Australië reizen 728x90

Bezienswaardigheden in Tonga top-10

Tonga bezienswaardighedenTonga is het laatste overgebleven koninkrijk in de Stille Oceaan, een proper paradijs van 169 tropische eilanden met een eigen taal en cultuur. Tonga is een van de weinige plekken in de wereld waar je met walvissen kunt zwemmen – een unieke ervaring! Toeristen van over de hele wereld willen dit weleens meemaken, maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in deze archipel.

Tonga heeft archeologische vondsten van koninkrijkjes die vele eeuwen geleden de eilanden bestierden. Je vindt er bijzondere natuurlijke wonderen, van blaasgaten en grotten tot natuurlijk gevormde bruggen. Voor Tongaanse cultuur bezoek je de lokale markt of vang je een glimp op van het koninklijk paleis. En uiteraard kun je dat doen waar de eilanden in de Stille Zuidzee bekend om staan: ontspannen op zachte stranden en snorkelen in azuurblauwe lagunes.

Wil je Tonga en de andere eilanden in de Pacific ontdekken?
Vraag een reisvoorstel aan voor je ideale rondreis in de Pacific

De meeste bezienswaardigheden liggen op het hoofdeiland Tongatapu en zijn makkelijk te verkennen met een huurauto. Voor de bultruggen en het exotische eilandgevoel moet je wat verder reizen in dit uitgestrekte eilandenrijk. De vriendelijke Tonganen willen je maar al te graag hun ongerepte eilanden laten zien. Al zat de schrik er goed in na een tsunami in januari 2022, maar de regering en de bevolking werken er hard aan om hun infrastructuur weer op te bouwen. Wil je op vakantie naar The Friendly Islands? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Tonga!

Ha’amonga ‘a Maui

Ha’amonga ‘a Maui ligt op het eiland Tongatapu en is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Tonga. Deze curieuze constructie van koraal kalksteen staat bekend als de ‘Stonehenge van de Stille Oceaan’. Het megalithische bouwwerk bestaat uit twee rechtop staande stenen en een grote platte steen die daar overheen is geplaatst. De afzonderlijke stenen zijn loodzwaar en wegen elk zo’n 30 tot 40 ton. Er doen dus allerlei legenden de ronde hoe dit bouwwerk is ontstaan.

Tonga Stonehenge

Volgens een populaire legende zijn de stenen te zwaar om te tillen en is de lokale god Maui verantwoordelijk voor de constructie. Een ander verhaal zegt dat de Chinese reizigers de stenen zo op Tonga hebben geplaatst. Archeologen en historici hebben echter de meest aannemelijke verklaring. Ha’amonga’a Maui zou in de 13e eeuw gebouwd zijn door een koning als toegangspoort voor zijn koninklijk paleis. Hoe dan ook, voor de locals blijft het een mysterieuze plek.

Blaasgaten van Mapu’a Vaea

Ervaar de kracht van de zee bij de blaasgaten van Mapu’a Vaea aan de zuidkant van het eiland Tongatapu. Over een breedte van 5 kilometer slaan golven hard tegen het vulkanische gesteente aan. Het zeewater perst zich door honderden gaten in het poreuze koraalsteen en spuit vervolgens met een fluitend gebrul omhoog. Op winderige dagen en bij vloed bereiken de natuurlijk gevormde fonteinen soms een hoogte van 30 meter. Indrukwekkend is het zeker om dit schuimende natuurspektakel in Tonga te aanschouwen. Mapu’a Vaea betekent in de lokale taal ‘het gefluit van het opperhoofd’. Je vindt de blaasgaten vlakbij het dorp Houma.

Tonga blaasgaten

Talamahu Market

In de hoofdstad Nukuʻalofa zie je hoe de inwoners van Tonga wonen, werken en leven – weg van de toeristische resorts. De stad ligt aan de noordkust van het hoofdeiland Tongatapu. Hoogbouw is er niet in deze gemoedelijke hoofdstad met 25.000 inwoners, die vanaf Amsterdam gerekend precies aan de andere kant van de aardbol ligt. Je vindt hier vrijwel alle overheidsgebouwen, maar ook hotels, winkels, cafés en restaurants waar je traditioneel Tongaans kunt eten.

Een van de populairste bezienswaardigheden in het centrum van de hoofdstad is de Talamahu Market, de grootste markt van Tonga. Sluit je aan bij de lokale bevolking om te winkelen, een praatje te maken en een hapje te eten. Bij de kraampjes wordt van alles en nog wat verkocht, van Tongaanse kunst tot groente en fruit die in handgemaakte manden ligt opgestapeld. Het is dus ook de perfecte plek om souvenirs te scoren. Het echte Tongaanse leven ervaar je vooral op zaterdagochtend, wanneer de locals hier massaal afspreken. De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Ha’atafu Beach

Tonga is gezegend met enkele prachtige stranden, maar Ha’atafu Beach is toch wel een van de mooiste. Dit strand ligt in het uiterste westen van het eiland Tongatapu en heeft mooi wit zand met palmbomen en een prachtige turquoise zee. Een koraalrif voor de kust zorgt voor een brede lagune waar je bij vloed afgeschermd kunt zwemmen en snorkelen. Van juni tot en met november zie je in de verte misschien wel walvissen in het water buitelen.

Tonga strand

Surfers zoeken hun heil voorbij het rif voor de beste surfgolven van Tonga. Druk is het niet, maar toch zijn er een enkele strandhuisjes en resorts waar je vanuit je hangmat kunt genieten van de zonsondergang. Ha’atafu Beach ligt op ongeveer 30 minuten rijden van de hoofdstad Nuku’alofa.

Wil je overnachten op Ha’atafu Beach in Tonga?
Boek een overnachting in de bungalows Holty’s Hideaway

Vava’u

Vava’u is een eilandengroep in het noorden van Tonga, ongeveer 24 uur varen vanaf het hoofdeiland Tongatapu. De archipel bestaat uit één hoofdeiland en ongeveer 60 eilandjes daar omheen. Vava’u is een azuurblauw tropisch paradijs dat bezaaid is met koraalriffen, verlaten stranden, verborgen baaien en glinsterende heldere lagunes. De grootste attractie is echter dat je hier kunt zwemmen met walvissen.

Tonga walvis

Er zijn slechts drie plekken in de wereld waar dat kan, en Tonga is er één van! Van juni tot en met november zoeken zachtaardige bultruggen de kalme wateren rond Vava’u op om te paren en voor hun pasgeboren kalveren te zorgen. De bultruggen zijn enorm groot, maar zwemmen met deze majestueuze dieren schijnt niet gevaarlijk te zijn. Een trip kun je onder meer boeken bij Endangered Encounters (www.endangeredencounters.com).

De walvissen trekken steeds meer toeristen naar Vava’u, maar de eilanden hebben nog meer activiteiten en bezienswaardigheden. Het is een van de beste plekken in Tonga om te duiken en te snorkelen en het fascinerende onderwaterleven te ervaren. Je ziet er zeedieren als rifhaaien, schildpadden, octopussen, afgelegen zeegrotten en scheepswrakken. Het water is zo helder dat je soms zicht hebt tot meer dan 30 meter. Op het land kun je een bezoek brengen aan de Ene’io Botanical Garden. De belangrijkste nederzetting op de eilandengroep is Neiafu, de één na grootste stad van Tonga. Het hoofdeiland heeft verschillende hotels, resorts en guesthouses en een luchthaven.

Koninklijk Paleis

Werp in de hoofdstad Nuku’alofa even een blik op het Koninklijk Paleis (Royal Palace), toch wel een van de mooiste en grootste gebouwen van Tonga. Het elegante houten paleis is gebouwd in 1867 in Victoriaanse stijl. Het is eigenlijk een prefab-pakket uit Nieuw-Zeeland dat in Tonga alleen in elkaar hoefde te worden gezet. De witte gevel contrasteert mooi met de rode dakpannen en de groene gazons.

Koninklijk paleis in Tonga

Het paleis is de officiële residentie van de koning van Tonga – sinds 2012 is dat Tupou VI. De koninklijke familie heeft op andere eilanden overigens ook nog meer paleizen. Het paleis is helaas niet toegankelijk voor publiek, maar vanaf de waterkant is het goed zichtbaar voor een paar Insta-shots. Website: www.royalpalace.to

Analuhu-grot

Neem je zwemkleding mee voor een bezoek aan de Analuhu Cave aan de oostkant van het eiland Tongatapu. Dit is een 400 meter lange kalksteengrot waar je omringd bent door oude stalagmieten en stalactieten. Via een glibberige trap kun je afdalen naar een prachtige ondergrondse zoetwaterpoel voor een verfrissende duik. Tussen kalkstenen rotsformaties zwem je in diepblauw water in deze 8 meter diepe poel. Er is een kleine toegangsprijs en de grot heeft wat schaarse verlichting, maar het is een goed idee om stevige schoenen te dragen en eventueel een zaklamp mee te nemen. Op 50 meter van de grot is een strandje, Analuhu Beach, waar je snorkelen en zwemmen. Website: www.anahulucave.to

Analuhu-grot in Tonga

Hufangalupe

Een van de meest schilderachtige bezienswaardigheden van Tonga is Hufangalupe, een natuurlijke landbrug aan de zuidkust van het eiland Tongatapu. Deze verbazingwekkende landformatie is ontstaan toen het dak van een zeegrot instortte, waardoor een grote rotsachtige boog overbleef. Je kunt over de brug lopen en het uitzicht op de steile kust in je opnemen, terwijl onder je de golven van de Stille Oceaan tegen de rotsen beuken. Er zijn hekken, dus pas wel een beetje op. De naam Hufangalupe betekent in het Tongaans ‘Duivenpoort’. Al gelooft de lokale bevolking dat dit natuurwonder is ontstaan door een speer die de god Maui zijn speer door een gat in de aarde gooide.

Tonga Hunfangalupe

Pangaimotu eiland

Vanaf het hoofdeiland Tongatapu kun je een dagtocht maken naar Pangaimotu Island Resort, een piepklein eilandje voor de noordkust. Ontspan op de zandstranden, ga snorkelen in het kristalheldere water en geniet van een smakelijke lunch in de Big Mama Yacht Club. Zo’n 50 meter van het eilandje ligt een roestend wrak van een schip dat ondersteboven in het water ligt. Beklim het scheepswrak en gebruik het als geïmproviseerd duikplatform, net zoals de lokale kinderen doen.

Tonga Pangaimotu eiland

Dit is het perfecte uitstapje voor de zondag, als vrijwel alles gesloten is op het hoofdeiland. De boot vertrekt dan vanuit Nuku’alofa om 10.00, 11.00 en 12.00 uur. De terugtocht is om 16.00, 17.00 en 18.00 uur. Het boottochtje duurt slechts 10 minuten. Tours kun je boeken bij cafés en hotels, zoals bij Friends Café (www.friendstonga.com).

Mu’a

Mu’a ligt op 30 minuten rijden ten oosten van Nuku’alofa en is een van de belangrijkste historische steden van Tonga. Van de 12e tot de 19e eeuw was Mu’a de hoofdstad van Tongaanse koninkrijk. In het gebied bevinden zich dan ook 28 koninklijke graftombes uit deze tijd. De bekendste is Paepae ‘o Tele’a, een piramideachtig gedenkteken dat dicht bij de hoofdweg ligt.

Vissende varkens in Tonga

De ondiepe binnenlagune bij Mu’a is echter ook bekend als de landingsplaats van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. Een plaquette herinnert aan deze gebeurtenis uit 1777. Fascinerend langs de kust zijn de zogeheten ‘vissende varkens’. Deze varkens jagen in het ondiepe water op krabben en schaaldieren. Het is een ongewoon gezicht om ze met hun snuiten onder water te zien waden. Ze schijnen afstammelingen te zijn van de varkens die James Cook mee had op zijn schip. Onder de lokale bevolking is het versmaden van deze varkens geliefd vanwege ‘de zoute smaak’.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Tonga, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Michal Durinik/Shutterstock.com; Danita Delimont/Shutterstock.com; Nana Trongratanawong/Shutterstock.com; Mark Nyman/Shutterstock.com; Henryk Sadura/Shutterstock.com; Mike-Hubert.com/Shutterstock.com; Don Mammoser/Shutterstock.com; Robert Szymanski/Shutterstock.com; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam