Australië reizen 728x90

Bezienswaardigheden in Vanuatu top-10

Vanuatu bezienswaardighedenVanuatu biedt misschien wel de beste kennismaking tot de eilandstaten in de Stille Zuidzee. De archipel van 83 tropische eilanden is een van de meest veelzijdige bestemmingen in de Pacific. Allereerst heb je de geweldige natuur van Vanuatu, van borrelende vulkanen en afgelegen watervallen tot grotten en jungle met helderblauwe poelen. Met gemak kun je een van de meest actieve vulkanen ter wereld beklimmen, en zien hoe die zijn stoom en lava uitblaast.

Je kunt er snorkelen en duiken in een kleurrijke onderwaterwereld met koraalriffen, onderwatervulkanen, scheepswrakken en een overvloed aan tropische vissen. Terloops kun je onder water een ansichtkaart versturen, waarop je met waterbestendige inkt opschept over je belevenissen in Vanuatu. Traditionele cultuur ervaar je in kleine dorpen waar het dorpshoofd enthousiast vertelt over de jacht en kannibalisme. Of hij troont je mee naar de waaghalzen die met een wijnstok als touw van krakkemikkige torens springen. Natuur kun je ook gewoon relaxen op ongerepte witte zandstranden, zoals dat hoort bij een eilandstaat in de Stille Oceaan.

Wil je Vanuatu en de andere eilanden in de Pacific ontdekken?
Vraag een reisvoorstel aan voor je ideale rondreis in de Pacific

Geen eiland van Vanuatu is hetzelfde, al staat je overal een relaxte sfeer te wachten met vriendelijke locals die je met een glimlach ontvangen. De meeste attracties vind je op het grootste eiland Espiritu Santo en het eiland Efate (met de hoofdstad Port Vila), al kun je makkelijk dagtrips maken naar andere pareltjes van de archipel. Vanuatu is een opkomende vakantiebestemming in de Pacific: betaalbaar, goed bereikbaar en gastvrij. Ben je toe aan een ver overzees avontuur? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Vanuatu!

Mount Yasur vulkaan

Mount Yasur is een van de meest actieve vulkanen ter wereld, en ook de meest toegankelijke. De vulkaan op het eiland Tanna spuwt al meer dan 800 jaar as en vuur de hemel in. Een paar keer per uur is er een korte uitbarsting waarbij grote brokken gesmolten lava de lucht in vliegen. In tegenstelling tot de meeste andere actieve vulkanen in de wereld kun je het spectaculaire schouwspel redelijk dichtbij aanschouwen, op een paar honderd meter van de krater.

Mount Yasur in Vanuatu

Er is geen moeilijke klim nodig om de top van Mount Yasur te bereiken, want de hoogte van de vulkaan is slechts 361 meter. Met een 4WD rij je bijna naar de top, waarna het nog 10 minuten lopen is naar de krater. Zonsondergang is de beste tijd voor een bezoek. Zodra het donker wordt, zie je de rode gloed van de lava.

Mount Yasur vulkaan op Vanuatu

Je mag de vulkaan alleen bezoeken met een gids. De berg is heilig voor de lokale bevolking, dus alle bezoekers worden eerst ritueel ingewijd voordat ze de tocht naar boven mogen maken (inclusief het drinken van een glas kalmerende kava). Mount Yasur behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Vanuatu, met 20.000 bezoekers per jaar. Tanna bereik je met een vlucht van 45 minuten vanaf het hoofdeiland Efate.

Wil je de ‘vuurtoren van de Stille Oceaan’ bezoeken?
Boek hier een tour naar de Yasur-vulkaan in Vanuatu

Port Vila

Port Vila ligt op het eiland Efate en is de hoofdstad van Vanuatu. De langgerekte stad ligt ingeklemd tussen een prachtige baai en enkele lagunes. Grote kans dat je hier vroeg of laat terechtkomt, want vlakbij ligt de internationale luchthaven. Het is ook de drukste en meest levendige stad van de archipel, met cafés, restaurants, supermarkten, banken en overheidskantoren. Hier en daar zie je nog Franse invloeden uit de tijd dat Vanuatu een kolonie was van Frankrijk. Supermarkten en restaurants hebben paté op de kaart staan en er zijn Franse bakkerijen waar je terecht kunt voor croissants en stokbrood.

Port Vila in Vanuatu

Een van de bezienswaardigheden in de hoofdstad is het National Museum of Vanuatu, opgericht in 1959. Je komt hier alles te weten over de cultuur en geschiedenis van de eilandengroep. De zorgvuldig samengestelde collectie omvat onder meer traditionele kano’s, maskers, rituele hoofdtooien, aardewerk en muziekinstrumenten. Ook de markten zijn een bezoek waard. Aan de waterkant vind je Mama’s Market, gerund door lokale vrouwen uit Vanuatu. De vrouwen, gehuld in mooie kleurige jurken, verkopen groente, fruit, vis en lokale gerechten. Op de Haos Blong Handikraft Market kun je terecht voor lokaal gemaakt handwerk, zoals houtsnijwerk, schilderijen, sarongs en (smakeloze) T-shirts.

Champagne Beach

Bij een eiland in de Stille Zuidzee denk je natuurlijk als eerste aan prachtige witte zandstranden. Goed nieuws, want Vanuatu heeft er genoeg van! De eerste keus is Champagne Beach op Espiritu Santo, het grootste eiland van Vanuatu. Dit is zo’n strand dat regelmatig in lijstjes verschijnt van de mooiste stranden ter wereld. Hier tref je poederachtig zand dat belachelijk wit is en een heldere turquoise zee, omringd door weelderig groen regenwoud.

Champagne Beach in Vanuatu

Champagne Beach dankt zijn naam aan vulkanische onderwaterbronnen die bij eb bruisende bubbels naar de oppervlakte sturen. Zwemmen in champagne, wat wil je nog meer? 🙂  Bij nabijgelegen resorts kun je een snorkeluitrusting huren om op zoek te gaan naar zeeschildpadden, papegaaivissen en koraalriffen. Op deze plek kun je al je zorgen vergeten, tenzij er net een cruiseschip voor de kust aanmeert… Het strand is een populaire ankerplek voor cruises vanuit Australië. Dan is het meteen gedaan met de rust. Espiritu Santo ligt op 50 minuten vliegen van de hoofdstad Port Vila.

Mele Cascades watervallen

Zo’n 10 kilometer ten noorden van de hoofdstad Port Vila liggen de Mele Cascades, de mooiste watervallen van Vanuatu. Midden in de tropische jungle vind je een reeks terrasvormige watervallen die over een rotsachtige helling naar beneden tuimelen. Uiteindelijk stort de waterval 35 meter naar beneden in een natuurlijke aquamarijnkleurige poel. Je bereikt de top van de watervallen via wandeling van 45 minuten en een steil glibberig pad, waarbij je je aan touwen kunt vasthouden. Bij de entree zijn een café, toiletten en kleedkamers – als je een verkoelende duik wilt nemen. ► Boek hier een tour naar de Mele Cascades watervallen

Mele Cascades in Vanuatu

Blue Holes

De eilanden van Vanuatu hebben tientallen Blue Holes, natuurlijke zwembaden die verscholen liggen in de jungle. Het water is verbluffend blauw en zo helder dat je er doorheen kunt kijken. Deze zwemgaten zijn ontstaan door ondergrondse zoetwaterbronnen die door kalkstenen rotsen omhoog borrelen. De blauwe poelen zijn 3 tot 30 meter diep en een ideale plek voor een verfrissend zwempartijtje in een schitterende omgeving. Een van de mooiste is de Matevulu Blue Hole op het eiland Espiritu Santo. Om de zwemlagune te bereiken peddel je eerst een halfuur over een rivier. Eenmaal aangekomen kun je aan een touw zwiepen die aan een gigantische banyanboom is vastgemaakt.

Matevulu Blue Hole in Vanuatu

Een andere populaire en Instagrammable plek is de Blue Lagoon op het eiland Efate (een stuk warmer dan de Blue Lagoon op IJsland!). Deze helderblauwe poel ligt ook weer in een prachtige omgeving, omringd door bomen en struiken. Er zijn touwschommels en bomen waar je vanaf kunt springen in het water – lokale kinderen laten je graag zien hoe je dat het beste doet. De Blue Lagoon ligt op een halfuur rijden van Port Vila. Rondom de meest bezochte zwemgaten hebben dorpelingen een eenvoudige infrastructuur gebouwd om het zwemmen makkelijker te maken, met toiletten, kleedkamers en houten platforms. Vergeet niet contant geld mee te nemen om entree te betalen.

Zwem in de Blue Lagoon en bezoek een cultureel dorp
Boek hier een tour naar de Blue Lagoon in Vanuatu

Traditionele Kastom-dorpen

Voor een kennismaking met de oorspronkelijke inwoners van Vanuatu kun je een bezoek brengen aan een Kastom-dorp. Dit zijn kleine inheemse nederzettingen waar de inwoners grotendeels vasthouden aan hun traditionele en spirituele manier van leven. Hier vind je geen moderne technologie of ‘toeristische trucjes’ – volgens het toeristenbureau – al zijn sommige dorpen wel uitgegroeid tot toeristische bezienswaardigheden. De naam Kastom is afgeleid van het Engelse woord ‘custom’ (gewoonte).

Vanuatu dorp

Een van de bekendste dorpen is Ekasup Cultural Village op een paar kilometer van de hoofdstad Port Vila. Je krijgt er uitleg over het traditionele dorpsleven, medicijnen, eten, dansen en jachtmethoden (hoe kun je vis vangen met een spinnenweb?). Het lokale dorpshoofd vertelt je maar al te graag over kannibalisme, een gebruik dat nog tot de jaren ’60 gangbaar was op Vanuatu. In de avond kun je er een Melanesisch feest bijwonen met dansvoorstellingen en proeverijen met lokale gerechten. Meer authentiek is Yakel Village op het eiland Tanna. Denk aan vrouwen zonder topje en mannen zonder broekje. Yakel was het decor voor de Oscar-genomineerde film Tanna uit 2015.

Millennium Cave

Als je van een uitdaging houdt, maak je een trektocht naar de Millennium Cave. Dit is de mooiste grot van Vanuatu, gelegen op het eiland Espiritu Santo. De grot is 20 meter breed en 50 meter hoog en is gevuld met een kristalheldere poel. Voordat je hier van kunt genieten, heb je een inspannende trektocht voor de boeg van 1½ uur door tropisch regenwoud. Je klautert over rotsblokken langs watervallen, je steekt een snelstromende rivier over en je daalt af langs wiebelige bamboeladdertjes. Niet voor angsthazen dus! Het beginpunt ligt 45 minuten rijden van de stad Luganville. Zoals je begrijpt, kun je de Millennium Cave alleen bezoeken met een tour.

Millennium Cave op Vanuatu

Pentecost Island

Pentecost Island staat bekend om één ding: bungeejumpen. Op dit langgerekte eiland – vertaald als Pinkstereiland – is deze bizarre ‘sport’ al eeuwen geleden uitgevonden. In Vanuatu staat dit bekend als naghol, een jaarlijks terugkerend festival waarbij jonge mannen de wetten van de zwaartekracht tarten. Vanaf zelfgebouwde houten torens van 100 meter hoog maken ze sensationele sprongen met enkels die slechts met wijnstokken zijn vastgebonden. De sprongen boven het land waren ooit bedoeld als geschenk aan de goden om de yamoogst veilig te stellen, al is het ook een vruchtbaarheidsritueel.

Pentecost Island in Vanuatu

Deze opmerkelijke traditie op Vanuatu wordt gezien als de voorloper van het bungeejumpen zoals we dat vandaag de dag kennen. Het landduikritueel is te bewonderen van april tot en met juni. Er zijn drie plekken waar je naghol kunt bezoeken. Vanuit Port Vila en het eiland Espiritu Santo zijn dagtrips te boeken naar het festival. Buiten naghol heeft Pentecost Island nog meer te bieden, van watervallen tot kava-proeverijen. Er zijn een paar guesthouses waar je kunt overnachten.

Hideaway Island

Een van de meest bizarre bezienswaardigheden van Vanuatu vind je op Hideaway Island, een piepklein koraalatol op z’n 100 meter voor de kust van het eiland Efate. Mocht je tijdens het snorkelen vergeten zijn om een brief naar huis te sturen, dan ben je hier op het goede adres. Zo’n 3 meter onder de zeespiegel vind je hier namelijk het enige onderwaterpostkantoor ter wereld. Het is een officieel postkantoor, geopend in 2003 en erkend door Vanuatu Post.

Hideaway Island in Vanuatu

In de brievenbus stop je een waterdichte ansichtkaart die op een speciale manier wordt gestempeld. Een stempel met inkt werkt niet, zoals je zal begrijpen… Ook als je geen kaartje wilt versturen, is Hideaway Island een prachtige plek om te snorkelen en te duiken. De beschutte baai is een zeereservaat met kristalhelder water, kleurrijk koraal en enorme scholen rifvissen, palingen en roggen. Op het eiland zelf bevindt zich het Hideaway Island Resort. Als niet-gast kun je een dagtocht maken naar het eilandje met een gratis boot die vertrekt vanaf de Beach Bar. Website: www.hideaway.com.vu

President Coolidge scheepswrak

Vanuatu is een paradijs voor liefhebbers van wrakduiken. Voor de kust van het eiland Espiritu Santo ligt namelijk een van de beroemde scheepswrakken ter wereld, het stoomschip President Coolidge. Het was een luxe Amerikaanse passagiersschip dat in 1931 te water werd gelaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Amerikanen het enorme schip voor het transport van troepen. Liefst 5000 soldaten kon het schip herbergen. In oktober 1942 werd het schip echter getroffen door twee zeemijnen toen het op weg was naar de Amerikaanse militaire basis op Espiritu Santo.

Vanuatu Coolidge wrak

Bijna de gehele bemanning wist zich te redden, maar het 200 meter lange schip gleed wel schuin het water in. De Coolidge ligt nu op zijn zij onder water, op een diepte van 20 tot 70 meter. Sinds die tijd is het wrak veranderd in een enorm kunstmatig rif met een grote variëteit aan zeeleven. Als beginnende duiker kun je de ondiepe delen verkennen, als gevorderde duiker kun je duiken naar de ziekenboeg, de machinekamer en opslagplaatsen waar tanks, jeeps en munitie wegroesten. In de ziekenboeg zie je zelfs nog potten medicijnen staan. Bij verschillende duikcentra kun je een duiktrip regelen, zoals Allan Power Dive Tours en Santo Island Dive.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Vanuatu, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam