Tips voor het aanvragen van een visum voor Cambodja

Cambodja visumVoor een vakantie naar Cambodja moet je een visum aanvragen. Dat geldt voor alle inwoners van Nederland en België. Ook kinderen en baby’s met een eigen paspoort moeten een visum aanvragen voor Cambodja. Zonder visum kom je het land niet binnen.

Een visum voor Cambodja kun je het beste regelen voor vertrek. Sinds 2006 is dat heel makkelijk online te doen. Je kunt ook een visum aanvragen bij aankomst in Cambodja, maar daarvoor moet je wel aansluiten in een wachtrij en ter plekke nog allerlei formaliteiten afhandelen. Voor een relaxte start van je vakantie is het handiger om je visum vooraf aan te vragen.

Een toeristenvisum voor Cambodja is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Na afgifte van een visum is deze 90 dagen geldig, dus binnen die tijd moet je naar Cambodja reizen. Eenmaal in het land zelf kun je een visum met nog eens 30 dagen verlengen bij een Cambodjaans immigratiekantoor. Een visum is single entry only – je mag er maar één keer Cambodja binnenkomen.

Als je langer in Cambodja wilt blijven of een visum nodig hebt voor andere doeleinden (bijvoorbeeld voor een studie of vrijwilligerswerk), moet je een visum aanvragen bij de ambassade van Cambodja in Brussel. Het land heeft geen ambassade of consulaat in Nederland. Dit duurt langer, dus doe dit tijdig voor voor vertrek. Uiteraard kun je ook een visum aanvragen bij de Cambodjaanse ambassade in Thailand of Vietnam als je in Azië aan het rondreizen bent – of online regelen met een betrouwbare wifi-verbinding.

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor de aanvraag van een visum dien je te beschikken over een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is, vóór de datum van binnenkomst in Cambodja. Meereizende kinderen dienen over een eigen geldig paspoort te beschikken. Reis met je een groep met meerdere mensen naar Cambodja, dan is het praktisch een groepsaanvraag in te dienen.

Daarnaast heb je een recente kleuren pasfoto nodig. Dat hoeft geen officiële paspoortfoto te zijn. Regel het je online, dan mag dat ook een selfie zijn in jnp- of png-formaat. Voor een bezoek aan de ambassade moet je een pasfoto meenemen. In dat geval heb je ook een paspoort nodig met twee blanco pagina’s voor de visumsticker en de inreisstempels.

Cambodja visum aanvragen

Voorts moet je een reservering opgeven van je accommodatie in Cambodja in PDF- of JPG-formaat, maar dit is meer voor de vorm. Hier kun je later van afwijken. Dus boek een hotel voor de eerste dagen in Cambodja met gratis annulering als je dit van plan bent. Een retour vliegticket is niet vereist (voor veel andere landen is dat wel zo).

Hoe werkt de visumaanvraag?

Zoals gezegd kun je de aanvraag van het visum van tevoren online regelen. Voor je gemak kun je dat doen via een visumdienst. Je kunt dan terecht op een Nederlandstalige website, je kunt met iDeal betalen en ze helpen je bij problemen.

Daarnaast kun je een visum aanvragen via de officiële website van het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: www.evisa.gov.kh. In dat geval kun je alleen betalen per creditcard (Visa of MasterCard). Een toeristenvisum staat bekend als Visa T.

Je vult het aanvraagformulier in en doet de betaling. De verwerking duurt drie tot zeven werkdagen. Na goedkeuring ontvang je een elektronisch visum (e-visa) per e-mail. Print dit twee keer uit. Je moet het uitgeprinte visum één keer inleveren als je Cambodja binnenkomt, en daarna weer als je het land verlaat.

Cambodja visum aanvragen en borden

Let erop dat je met een e-visum alleen via de internationale vliegvelden en een beperkt aantal grensovergangen het land mag binnenkomen. Dat geldt voor de luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville en de volgende grensposten:

  • Cham Yeam (Koh Kong) – Thailand
  • Poi Pet (Banteay Meanchey) – Thailand
  • Bavet (Svay Rieng) – Vietnam
  • Tropaeng Kreal (Stung Treng) – Laos

Visum aanvragen bij aankomst in Cambodja

Een toeristenvisum kun je ook aanvragen bij aankomst op de internationale vliegvelden van Phnom Penh of Siem Reap of bij de grensovergangen met Thailand, Vietnam en Laos. Dat kan handig zijn als je door Zuidoost-Azië aan het backpacken bent en naar Cambodja wilt reizen via een grenspost waarvoor geen online visum geldig is.

Cambodja visum grenspost

Bij aankomst op een internationale luchthaven is het minder praktisch. Je moet dan naar een balie met ‘apply visa‘ en daar al het papierwerk afhandelen. In het vliegtuig naar Cambodja kun je alvast een immigratieformulier vragen en invullen. Daarnaast moet je een kleuren pasfoto bij je hebben en een paspoort met minimaal twee blanco pagina’s voor de visumsticker en de stempels.

De kosten zijn $ 30 die je ter plekke moet betalen. Afhankelijk van het aantal passagiers kan het druk zijn en kan het hele proces enige tijd in beslag nemen. Waarschijnlijk heb je daar na een lange vlucht niet zoveel zin in.

Verlengen van je Cambodjaanse visum

Ben je eenmaal in Cambodja en wil je langer in het land verblijven? Dan mag je één keer je toeristenvisum (type T) verlengen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Je moet hiervoor langs bij de Cambodian Immigration Department in de hoofdstad Phnom Penh, tegenover de internationale luchthaven. Ook zijn er reisbureaus die de visumverlenging aanbieden, tegen extra servicekosten. De prijs van een verlenging ligt ongeveer tussen de $ 30 en $ 50.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Cambodja, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam