Bezoeken van de Chinese Muur in China

Chinese Muur bezoekenHet bezoeken van de Chinese Muur is een van de hoogtepunten tijdens een rondreis in China. Dit is het langste bouwwerk ter wereld en al vele eeuwen het belangrijkste symbool van het land. De muur kronkelt liefst 21.196 kilometer door de steile bergen en het ruige landschap in het noorden van China, van de provincie Gansu in het westen tot de forten van Shanhaiguan aan de oostkust. De Chinese Muur zou volgens verhalen zelfs vanaf de maan te zien zijn, al is dit een fabeltje (tenzij je een hightech telescoop gebruikt).

Wil je de Chinese Muur bezoeken vanuit Peking?
Bekijk hier de beste dagtrips en excursies naar de Chinese Muur

Geschiedenis van de Chinese Muur

Het eerste stukje verrees al in de 5e eeuw voor Christus, de laatste stenen werden gemetseld in 1878. Meer dan een miljoen arbeiders hebben liefst 2500 jaar aan de Chinese Muur gebouwd. Daarbij zijn ook tienduizenden werklieden omgekomen, wier lichamen volgens geruchten in de stenen muur gemetseld zouden zijn.

Chinese Muur in China

Met de bouw van de muur wilden de verschillende Chinese dynastieën de noordelijke grenzen van hun rijk beschermen tegen aanvallen van nomadische stammen uit het noorden. De gemiddelde hoogte is 6 tot 7 meter, dat hoog genoeg zou moeten zijn om de vijand tegen te houden. De Chinese Muur heeft kantelen en was bovenop breed genoeg voor vijf paarden of een rij van tien soldaten. Overigens is er niet echt sprake van één muur. Het is eigenlijk een verdedigingsnetwerk van verschillende muren, wachttorens en forten.

Chinese Muur is een van de zeven wereldwonderen

De Chinese Muur geldt nu als een van de zeven wereldwonderen en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het enorme bouwwerk is een van de populairste bezienswaardigheden van China, met vele tientallen miljoenen bezoekers per jaar. Je kunt de Chinese Muur op vele plekken bezoeken, al is het enig gepuzzel waar je moet zijn. Dat hangt natuurlijk samen met de reisroute die je in China volgt.

Chinese Muur bezoeken tips

Ook is de Chinese Muur niet overal even goed toegankelijk, omdat het landschap te ruig is of omdat de muur voor een groot deel is afgebrokkeld. Van het oorspronkelijke bouwwerk is in de loop der tijd een derde verdwenen, vooral in het westen van China. De beste stukken van de Chinese Muur die je kunt bezoeken, zijn grotendeels gerestaureerd en liggen in de buurt van grote steden. Sowieso is het altijd raadzaam goede wandelschoenen aan te trekken als je over de muur gaat wandelen.

Wil je een van de beste bezienswaardigheden afvinken tijdens een vakantie in het land? Hier vind je handige tips waar je de Chinese Muur kunt bezoeken.

Bezoeken van de Chinese Muur vanuit Peking

De Chinese Muur slingert ten noorden van Peking, dus de Chinese hoofdstad is een goede uitvalsbasis om deze topattractie te bezoeken. Er zijn verschillende stukken (opgeknapte) muur waar je vanuit Peking makkelijk naartoe kunt reizen. Je kunt op eigen gelegenheid reizen, maar ook een georganiseerde dagtrip boeken. Vanuit Peking kun je de volgende onderdelen van de Chinese Muur bezoeken.

Badaling

Badaling ligt 70 kilometer ten noordwesten van Peking en is veruit het bekendste en populairste deel van de Chinese Muur om te bezoeken. Met meer dan 60 miljoen bezoekers is het altijd druk, vooral met grote groepen Chinese toeristen. Tijdens piekdagen komen er op één dag zo’n 65.000 dagjesmensen. Als buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders naar China komen, gaan ze meestal naar Badaling toe. Al 370 wereldleiders hebben op dit deel van de Chinese Muur geposeerd.

Chinese Muur toeristen

Badaling is een van de best bewaarde stukjes van de Chinese Muur. Het grootste deel is gebouwd en versterkt tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) om Peking te beschermen tegen indringers vanuit Mongolië. Het is een solide constructie met enorme bakstenen en gaten in de muur om pijlen af te schieten. De totale lengte van dit gedeelte is 12 kilometer, waarvan 3741 meter is opengesteld voor toeristen. Van de 43 wachttorens zijn er 19 open voor bezoekers.

Wil je de Chinese Muur in Badaling bezoeken vanuit Peking?
Boek hier een dagtrip naar de Chinese Muur in Badaling

Er zijn goede toeristische voorzieningen in Badaling, waaronder restaurants, een hotel, een bioscoop en twee kabelbanen die je naar wachttorens brengen. Ook is er een treinstation. Je kunt Badaling in 20 minuten bereiken met een hogesnelheidstrein vanuit het treinstation Qinghe in het noorden van Peking.

Mutianyu

Mutianyu is het langste opgeknapte stuk van de Chinese Muur dat je kunt bezoeken, 65 kilometer ten noordwesten van Peking. Hier kun je een wandeling over de muur maken van bijna 5½ kilometer. Dit deel is vooral populair bij buitenlandse toeristen (en ook Michelle Obama kwam hier naartoe). Je hebt hier een prachtig uitzicht, want 96 procent van de omgeving bestaat uit bossen met dennen en cipressen.

Het eerste deel van de muur van Mutianyu werd gebouwd tussen 550 en 570, maar vanaf de 14e eeuw vond een versterking plaats om de keizerlijke mausolea in Peking te beschermen. Er zijn 23 wachttorens die dicht op elkaar zijn gebouwd, soms zit er niet meer dan 100 meter tussen. Een groot deel van de Chinese Muur is hier gerestaureerd, waardoor het ook veilig is om met kinderen te bezoeken.

Wil je de Chinese Muur in Mutianyu bezoeken vanuit Peking?
Boek hier een dagtrip naar de Chinese Muur in Mutianyu

Met een kabelbaan of stoeltjeslift kun je naar een van de wachttorens en er is een rodelbaan om van de berg af te roetsjen. Wil je zelf naar de muur klimmen, dan moet je meer dan 4000 treden bedwingen. Vanuit Peking kun je de bus nemen naar de Mutianyu Roundabout (1½ uur), en verder een taxi nemen of 3 kilometer lopen. Je kunt het jezelf ook makkelijker maken door een georganiseerde tour te boeken.

Jinshanling

Jinshanling lig in een bergachtig gebied 130 kilometer ten noordoosten van Peking en is een van de mooiste (en fotogenieke) delen van de Chinese Muur. Het werd gebouwd tussen 1358 en 1389 en in de 16e eeuw is het nog eens flink versterkt. Het stuk is 10½ kilometer lang en heeft 67 verdedigingstorens in verschillende vormen, van groot en vierkant tot klein en rechthoekig.

Chinese Muur in Jinshanling

Een kabelbaan brengt je naar het hoogste punt van de muur. Je kunt van Jinshanling helemaal een wandeling over de muur maken naar Simatai, een deel van de Chinese Muur dat iets meer naar het zuidoosten ligt. Dit is een wandeltocht van ongeveer 4 uur. Je loopt over een deel van de Chinese Muur dat niet gerestaureerd is, maar de ruïnes zijn goed bewaard gebleven. Voor het bezoeken van Jinshanling moet je vanuit Peking eerst de metro nemen naar Wangjing West Station en verder reizen met de bus.

Wil je de Chinese Muur in Jinshanling bezoeken vanuit Peking?
Boek hier een dagtrip naar de Chinese Muur in Jinshanling

Simatai

Iets dichter bij Peking (120 kilometer) ligt de Chinese Muur van Simatai, het enige deel dat je ook ‘s nachts kunt bezoeken. De muur is ‘s nachts goed verlicht en het adembenemende landschap in het donker maakt veel indruk. Dit is ook de enige sectie dat het oorspronkelijke uiterlijk van de Ming-dynastie heeft behouden, ondanks de restauraties. Het stuk is 5½ kilometer lang en werd gebouwd in de vroege periode van de Ming-keizers, tussen 1368 en 1398.

De Chinese Muur is hier opvallend steil en er zijn 35 wachttorens die dicht bij elkaar staan. Zo heb je hier de Heavenly Ladder, een smal stuk stuk muur (50 centimeter) dat steil omhoog gaat naar een toren. Je kunt de muur bereiken via een kabelbaan en er is een toeristisch gebied met restaurants en hotels. Er is geen directe bus van het centrum van Peking naar Simatai. Het duurt ongeveer 2 uur om vanuit Peking naar Simatai te komen met het openbaar vervoer en taxi’s.

Wil je de Chinese Muur in Simatai bezoeken vanuit Peking?
Boek hier een dagtrip naar de Chinese Muur in Simatai

Juyongguan

Juyongguan is het deel van de Chinese Muur dat het dichtste bij Peking ligt, 60 kilometer ten noorden van het centrum. Dit deel is bekend vanwege de Juyong Pass, met een van de grootste forten langs de muur die het oude Peking verdedigden. Een beroemd bouwwerk in het midden van de bergpas is het Wolkenterras uit 1342, dat je ook kunt bezoeken. Het is een witmarmeren poort met oude boeddhistische inscripties in verschillende talen. Vanaf het hoogste deel van de muur heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de omringende bergen. Je kunt hier een wandeling maken over de Chinese Muur van ongeveer 4 kilometer.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 december 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Chinese Muur in China, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/chungking/hecke06; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam