Tips voor een vakantie in Xi’an, China

Xi’an maakte vroeger deel uit van de zijderoute. Het was de belangrijkste handelsplaats van China. Je ziet hier nog steeds dingen van terug als je door de stad loopt. Het chaotische Xi’an, centraal gelegen in dit immens grote land, wordt vooral bezocht om het terracottaleger.

Toch zijn er meer leuke en mooie dingen te zien en te doen in deze stad. De mengeling van moderne winkels en typische Chinese kleine restaurantjes maakt het leuk om rond te lopen en je ogen uit te kijken.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Xi’an

Terracottaleger

Het terracottaleger is dé toeristische attractie in Xi’an, maar daarom niet minder de moeite waard om een bezoekje te brengen. De duizenden poppen van klei zijn gemaakt om de keizer na zijn dood te beschermen. Ze staan perfect in rijen (soms met paarden) opgesteld om aan te vallen. Ze zijn allemaal uniek. Geen pop is hetzelfde.

De oude stadsmuur

Rondom het oude centrum van Xi’an ligt de stadsmuur. De muur is meer dan 13 kilometer lang en 12 meter hoog. Je kunt naar boven toe bij één van de vier toegangspoorten en lekker wandelen. Maar eigenlijk is het veel leuker om een fiets te huren en lekker op je gemakje de muur over te crossen. Een tandem huren is trouwens een aanrader! De fietsen worden boven op de muur verhuurd. Prijs entree en fietshuur is 94 yuan (ongeveer € 13).

Karaoke

Eigenlijk kun je Xi’an niet verlaten zonder een keer lekker hard (en vals) karaoke te hebben gezongen. In Xián bestaan er gebouwen die compleet zijn ingericht voor de wannabe singers onder ons. Allerlei verschillende kamers met banken waar je met een grote groep kunt zitten. Er is een ruime keuze aan liedjes, ook in het Chinees. De kamers zijn afgesloten. Je kunt je eigen drinken meenemen, maar geen alcohol, ook al doen ze daar vaak ook niet al te moeilijk over. Oordoppen niet inbegrepen, dus betreden op eigen risico 🙂

Xi’an Bell Tower en Drum Tower

Dit bouwwerk van 40 meter hoog werd vroeger gebruikt om de tijd aan te geven, net als de drumtoren die er vlak bij staat. Bij zonsondergang werden de stadspoorten gesloten en klonk de bel. Vanuit de Drum Tower klonk de trom bij zonsopkomst om te vertellen dat de stadspoorten weer open gingen. ’s Avonds zijn de torens mooi verlicht en zeker een bezoekje waard. Wil je beide torens bezoeken? Koop dan een combinatieticket, dat scheelt iets in de prijs. Losse tickets zijn 35 CNY, combitickets CNY 35, omgerekend ongeveer € 6,50.

Moslimwijk

In het centrum van Xi’an, ten noorden van de Drum Tower, vind je de moslimwijk. Je kunt je hier prima vermaken en je kijkt je ogen uit naar alle lekkernijen en souvernirkraampjes. Voor nog geen prikkie kun je de leukste souvenirs en het lekkerste eten kopen. Erg leuk om doorheen te slenteren.

Ook kun je hier de grote moskee vinden. Van buiten zie je niets, maar via een overdekt markt kun je ergens een klein bordje ‘Great Mosque’ vinden. De moskee lijkt niet op de moskeeën die wij kennen. De moskee wordt nog steeds gebruikt. Je kunt binnen kijken, maar er wordt van je verwacht dat je je respectvol kleedt en je moet een kleine entreeprijs betalen. De moskee is gebouwd in Chinese stijl.

Praktische informatie voor een vakantie in Xi’an

Eten en drinken in Xi’an

Het eten wat je in Nederland bij de Chinees krijgt, kun je in China niet vinden. Wat dan wel? Bijvoorbeeld dumplings: lapjes deeg met een hartige vulling in allerlei soorten en maten. Lekker als snack, maar ze worden bijvoorbeeld ook bij het avondeten gegeten. Wat ook erg populair is, is de hotpot. De naam zegt het al, een hete pot wordt op tafel gezet en de groenten en het vlees worden ter plekke gekookt.

Vaak hebben ze in China draaitafels waarop meerdere borden met kleine gerechten staan. Zo kan iedereen zelf pakken wat hij wil en doordraaien. Ideaal. In Xi’an kun je in de moslimwijk allerlei kraampjes vinden met spotgoedkoop eten, bijvoorbeeld spiesjes met lamsvlees. Mocht je liever westers eten: de McDonald’s en Burger King zijn nooit ver weg…

Het eten in China is een heel sociaal gebeuren. Gezellig met het hele gezin op pad. Wat nog even gezegd moet worden is dat de tafelmanieren van de Chinezen iets anders zijn dan dat wij gewend zijn. Boeren en slurpen zijn de gewoonste zaak van de wereld. Heb je in ieder geval een goed excuus 🙂 !

Overnachten in Xi’an

Als je vakantie viert in Xi’an (en in China in het algemeen), moet je je beseffen dat weinig lokale mensen Engels spreken en dat veel aanplakbiljetten en reclameborden alleen in het Chinees zijn. Daarom kan het fijn zijn als je van tevoren al iets geboekt hebt. Zo kun je ook het (Chinese) adres opschrijven en aan de taxichauffeur geven. In Xi’an zijn zowel hostels als hotels te vinden in allerlei prijsklassen.

Vervoer naar Xi’an

Xian heeft een internationale luchthaven, op zo’n 40 kilometer van het centrum. Vanaf verschillende grotere steden in China vertrekken ook binnenlandse vluchten naar Xi’an.

Ook per trein is de stad goed bereikbaar. Er vertrekken dagelijks slaaptreinen vanaf Peking (12 uur) , Chengdu (16 uur) en Shanghai ( 16 uur). Een perfecte manier om te reizen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om met de hogesnelheidstrein van Peking naar Xi’an te reizen. Deze doet er ongeveer 5,5 uur over.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Xi’an, China, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam