Tips voor het aanvragen van een visum voor China

Voor een vakantie of zakenreis in China heb je vrijwel altijd een visum nodig. Dat geldt voor iedereen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Ook baby’s en kinderen met een eigen paspoort hebben een visum voor China nodig. Er gelden een paar uitzonderingen. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.

Het aanvragen van een visum voor China moet je voor vertrek regelen. Je kunt dus geen visum aanvragen bij aankomst op een internationaal vliegveld of per schip in een haven. Begin hier dus tijdig mee.

Voor je reis naar China kun je verschillende soorten visa aanvragen. Toeristen hebben een zogeheten L-visum nodig. Zakenreizigers dienen een aanvraag in te dienen voor een M-visum. Als je student bent en meedoet aan een uitwisselingsprogramma, heb je een F-visum nodig.

Een toeristenvisum en een zakenvisum is standaard 3 maanden geldig en heeft een ‘single entry’, waarmee je dus één keer China mag binnenkomen. Je kunt ook een ‘multiple entry’ visum aanvragen waarmee je binnen de visumperiode vaker het land in mag reizen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een bezoek wil brengen aan Noord-Korea, een land dat je alleen via China kan betreden. Ook voor een uitstapje naar Hongkong of Macau heb je een multiple entry visum nodig.

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor de aanvraag van een visum voor toeristen of zakelijke reizigers dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij de aanvraag nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je paspoort minstens drie aaneengesloten lege pagina’s bevatten voor de visumsticker en de benodigde stempels bij binnenkomst.

Verder moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vervolgvlucht naar een bestemming buiten China.

Bij de aanvraag dien je een reisschema op te geven, met reisdata, de accommodatie waar je verblijft en de plaatsen die je gaat bezoeken. Als je eenmaal in China bent, hoef je je natuurlijk niet strikt aan dit schema te houden. Als je gaat backpacken in China, staat de route meestal niet van tevoren vast.

Als je bent uitgenodigd door vrienden of familie, moet je dat adres opgeven. Zakenreizigers hebben een officiële uitnodiging nodig van het bedrijf waar ze zaken mee gaan doen.

Hoe werkt de visumaanvraag?

Voor het aanvragen van een visum hoef je niet naar de ambassade of het consulaat van China in Den Haag. De behandeling van een visa gebeurt door het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag. Je moet daadwerkelijk naar dit centrum toe, maar je kunt het visum wel per post thuisgestuurd krijgen.

Bij de aanvraag van een toeristenvisum moet je een recente kleuren pasfoto inleveren (48 bij 33 centimeter, met je gezicht naar de camera en tegen een lichte achtergrond). Op het visumformulier vul je al je persoonlijke gegevens in, evenals de gegevens van je reis.

De behandeling van een visumaanvraag duurt 4 werkdagen. Als je het paspoort thuis wil laten sturen, moet je rekening houden met 10 werkdagen. Je kunt ook gebruikmaken van een ‘express service’ (3 dagen) of ‘spoedservice’ (2 dagen) als je het visum voor China dringend nodig hebt.

Je kunt je rompslomp besparen door het inschakelen van een gespecialiseerde visumdienst, die de aanvraag voor je verzorgt. Je hoeft dan niet naar Den Haag te reizen, maar kunt online een formulier invullen en het paspoort aangetekend verzenden en thuisgestuurd krijgen. Het is handig je visum voor China minimaal drie weken voor vertrek aan te vragen.

Een visumbureau is ook handig als je met meerdere personen naar China reist. Je kunt dan online een e-visum China aanvragen. Daarbij krijg je geen stempel in je paspoort, maar een papieren document in je e-mail dat je moet uitprinten. Een e-visum kun je aanvragen voor groepen vanaf twee personen, dus is niet geschikt voor individuele reizigers. Met een e-visum mag je maximaal 30 dagen in China verblijven en is alleen te krijgen voor één enkele binnenkomst (single entry).

Uitzonderingen voor een visum China

In bepaalde specifieke gevallen is het aanvragen van een visum voor China niet nodig:

  • Als je overstapt op een luchthaven in China, waarbij je niet langs de paspoortcontrole gaat.
  • Als je een tussenstop maakt in Peking, Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Chongqing, Shenyang, Dalian of Xi’an. Zonder visum mag je maximaal 72 uur in deze steden verblijven. Je moet wel over een vliegticket voor de vervolgvlucht beschikken, met een bevestigde datum en stoel. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, moet je dit aangeven bij de luchtvaartmaatschappij.
  • Als je een bezoek brengt aan het zuidelijke eiland Hainan. Dat mag alleen als je een groepsreis hebt geboekt (5 of meer personen) bij een tour operator in Hainan. Maximaal verblijf is 15 dagen. Deze uitzondering geldt alleen voor Nederlanders, niet voor Belgen.
  • Als je een bezoek brengt aan de Parelrivierdelta vanuit Hongkong of Macau. Dat mag alleen als je een tour hebt geboekt bij een tour operator in Hongkong of Macau. Maximaal verblijf is 6 dagen.

Informatie over visum Hongkong

Voor een bezoek aan Hongkong hebben staatsburgers uit Nederland en België geen visum nodig. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in Hongkong verblijven. Bij vertrek moet je paspoort nog minstens één maand geldig zijn. Ook moet je beschikken over voldoende financiële middelen en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming, tenzij je naar China reist.

Reis je van Hongkong naar de rest van China, dan steek je als het ware de grens over en moet je wel een visum aanvragen. Je paspoort moet dan bij vertrek uit Hongkong nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Informatie over visum Macau

De voormalige Portugese kolonie Macau is een eigen administratieve regio van China. Voor een bezoek aan Macau hebben staatsburgers uit Nederland en België ook geen visum nodig. Zonder visum mag je maximaal 90 dagen in Macau verblijven.

Bij vertrek moet je paspoort nog minstens één maand geldig zijn. Ook moet je beschikken over voldoende financiële middelen en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming, tenzij je naar China reist.

Reis je van Macau naar de rest van China, dan steek je als het ware de grens over en moet je wel een visum aanvragen. Je paspoort moet dan bij vertrek uit Macau nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor China, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/a_taiga; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam