Overnachten in China

Het vinden van een (goed) hotel in het communistische China ging ooit nogal moeizaam, maar in de 21e eeuw is dat op de meeste plaatsen geen enkel probleem meer. Met de groeiende welvaart en de toename van het toerisme in China zijn de laatste tijd in hoog tempo vele hotels bijgebouwd. Vooral in de grote steden heb je een grote keuze om te overnachten, in alle prijsklassen. Dat varieert van luxe hotels in spiegelende wolkenkrabbers tot boutique hotels en guesthouses en hostels. De verhuur van een vakantiehuis is in China nog niet zo gebruikelijk. De hotels zijn vaak nieuw en modern en ontberen karakter. Alleen in plaatsen als Hongkong, Macau en Shanghai vind je nog hotels met een geschiedenis.

In het Chinees zijn er verschillende woorden voor hotels: bīnguăn (兵官) voor een guesthouse, fàndiàn (饭店) voor een hotel en lǚguǎn (旅馆) voor hostel. Een ander woord voor hotel is jiǔdiàn (酒店). Een grand hotel is dàjiǔdiàn (大酒店). De meeste hotelkamers in China hebben twee losse bedden naast elkaar, die doorgaat voor een double room. Een kamer met eenpersoonsbed (single room) komt veel minder voor. Anders dan wat we hier zijn gewend, is de 1e verdieping in China de begane grond.

Zoek je een voordelig en leuk hotel voor je reis in China?
Reserveer hier een hotel in China, tegen de laagste prijzen

Overnachten in ChinaIn minder toeristische plaatsen staat het woord ‘hotel’ enkel in Chinese karakters op de gevel. Als je moeite hebt om je hotel te vinden, laat je het adres zien aan een Chinese voorbijganger. Zorg dus dat je voor vertrek het adres in Chinese karakters hebt uitgeprint. Als je direct vanuit Nederland naar China reist, boek dan voor je gemoedsrust alvast een hotel voor de eerste nacht of de eerste dagen. Bij het inchecken bij de receptie van een hotel moet je een registratieformulier invullen en je paspoort laten zien. Het is gebruikelijk om op de dag van vertrek voor 12.00 uur uit te checken. Vertrek je tussen 12.00 uur en 18.o0 uur, dan wordt 50 procent van een hotelovernachting extra gerekend.

Buitenlandse toeristen en backpackers die aankomen op een busstation of treinstation, worden meteen opgewacht door klantenlokkers (touts) die kaartjes voor je neus houden van ‘cheap’ of ‘nice’ hotels. Er kunnen aantrekkelijke plekken tussen zitten, maar er zitten ook twijfelachtige malafide hotels tussen. Bovendien krijgen deze mannetjes commissie als je ze naar een hotel brengen, waardoor je in feite meer geld kwijt bent. Inspecteer altijd de kamer in een hotel voordat je incheckt en controleer bijvoorbeeld of er een rookmelder in de kamer hangt.

Goedkoop overnachten in China

Jeugdherberg in ChinaOm goedkoop te overnachten in China kun je terecht in hostels, guesthouses en hotels met 1 en 2 sterren. Voor doorsneeprijzen kun je slapen in 3- en 4-sterren hotels. Hotels met 5 sterren vallen in de duurdere en luxe categorie.

De jeugdherbergen van de China Youth Hostel Association (www.yhachina.com) zijn in het algemeen van goede kwaliteit. De jeugdherbergen zitten in steden als Shanghai, Hongkong, Yangshuo, Dali en Pingyao en er komen er steeds meer bij in het land. Ze hebben meestal 24 uur per dag warm water, airco of verwarming en wifi. Je hoeft niet lid te zijn van de internationale federatie van jeugdherbergen, maar je krijgt wel korting als je een lidmaatschapskaart hebt.

Een betrekkelijk nieuw fenomeen in China zijn hotelketens die zich richten op budgetreizigers. De ketens beheren kleine of middelgrote hotels in het centrum of aan de rand van grote steden. Voorbeelden van deze hotelketens zijn Home Inn, Jinjiang Inn en Yitel.

In de grote steden kun je ook proberen te overnachten op de campus van een universiteit. Universiteiten hebben slaapzalen die toegankelijk zijn voor buitenlandse studenten die een internationale studentenkaart op zak hebben. Tijdens de vakanties hebben ze uiteraard meer bedden beschikbaar. Deze universitaire slaapzalen worden ook steeds vaker opengesteld voor backpackers en low budget reizigers die geen studentenkaart bezitten.

Niet roken in bed in hotelkamer in ChinaHet is gebruikelijk om af te dingen bij hotels zodra je je meldt bij de receptie. Buiten het hoogseizoen kun je vaak een korting krijgen, variërend van 10 tot 50 procent. Bij de receptie hangt meestal een bord met de officiële prijzen, maar vraag naar ‘promotions’ en je krijgt meestal een lagere prijs te horen. Daar kun je verder over onderhandelen. In het hoogseizoen maak je veel minder kans iets van de prijs af te krijgen. De drukste perioden in hotels zijn de eerste week van mei en de eerste week van oktober en Chinees Nieuwjaar (in januari of februari).

Ook kun je soms een betere prijs krijgen door een hotelkamer te boeken via een hotelboekingswebsite. De prijzen kunnen via internet 50 procent lager liggen. Gebruik echter geen Chinese boekingswebsite. De prijzen zijn hetzelfde die de hotels zelf ook hanteren en er zitten een hoop onbetrouwbare sites tussen. Verder hebben vliegvelden een balie waar je terecht kunt voor hotelreserveringen. Daar zijn regelmatig aanbiedingen.

Boeken van hotels in China

Hier vind je een overzicht van de officiële websites van hotels en hostels in China. Vrijwel altijd zijn ze ook in het Engels te lezen. Je kunt een kamer boeken via de website van het hotel. Let er op dat je op internet ook nepsites tegenkomt die er uitzien als de officiële website van een bepaald hotel, maar eigenlijk van een boekingscentrale zijn. Soms zie je bijna niet het verschil. We hebben geprobeerd het kaf van het koren te scheiden. Maak je een reservering via e-mail, let er dan op dat er een normaal mailadres wordt gebruikt dat past bij de website, en niet bijvoorbeeld een Gmail-adres.

Overnachten in Hongkong

Hongkong is een echte kosmopolitische stad die mensen uit alle continenten aantrekt, dus je hebt er genoeg keuze om te overnachten. Er zijn meer dan 200 hotels met ruim 72.000 kamers in alle categorieën en prijsklassen, van eenvoudig tot luxe paleisachtige 5-sterrenhotels. Lees hier meer over hotels en overnachten in Hongkong

Voor het laatst bijgewerkt op 16 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in China, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/fotokon/kavramm/perseomedusa; China Youth Hostel Association.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam