Bezienswaardigheden in Shanghai, China

De Bund

De Bund in ShanghaiShanghai is onlosmakelijk verbonden met de Bund, de beroemdste boulevard van de stad. De straat, die eigenlijk Zhongshan Dong Yi Lu heet, staat vol met monumentale gebouwen die de gloriejaren van weleer weerspiegelen. Vanaf het midden van de negentiende eeuw vestigden zich hotels, kantoren, banken, clubs en westerse handelshuizen aan de boulevard. Shanghai was toen een van de belangrijkste financiële centra ter wereld en kreeg daardoor zijn kosmopolitische karakter, al stond de Bund ook symbool voor het westerse imperialisme in die tijd. Het is nu een architectonisch eldorado waar je je langs de rivier kunt vergapen aan de glinsterende wolkenkrabbers in de wijk Pudong aan de overkant.

Voor de Wereldtentoonstelling in 2010 is de Bund volledig opgeknapt en is langs de rivier een breed voetgangersgebied aangelegd. In de omgeving wemelt het van de chique winkels en dure hotels. Je vindt er bijvoorbeeld het voormalige Palace Hotel uit 1908, dat gold als een van de beste hotels in Shanghai. Na de opening was dit het eerste gebouw met liften in de stad. De naam is nu veranderd in het Swatch Art Peace Hotel. De Bund is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een eerste bezoek aan Shanghai. Aan de boulevard vind je genoeg koffietentjes om de eerste indrukken van de megastad te verwerken en bij te komen van de jetlag.

Shanghai Museum

Het Shanghai Museum is een van de belangrijkste en grootste musea van China. De collectie bestaat uit bijna 130.000 stukken die de hele 5000-jarige geschiedenis van China bestrijken, van de steentijd tot de Qing-dynastie. In het museum zie je onder meer bronzen objecten, schilderijen, sculpturen, keramiek, kalligrafie, lakwerk, kostuums, objecten van ivoor en bamboe en een serie munten die gebruikt zijn op de befaamde Zijderoute.

Shanghai Museum

Meubels die gevonden zijn in een graftome tonen het keizerlijke leven tijdens de Ming-dynastie (1368-1644). Het Shanghai Museum is in 1952 opgericht, maar zit sinds 1996 in een nieuw gebouw aan het Volksplein in het centrum. Het ziet eruit als een bronzen kookpot die op het fornuis staat. De architectuur symboliseert ‘een ronde hemel en een vierkante aarde’, dat ook terug te vinden is in de kunst. Adres: 201 Renmin Ave, People’s Square, Huangpu, China, 200003. Website: www.shanghaimuseum.net

Ontdek de bezienswaardigheden van Shanghai in je eigen tempo
Boek hier je ticket voor de hop-on hop-off bus in Shanghai

Yu Garden

Yu Garden is een klassieke Chinese tuin in het hart van de oude stad, een vredige oase te midden van de stedelijke drukte van Shanghai. De tuin werd in 1559 tijdens de Ming-dynastie gebouwd door de hooggeplaatste ambtenaar Pan Yunduan als een cadeau voor zijn vader, zodat hij er van zijn oude dag kon genieten. Hij noemde de tuin Yù Yuán, waarbij ‘Yu’ het Chinese woord is voor aangenaam of comfortabel. Dat is dus precies het gevoel dat je hier krijgt!

Yu Garden in Shanghai

Kosten noch moeite werden gespaard voor de privétuin met de traditionele paviljoens, rotsformaties, sculpturen, vijvers en zigzaggende bruggetjes. De tuin werd ontworpen volgens de klassieke principes van de Chinese tuinarchitectuur, waarbij aandacht is voor harmonie tussen stenen, water, planten en architectuur. Een hoogtepunt is de Jade Rock, een poreus rotsblok van ruim 3 meter hoog en 72 gaten.

Yu Garden tuin in Shanghai

Als je een wierookstokje brandt aan de onderkant, dwarrelt de rook via alle gaten omhoog. Omgekeerd werkt het ook: als je er van bovenaf water in giet, stroomt het er via elke opening uit. Dat levert een spectaculair gezicht op. Wandel voor een beetje geluk over de Jiu Qu-brug, die negen bochten heeft. Chinezen geloven namelijk dat het getal ‘9’ je voorspoed geeft. In totaal zijn er zes tuinen te ontdekken. Adres: 279 Yu Yuan Lao Jie, 四牌楼 Huangpu, Shanghai, China, 200000. Website: www.yugarden.com.cn

Oriental Pearl Tower

De Oriental Pearl Tower is geopend in 1994 en sindsdien uitgegroeid tot een van de symbolen van Shanghai. De radio- en televisietoren heeft een hoogte van 468 meter en is daarmee de zesde hoogste toren ter wereld. Bijzonder is het ontwerp van 11 stalen bollen die verticaal doormidden zijn geregen. Volgens de architect symboliseert dit ‘grote en kleine parels die op een bord jade vallen’. Daarom staat het bouwwerk bekend als de ‘Pareltoren’.

Shanghai Pareltoren

De toren heeft verschillende restaurants, cafés, winkels, attracties en bezienswaardigheden. Het meest interessant is het observatiedek op 263 meter hoogte, in de grote bol bovenin. Hier staat je een fantastisch 360-graden uitzicht over Shanghai staat te wachten (als er tenminste geen smog in de lucht hangt). Een supersnelle lift brengt je in 40 seconden naar boven. Iets lager op 259 meter hoogte kun je rondom wandelen over de Skywalk. Door een transparante vloer zie je Shanghai ver onder je liggen.

Shanghai Oriental Pearl Tower

In de bol op 267 meter hoogte bevindt zich ook het eerste ronddraaiende restaurant van China, met liefst 360 zitplaatsen. In een kleine bol helemaal bovenin op 351 meter hoogte beland je in de Space Capsule. Op een tentoonstelling kom je meer te weten over de ruimte en het universum. Beneden in de sokkel zit het Shanghai History Museum, waar 700 jaar geschiedenis wordt belicht. De Oriental Pearl Tower staat aan de overkant van de Huangpu-rivier en kijkt uit op de Bund. Adres: 1 Shiji Blvd, Lujiazui, Pudong, Shanghai, China, 200120. Website: www.orientalpearltower.com

De Franse wijk

Een van de meest charmante buurten van Shanghai is de Franse wijk, in het Engels bekend als The French Concession. Hier ben je even helemaal weg van de drukte en de jungle van wolkenkrabbers in de rest van de stad. De wijk staat bekend om de rustige boomrijke lanen en de Europees aandoende huizen met trappetjes en smeedijzeren hekken. Je vindt er een enorme verscheidenheid aan trendy boetiekjes, kunstgalerieën, antiekwinkels, goede restaurants, wijnbars en gezellige cafés met live muziek.

Franse wijk in Shanghai

Wandelend in de Franse Concessie weet je waaraan Shanghai de bijnaam ‘Parijs van het Oosten’ te danken heeft. De wijk is ook daadwerkelijk door de Fransen aangelegd, toen dit gebied in Shanghai van 1849 tot 1946 onder controle van Frankrijk stond. Gelukkig zijn de huizen en villa’s niet platgegooid toen de Fransen vertrokken en de communistische regering plaatsnam in het pluche.

Terras in Franse wijk in Shanghai

Het is een heerlijke wijk om rond te slenteren, te winkelen en neer te strijken op een terrasje. Een van de hoofdstraten in de Franse wijk is Huaihai Road, tegelijkertijd een van de mooiste en drukste winkelstraten van Shanghai. Modeboetiekjes en winkels met merkkleding domineren deze straat. In de Franse tijd stond het bekend als Avenue Joffre.

Kunstatelier Franse wijk in Shanghai

Tot de bezienswaardigheden in de Franse wijk behoort ook Tianzifang, een labyrint van smalle steegjes met traditionele huizen uit het begin van de 20e eeuw met dakkapellen en rode tegels. Het gebied is nu getransformeerd tot een artistieke hotspot met cafés, designershops, galerieën, ambachtelijke winkeltjes en ateliers van kunstenaars.

Tip: zoek je leuke accommodatie in de Franse wijk van Shanghai?
Boek een overnachting in het Okura Garden Hotel, omringd door prachtige tuinen

Shanghai Museum of Contemporary Art (MOCA)

Voor tentoonstellingen van hedendaagse en moderne kunst, mode en design ben je aan het goede adres bij het Shanghai Museum of Contemporary Art (MOCA). In het verleden werden exposities georganiseerd rond grote namen als Chanel en Salvatore Ferragamo, maar ook Chinese kunst wordt regelmatig belicht. Het museum is gevestigd in een elegante glazen doos met twee verdiepingen in het People’s Park.

Museum moderne kunst Shanghai

Dankzij de glazen constructie kan er nog net wat licht naar binnen sijpelen in een stad die een groot deel van het jaar in smog is gehuld. Bovenin zit een mooi restaurant, waar je een fraai uitzicht hebt over het Volksplein. Het museum ging open in 2005 en was het eerste particuliere non-profit kunstinstituut van Shanghai. Adres: 231 Nanjing Rd (W), People’s Square, Huangpu, Shanghai, China, 200003. Website: www.mocashanghai.org

Shanghai Grand Theatre

Het Shanghai Grand Theatre in het noordwesten van het People’s Square doet in allure niet onder voor theaters in het buitenland. Het gebouw bestaat bijna geheel uit glas en heeft een wit bolvormig dak. ‘s Avonds ziet het er met de verlichting uit als een kristallen paleis. Het fraaie theater is met zijn tien verdiepingen één van de grootste ter wereld. De Franse architect Jean-Marie Charpentier is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Shanghai theater

In het Shanghai Grand Theatre kun je in drie zalen terecht voor opera, (klassieke) muziek, ballet, dans en toneel. De grootste zaal (het Lyric Theatre) heeft 1800 stoelen. Het theater is de thuisbasis van het gezelschap Shanghai Opera House. Adres: 300 Renmin Ave, People’s Square, Huangpu, China, 200003.

Shanghai Ocean Aquarium

Het Shanghai Ocean Aquarium is een van de grootste zee-aquaria ter wereld, met de langste onderwatertunnel (155 meter). Dit aquarium is gevestigd in twee piramidevormige gebouwen waar je meer dan 15.000 vissen en waterdieren kunt bewonderen, waaronder zeldzame soorten als de pijlgifkikker, de keizerspinguïn en de grote rafelvis (die ook wel zeedraak wordt genoemd).

Shanghai Aquarium

Het aquarium is onderverdeeld in verschillende geografische zones, van Australië en Zuidoost-Azië tot Zuid-Amerika en de poolgebieden. Het Shanghai Ocean Aquarium is de enige plek in de wereld waar ook specifiek vissen en waterdieren uit China te zien zijn, zoals de Yangtze-krokodil en de reuzensalamander. De attractie bevindt zich in de wijk Pudong, vlakbij de Oriental Pearl Tower. Adres: No.1388 Lujiazui Ring Road, Pudong New Area, Shanghai 200120 China. Metrostation Lujiazui (lijn 2). Website: www.sh-aquarium.com

Voor het laatst bijgewerkt op 20 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Shanghai, China, kun je dat laten weten via het contactformulier.  Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/bartekchiny/ziggy_mars; Flickr.com/macchi (CC BY-SA 2.0).

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam