De 10 beste bezienswaardigheden in China

China bezienswaardighedenChina is zo’n groot land met zo’n lange geschiedenis, dat je jaren nodig hebt om alle bezienswaardigheden af te vinken. Er zijn oneindig veel dingen te doen en te zien, van moderne bruisende metropolen tot de eeuwenoude paleizen van de Chinese keizers. China heeft verbluffende door mensen gemaakte bouwwerken, maar ook sprookjesachtige meren, rivieren en natuurgebieden.

Het lijkt ondoenlijk om een overzicht te maken van de beste bezienswaardigheden. Toch zijn er attracties die met stip bovenaan staan, iconen die onlosmakelijk zijn verbonden met het oude en het nieuwe China. Het is absoluut de moeite waard om deze plekken te bezoeken of er een omweg voor te maken. Wik je een rondreis maken door het land van de rode draak? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in China!

Chinese Muur

Bovenaan de lijst van beste bezienswaardigheden staat natuurlijk de Chinese Muur, het langste bouwwerk ter wereld en al eeuwenlang hét symbool van China. De muur kronkelt liefst 21.196 kilometer door de steile bergen en het ruige landschap in het noorden van China, van de provincie Gansu in het westen tot de forten van Shanhaiguan aan de oostkust. Meer dan een miljoen arbeiders hebben liefst 2500 jaar aan de Chinese Muur gebouwd. Het eerste stukje verrees al in de 5e eeuw voor Christus, de laatste stenen werden gemetseld in 1878.

Chinese Muur in China

Met de bouw van de muur wilden de verschillende Chinese dynastieën de noordelijke grenzen van hun rijk beschermen tegen aanvallen van nomadische stammen uit het noorden. De Chinese Muur geldt nu als een van de zeven wereldwonderen en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het enorme bouwwerk is een van de populairste bezienswaardigheden van China. ► Lees hier alle tips voor het bezoeken van de Chinese Muur

Terracottaleger, Xi’an

Het Terracottaleger in de centraal gelegen stad Xi’an is ook een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een rondreis in China. In 1974 legden boeren aan van de belangrijkste archeologische vondsten ter wereld bloot: een machtig leger van meer dan 8000 levensgrote krijgers, 520 paarden en ruim 100 strijdwagens. De duizenden modellen van klei maakten deel uit van een keizerlijk grafcomplex en bevonden zich 2000 jaar onder de grond, waardoor ze redelijk goed bewaard zijn gebleven. Elke soldaat is anders en heeft zijn eigen gezichtsuitdrukking. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Xi’an

China Terracottaleger

Verboden Stad, Peking

Een van de beste bezienswaardigheden in de hoofdstad Peking is de Verboden Stad, een enorm complex met prachtige paleizen en tuinen dat eeuwenlang het exclusieve domein was van 24 Chinese keizers. De paleisstad werd gebouwd aan het begin van de 15e eeuw en was tot 1912 de residentie van de keizers van de Ming- en Qing-dynastieën. Het terrein is omringd door een 10 meter hoge muur, wachttorens en een brede gracht, want voor gewone Chinezen was de toegang absoluut verboden. Het geldt nu als een voorbeeld van extravagante Chinese architectuur, met 8703 kamers, rode muren en elegante goudkleurige daken. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Peking

Verboden stad in China

Li-rivier,  Guilin

Voor een sprookjesachtig landschap moet je een cruise maken over de Li-rivier, dat al vele generaties lang tot inspiratie diende voor Chinese dichters, schrijvers en kunstenaars. De duizenden met mist omringde karstbergen, boerendorpjes en bamboebossen zorgen voor een betoverende sfeer, waarmee je zeker je Instagram-likes kunt opkrikken. Traditionele vissersboten varen over de rivier en gebruiken aalscholvers om hun vis te vangen. Het populairste deel voor een boottocht loopt van Guilin naar Yangshuo, waar de rivier vredig meandert door zo’n 80 kilometer aan opmerkelijke rotsen en grotten.

Li rivier in China

Potala Paleis, Lhasa

Zelfs een korte glimp van het magnifieke Potala Paleis brengt je in vervoering, onbetwist een van de mooiste bezienswaardigheden in Tibet. Het meesterwerk van de Tibetaanse architectuur is in de 7e eeuw gebouwd als winterpaleis van de Dalai Lama. Het bleef zijn residentie totdat de 14e Dalai Lama naar India vluchtte, na de Chinese invasie van Tibet in 1959. Het kolossale paleis in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa heeft meer dan 1000 kamers en was eeuwenlang het centrum van het Tibetaanse boeddhisme. Het herbergt ongelooflijk veel kostbare schatten, met schitterende muurschilderingen, handgeschreven boeddhistische geschriften en geschenken van Chinese keizers.

Potala Paleis in China

Bund, Shanghai

De Bund is de beroemdste boulevard van Shanghai, het toonbeeld van Europese elegantie uit de tijd dat de Britten en Fransen zich in China vestigden. De straat staat vol met monumentale gebouwen die de gloriejaren van weleer weerspiegelen. Vanaf het midden van de 19e eeuw vestigden zich hotels, kantoren, banken, clubs en westerse handelshuizen aan de boulevard, waardoor Shanghai een kosmopolitische karakter kreeg.

China Bund in Shanghai

Het is nu een architectonisch eldorado waar je je langs de rivier kunt vergapen aan de glinsterende wolkenkrabbers in de wijk Pudong aan de overkant. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Shanghai

Panda Onderzoekscentrum, Chengdu

Geen rondreis in China is compleet zonder dat je panda’s hebt gezien. Je kunt daarvoor terecht in verschillende dierentuinen, maar een van de beste plekken is toch wel het Panda Onderzoekscentrum in Chengdu. Dit is het grootste opvangcentrum ter wereld voor de ernstig bedreigde reuzenpanda’s, die alleen in China voorkomen. Hier kun je de schattige panda’s van dichtbij bewonderen en zien hoe ze spelen, uitrusten en de uren al bamboe kauwend doorbrengen. De panda’s worden gered uit het wild als ze geen eten meer vinden. De aantallen variëren en liggen meestal tussen de 50 en 150.

China pandacentrum

Zomerpaleis, Peking

Ten noordwesten van Peking ligt het Zomerpaleis, ooit een speeltuin voor Chinese keizerlijke families die wilden ontsnappen aan de hitte in de hoofdstad. Het paleis werd gebouwd in 1750 en verfraaid door schilderachtige koninklijke tuinen met tempels, versierde bruggen, paviljoens en een meer. Helaas werd het Zomerpaleis in 1860 verwoest door de Fransen en Britten die China binnenvielen, maar het is later weer zorgvuldig opgebouwd. Vooral vanwege de Chinese landschapsarchitectuur staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De tuinen zijn nu een openbaar park en populair om te wandelen.

China zomerpaleis

Zhangjiajie National Forest Park

Een van de mooiste natuurgebieden van China is Zhangjiajie National Forest Park, dat er met zijn duizenden bizarre rotspilaren, kloven en torenhoge bomen uitziet als een buitenaards landschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het surrealistische bospark tot inspiratie diende voor sciencefictionfilms, waaronder de succesvolle filmreeks Avatar. In het gebied zijn ook wat moderne attracties te vinden, zoals de Glazen Brug van Zhangjiajie. Bij de opening in 2016 was dit de hoogste en langste hangbrug ter wereld, 300 meter boven de grond.

China Zhangjiajie

Victoria Harbour, Hongkong

Een van de meest spectaculaire concentraties van wolkenkrabbers vind je in Victoria Harbour in Hongkong. Het is een imposant gezicht, de vele glinsterende torenhoge gebouwen die zich langs deze diepe haven bevinden. Hiermee vergeleken ziet de skyline van Manhattan er maar bleekjes uit. Als de lichtjes ‘s avonds in de wolkenkrabbers worden ontstoken, ontstaat er spontaan een gigantische lichtshow. Het beste uitzicht op de skyline van Hongkong heb je vanaf de Victoria Peak, de hoogste berg in deze vroegere Britse kolonie. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Hongkong

Victoria Harbour in China

Voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in China, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/chungking; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam