Australië reizen 728x90

Wat te doen op Palau: 10 tips!

Wat doen op Palau, de paradijselijke archipel van 500 eilanden in de Stille Oceaan? De kleine republiek staat bekend om haar heldere turquoise zeeën en onderwaterwonderen, waar duikers uit de hele wereld op af komen. Duiken en snorkelen staan voor veel vakantiegangers bovenaan het lijstje, maar er is veel meer te doen op deze schitterende smaragdgroene eilanden.

Je kunt met een kajak laveren tussen de vele eilandjes, waarvan de meeste onbewoond zijn. Palau heeft witte zandstranden en een adembenemende natuurlijke schoonheid, met tropische jungle, verkoelende watervallen en mysterieuze stenen van duizenden jaren oud. Het warme glinsterende water is ideaal om in te zwemmen, en dat kun je zelfs tussen de kwallen doen zonder jeuk en pijn. Ook cultuur heeft een plek op Palau, met een handvol boeiende musea. Wil je op vakantie naar deze magische plek in de Stille Zuidzee? Lees hier 10 tips wat te doen op Palau!

Jellyfish Lake

Zwemmen tussen kwallen staat misschien niet bovenaan je bucketlist, maar op Palau kan het gewoon! Jellyfish Lake is een van de bekendste attracties van de archipel, waar je zonder gevaar voor een kwallenbeet kunt zwemmen tussen honderdduizenden goudkleurige kwallen. Je kunt ze aaien en aanraken, zonder dat ze steken. Jellyfish Lake is zo’n 12.000 jaar geleden ontstaan toen het meertje door de zee werd afgesneden. In de loop der tijd raakten de kwallen hun giftige angel kwijt en kunnen ze niet meer steken. Ze voeden zich nu met de algen in het meer.

Op het hoogtepunt in 2005 zwommen er zo’n 30 miljoen kwallen rond in het 30 meter diepe meer. Door droogte nam het aantal kwallen snel af en werd Jellyfish Lake zelfs even gesloten, maar de populatie herstelde zich en sinds 2019 zijn toeristen weer welkom. Twee keer per dag zwemmen de kwallen heen en weer. Snorkelen is toegestaan, maar duiken is verboden omdat de belletjes uit duikflessen de zeedieren kunnen doden. Jellyfish Lake bevindt zich op het eilandje Mecherchar, zo’n 23 kilometer ten zuiden van de stad Koror. ► Boek hier een dagtrip naar Jellyfish Lake vanuit Koror

Rock Islands

De Rock Islands zijn de top bezienswaardigheid van Palau, die in 2012 zelfs zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het zijn 445 onbewoonde vulkanische eilandjes die als groene paddenstoelen uit de turkooiskleurige lagunes opdoemen, waardoor er in de Stille Oceaan een surrealistisch blauw-groen landschap ontstaat. De grillig gevormde kalkstenen eilandjes waren ooit koraalriffen die het zakkende waterpeil omhoog zijn gekomen. Het hoogste eilandje stijgt nu zo’n 207 meter boven de waterspiegel uit.

In het glinsterende water rondom de grillige eilandjes wemelt het van het zeeleven, waaronder zeekoeien en 13 soorten haaien. Veel eilanden zijn bedekt met planten, palmen en bossen. De beste manier om de Rock Islands te verkennen is per boot of kajak. Breng een paar dagen door op een schommelend schip om van het ene afgelegen idyllische eiland naar het andere te gaan. Ook kun je de eilandjes bewonderen vanuit de lucht – het uitzicht is dan fenomenaal.

Ngardmau watervallen

Stap in je huurauto en rij naar de Ngardmau watervallen, waarbij het water zo’n 30 meter naar beneden klettert. Het zijn daarmee de hoogste watervallen van Micronesië. Het water stroomt langs de rotswanden van Mt Ngerchelchuus, met zijn 217 meter de hoogste ‘berg’ van Palau. Je kunt de watervallen bereiken met een 40 minuten lange tocht door de jungle. Het is een zware wandeling over een duidelijk pad, waarbij je wel de schitterende natuur in je op kunt nemen. Na de tocht kun je afkoelen in de poelen onderaan de watervallen. Minder energieke types kunnen de monorail nemen. De Ngardmau watervallen liggen ongeveer 50 minuten rijden van de stad Koror.

Verken de stad Koror

Koror City is de grootste en belangrijkste stad van Palau, al is het sinds 2006 niet meer de officiële hoofdstad. De stad is de ideale uitvalsbasis om de rest van de archipel te verkennen, maar in Koror zelf is ook het een en ander te doen. Zeker de moeite waard is een bezoek aan het Palau Aquarium en het Etpison Museum (hieronder lees je daar meer over).

Mocht je meer tijd hebben, dan kun je ook ronddwalen in het Belau National Museum. Dit is het oudste museum van het land, met traditionele wapens, lokale kunst, schelpengeld, foto’s en sculpturen. In Koror vind je verder ambachtelijke winkels, levendige bars en geweldige lokale restaurants. ► Boek hier een persoonlijke stadstour langs de hoogtepunten van Koror

Duiken en snorkelen op Palau

Palau staat bekend als een van de beste duikbestemmingen ter wereld, met indrukwekkende koraalriffen, grotten, spelonken, tunnels, kliffen, scheepswrakken en onderwaterleven dat je bijna nergens anders tegenkomt. Blue Corner prijkt bovenaan de bucketlist van elke fanatieke duiker, een plek waar grote zwermen napoleonvissen, rifhaaien en koraalvlinders een onderwatershow voor je uitvoeren. Door de onvoorspelbare stroming is het meer een plek voor gevorderde duikers.

Ook de German Channel is een populaire duikplek in Palau. Dit kanaal is aan het begin van de 20e eeuw gemaakt door Duitse mijnwerkers. Tijdens een duik kun je oog in oog komen te staan met kleurrijk koraal, grijze rifhaaien, schildpadden en een groot aantal mantaroggen. De beste tijd om te duiken op Palau is tijdens het droge seizoen, van oktober tot juni. Het water is meestal warm met een temperatuur tussen de 27 en 30 ° C. ► Boek hier je duiktrip naar de beste duiklocaties op Palau

Ontdek de mysterieuze monolieten

Babeldaob is het grootste eiland van Palau dat dankzij mysterieuze monolieten ook wel bekendstaat als het ‘Paaseiland‘ van Micronesië. Op het noordelijkste puntje van het eiland vind je een groene heuvel met 37 van deze handgemaakte stenen, waarvan sommigen een gezicht hebben. De vindplaats staat bekend als Badrulchau. Archeologen denken dat de basalten monolieten dateren uit 150 na Christus, waarmee dit de oudste bezienswaardigheid is van Palau. Er staan stenen die 4500 tot 5000 kilo wegen. Het is een raadsel met welk doel de stenen hier zijn neergezet. Volgens een legende zijn ze geschonken door goden om een bai (ontmoetingsplaats voor mannen) te ondersteunen.

Palau Aquarium

Een bezoek aan het Palau Aquarium is de beste introductie tot het spectaculaire zeeleven in de warme wateren van Palau. Het aquarium is verdeeld in zestien secties, die elk een unieke leefomgeving hebben. In de verschillende bassins zie je onder meer kleurrijke pijlstaartvissen, witpuntrifhaaien, napoleonvissen en de Nautilus belauensis, een inktvis die alleen in de donkere diepte rond Palau voorkomt. Ook wordt er veel aan voorlichting gedaan over de kwetsbare koraalriffen en mangrovebossen rond de  eilanden. Je vindt het aquarium bij het Palau International Coral Reef Center in Koror. Website: www.picrc.org

Neem een modderbad in Milky Way

Wil je wat ontspannends doen, neem dan een natuurlijk modderbad in het heldere water van Palau. Milky Way is een lagune op het eilandje Ngeruktabel met turkooisblauwe water dat een pracht geheim verbergt. De bodem bestaat uit zachte witte modder dat bekendstaat om haar genezende en therapeutische werking. Volgens de locals zie je er 10 jaar jonger uit als je de kleverige witte modder op je huid smeert. Wacht ongeveer 20 minuten tot het droog is, en spoel het weer af van je lichaam. Het kalme water van de lagune is ideaal om te zwemmen en te duiken. Je vindt de Milky Way op een kort boottochtje van Koror.

Cultuur in het Etpison Museum

Wil je meer weten over de cultuur en geschiedenis van Palau? Breng dan een bezoek aan het prachtige Etpison Museum ten oosten van stadscentrum van Koror. Je ziet hier onder meer kunstwerken, sieraden, houtsnijwerk, traditionele kleding, geld van Palau en archeologische vondsten. Er is een leuke cadeauwinkel waar je souvenirs kunt scoren.

Het is een particulier museum dat in 1999 is geopend door Shaun en Mandy Etpison. Het Etpison Museum doet tevens dienst als consulaat van Nederland in Palau. Museumdirecteur Mandy Etpison is ereconsul van Nederland dus alle Nederlanders zijn welkom om langs te komen! Website: www.etpisonmuseum.org

Zwemmen met dolfijnen in Dolphins Pacific

Het kijken in de schattige grote ogen van een dolfijn is voor velen een ervaring om nooit te vergeten. Op Palau kan dat in Dolphins Pacific, het grootste centrum ter wereld voor interactie, onderwijs en onderzoek van deze zeezoogdieren. De non-profitorganisatie biedt talloze mogelijkheden om met dolfijnen te zwemmen, te duiken en te communiceren. Je kunt een introductieduik doen tussen de dolfijnen, meedoen aan dolfijn-yoga of de kunstjes van de tuimelaars van de kant bewonderen. Website: www.dolphinspacificpalau.com

Voor het laatst bijgewerkt op 18 mei 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op Palau, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/shalamov; Pixabay/Jay Park; Pixabay/Arhnue.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam