Tips voor een vakantie in Siem Reap, Cambodja

Door Eva de Reus

Wie op vakantie gaat naar Cambodja, mag een bezoek aan Siem Reap niet overslaan. De stad ligt in het westen van Cambodja. Dé reden om naar deze plek te gaan zijn de tempels van Angkor. Siem Reap was voorheen vooral populair onder backpackers, maar inmiddels hebben ook luxere reizigers en tourgroepen de stad ontdekt. Om die reden vind je er zowel grote hotelketens als guesthouses en hostels. Het kleine centrum van de stad heb je in een dag gezien, maar in de omgeving zijn gelukkig genoeg dingen te doen en te ontdekken.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Siem Reap

De tempels van Angkor

In een ver verleden was Angkor de hoofdstad van het Khmer-rijk. In de vijftiende eeuw werd de stad, na een aantal veroveringen en plunderingen, verlaten. Toen de stad rond 1900 werd herontdekt, was het gebied één grote jungle geworden. De tempels zijn begroeid met planten en er zijn zelfs hele bomen door de bouwwerken gegroeid.

Zelfs een ervaren reiziger, die al honderden Aziatische tempels heeft gezien, zal onder de indruk zijn van de tempels van Angkor. Het bekendste bouwwerk is het tempelcomplex Angkor Wat. Hier bekijken de meeste toeristen de zonsopgang om vervolgens per tuktuk of bus naar andere tempels te worden gereden.

Ook de tempels Bayon en Ta Prohm zijn publiekstrekkers. Bayon is een imposant bouwwerk met (letterlijk) vele gezichten. Bij de tempel Ta Prohm kun je goed het werk van Moeder Natuur zien. Gigantische bomen groeien over en door de tempel heen. Hier is ook de film Tomb Raider gedeeltelijk opgenomen.

Wie de tempels van Angkor wilt bezoeken, kan het best online of op straat op zoek gaan naar een Engelssprekende tuktuk chauffeur. Voor zo’n 15 tot 20 dollar word je de hele dag mee op sleeptouw genomen. Wil je graag de tijd nemen? Ga dan voor een toegangsticket dat meerdere dagen geldig is. Er zijn zelfs passen die je zeven dagen toegang verlenen tot de tempels van Angkor. Zo heb je de tijd om de verder gelegen bouwwerken te bekijken. Hier hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. Voor één dag betaal je al 37 dollar. Bij de tempels zelf kan je vaak voor een redelijk bedrag een gids huren die je alles over de betreffende tempel vertelt.

Naar het platteland

Het centrum van Siem Reap is behoorlijk klein. De stad wordt omringd door platteland en hier kun je gemakkelijk zelf naartoe. Huur een scooter, e-bike of fiets en je zult merken dat je na een paar minuten het drukke centrum al uit bent. Het platteland is prachtig om te zien en je ziet dat de sfeer er ook heel anders is. De lokale bevolking leeft in kleine huisjes langs de weg en zal je enthousiast begroeten door naar je te zwaaien. Je kunt er een bezoek brengen aan de drijvende huizen op het water, een lotusboerderij bezoeken of een mooie wandeling maken.

Bezoek de nachtmarkt

In de avond is Siem Reap heel levendig. Middenin het centrum vind je er de nachtmarkt, waar je interessante lekkernijen kunt vinden. Slangen op een stokje bijvoorbeeld. Hier kun je ook helemaal losgaan als je souvenirs van je vakantie wilt inslaan voor thuis. Vergeet niet te onderhandelen over de prijs, want ook in Cambodja zullen de verkopers hoog inzetten.

Voor het ontmoeten van andere reizigers of om een drankje te doen met vrienden ga je naar Pub Street. In deze straat zijn tientallen restaurantjes te vinden. De plek is behoorlijk toeristisch. Als je hier niet van houdt, kun je beter een blokje om lopen en op zoek gaan naar een lokaal restaurant.

Naar het museum

Wie meer wil leren over de geschiedenis van Angkor, kan een bezoek brengen aan het Angkor Nationaal Museum. In dit archeologisch museum zijn voorwerpen, beelden en kunst uit de tijd van de Khmer tentoongesteld. Een stuk buiten het centrum ligt het Cambodja Landmijn Museum. In Cambodja liggen nog miljoenen landmijnen in de grond, die onder andere door kindsoldaten ten tijde van het bewind van Pol Pot van de Rode Khmer in de grond zijn gestopt. Er vallen nog steeds slachtoffers door deze landmijnen. In het museum leer je meer over de landmijnen en de gevolgen ervan.

Praktische informatie over een vakantie in Siem Reap

Overnachten in Siem Reap

Het centrum van Siem Reap is niet heel groot en dus maakt het niet zoveel uit waar je hotel of hostel zich bevindt. Ben je van plan te feesten, zoek dan een hostel in de buurt van de nachtmarkt en Pub Street. Wil je een iets rustigere locatie, kies dan één van de straten die om dit gebied heen liggen. Er zijn behoorlijk veel accommodaties met zwembad te vinden in Siem Reap. Dat is ook niet heel gek, want het kan behoorlijk warm worden in Cambodja.

Eten en drinken in Siem Reap

Siem Reap is behoorlijk populair onder toeristen, dus er is voor iedereen wel iets te vinden. De meeste restaurants bieden zowel westerse als Aziatische gerechten aan op de kaart. In de Cambodjaanse keuken zijn veel invloeden uit de omringende landen terug te vinden. Het nationale gerecht van Cambodja is vis amok. Fruitliefhebbers kunnen op elke straathoek wel een tentje vinden dat heerlijke fruitshakes maakt.

Vervoer naar Siem Reap

Siem Reap heeft een eigen luchthaven, Siem Reap-Angkor International Airport (REP)Vanuit Nederland is er echter geen rechtstreekse verbinding met Cambodja. Voor je vakantie zal je dus altijd via andere steden moeten vliegen, zoals Bangkok. Op het vliegveld krijg je een toeristenvisum, hier moet je wel 30 dollar voor betalen. Vergeet geen pasfoto mee te nemen, anders moet je ook hier de kosten voor betalen. Naar het centrum neem je een tuktuk of regel van te voren met je verblijf een pick up.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Sieam Reap, Cambodja, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; Pixabay; Flickr.com/VasenkaPhotography.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam