zwemmen, maar Anibare Bay is een uitzondering. Dit is het mooiste strand van het eiland, met wit zand, palmbomen en een kristalheldere zee. Uit het water steken puntige koraalformaties die het uitzicht nog mooier maken.

Anibare Bay op Nauru

Deze baai is ooit ontstaan door de instorting van een onderzeese vulkaan aan de oostkant van Nauru. Anibare Bay is de ideale plek om een dagje te ontspannen, maar pas wel op voor verraderlijke stromingen (muien tussen de zandbanken). En zorg ervoor dat je biologische zonnebrandcrème opdoet, want de tropische zon kan meedogenloos zijn.

Klim naar de top van Command Ridge

Wil je wat actiefs doen op Nauru? Maak een wandeling naar de top van Command Ridge, met 71 meter de hoogste heuvel van het eiland. Bovenop kun je het hele eiland overzien. Ook zie je er nog enkele verlaten en verroeste kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. De Japanners hielden toen de wacht op de heuvel. Met een zaklantaarn kun je even binnen gluren in een communicatiebunker die de Japanners hebben achtergelaten. Probeer er de Japanse tekens te ontcijferen! Command Ridge ligt in het westen van Nauru en is te bereiken via een wandelpad vanuit Buada.

Wandel rond de Buada-lagune

In het westen van Nauru ligt een klein meertje dat bekendstaat als de Buada-lagune. Dit is het enige zoetwatermeer op het eiland. De lagune is omgeven door weelderig groen, in tegenstelling tot de rest van Nauru. Het is daarom een prachtige plek voor een wandeling rondom het meertje. Tot de jaren ’70 werd de Buada-lagune gebruikt om vis te kweken, maar door vervuiling gebeurt dat nu niet meer. Zwemmen is dan ook af te raden, hoewel locals dat soms doen. Geniet van de natuurlijke schoonheid en probeer een glimp op te vangen van de Naurukarekiet, een zangvogel die alleen op Nauru voorkomt.

Buada-lagune op Nauru

Bezoek de ‘hoofdstad’ Yaren

Nauru heeft faam opgebouwd als het enige land ter wereld zonder officiële hoofdstad, maar Yaren vervult die rol met verve (al wonen er maar 1100 mensen). Dit is het district in het zuidwesten van het eiland met de internationale luchthaven, het politiebureau, winkels en restaurants, het parlementsgebouw en alle belangrijke regeringsgebouwen. Je kunt er zelfs rondlopen in het parlement, zitten op de stoel van de voorzitter en zien hoe ministers hun werk doen. In het Nauru Museum kom je meer te weten over de cultuur en de geschiedenis van het eiland. Er zijn vooral veel historische voorwerpen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Maanlandschap van het Central Plateau

Neem een kijkje op het Central Plateau, het bizarre binnenland van Nauru. Dit gebied werd ruim honderd jaar gebruikt voor de winning van fosfaat. Dat was een lucratieve business, want in de jaren zestig en zeventig behoorde Nauru hierdoor tot de rijkste landen ter wereld. De fosfaatreserves zijn op en de rijkdom is verdwenen. Nu ziet dit gebied eruit als een ruig maanlandschap met grillige koraaltoppen.

Daarnaast zijn er enkele overblijfselen uit de oorlogstijd, waaronder Japanse kanonnen en een neergestort gevechtsvliegtuig. Er zijn enkele paden om het gebied te verkennen, maar je kunt ook een gids inhuren die je meer vertelt over de geschiedenis. Het Central Plateau staat bij de lokale bevolking bekend als Topside, oftewel de ‘bovenkant’ van het eiland.

Moqua Well

De Moqua Well is een ondergrondse meertje met grotten op een steenworp afstand van de luchthaven van Nauru. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het meertje de belangrijkste bron voor drinkwater voor de inwoners van het eiland. Het koele water van het meertje is nu de perfecte plek voor een duik op een warme dag. Je zwemt dan tussen kliffen en oude kalksteengrotten. Het ligt wel wat verborgen, dus je hebt waarschijnlijk hulp nodig van een local om de Moqua Well te vinden. Ook moet je over een hek zien te komen dat de autoriteiten er in 2001 hebben neergezet. Toen verdronk een dronken man die per ongeluk in het meertje viel.

Zwemmen in de haven van Anibare

Nauru heeft eigenlijk maar weinig plekken waar je goed kunt zwemmen. Bij de stranden heb je te maken met sterke zeestromingen en uitstekende rotsen. Een uitzondering is de haven van Anibare aan de oostkant van het eiland, vlakbij Anibare Bay. Deze ondiepe haven is van drie kant beschut tegen hoge golven, waardoor het water een stuk kalmer is om een lekker stukje te zwemmen of te kanoën. Ook de lokale bevolking duikt in dit gigantische zwembad. In het weekend is het echt druk. Als je hier gaat zwemmen, kun je beter een korte broek en T-shirt dragen om de locals niet te schofferen. Zij bedekken de gebruikelijke zwemkleding.

Duiken op Nauru

Nauru kan een spannende bestemming zijn als je van duiken houdt. Het eiland in de Stille Zuidzee is omringd door overvloedige koraalriffen en in de tropische wateren wemelt het van de kleurrijke vissen. Ook liggen er enkele scheepswrakken op de zeebodem, voor de kust van het eiland. Voor het bewonderen van het onderwaterleven is het handig om je eigen duikuitrusting mee te nemen of contact op te nemen met je accommodatie. Nauru heeft geen duikcentra of tour operators die duiktrips organiseren. De beste periode voor duiken is april tot en met december.

Rij of ren een rondje over Nauru

Hoe vaak kun je zeggen dat je binnen een uur een heel land hebt omcirkeld? Nauru is een van de kleinste landen ter wereld met een ringweg die slechts 16 kilometer lang is. Je kunt in een auto stappen en langzaam een rondje rijden, waarbij je in een halfuur uur zo ongeveer het hele land hebt gezien. Aan de ene kant zie je de Stille Oceaan, aan de andere kant zie je het binnenland van Nauru en de schaarse bebouwing (denk eraan om links te rijden).

Als je een geoefende hardloper bent, kun je ook rondom het hele eiland rennen. Je bent er 2 tot 3 uur mee bezig, maar hou wel rekening met de hitte en vochtigheid. Of huur een fiets om het hele land te verkennen. Zelfs dat kan binnen een uurtje.

Speel een potje voetbal

Nauru heeft de laatste jaren een innige band opgebouwd met Australië en ook enkele gebruiken overgenomen van deze verre buur. Zo is voetbal de populairste sport op het eiland, maar wel volgens de Australische regels uiteraard. Lokale teams spelen elke zaterdag Australian Rules Football op het sportveld Linkbelt Oval. Als toerist ben je van harte welkom om te kijken en de vriendelijke bevolking nodigt je bijna altijd uit om een potje voetbal mee te spelen. Ook de landingsbaan van de luchthaven wordt gebruikt om te voetballen en te volleyballen – als er tenminste geen vliegtuig aankomt of vertrekt.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op Nauru, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Robert Szymanski/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam