Koningaap - India

Overnachten in India

Overnachten IndiaAls je gaat overnachten in India, ben je niet de enige. Miljoenen Indiërs – zakenreizigers, toeristen en pelgrims – reizen in hun eigen land. Dat is een veelvoud van het aantal buitenlanders dat naar India komt. Aan hotels en guesthouses is dus geen gebrek. Verspreid over het hele land vind je een ruim aanbod van accommodatie, variërend van luxe en westerse 5-sterrenhotels en gerenoveerde paleizen tot idyllische strandhuisjes en eenvoudige en spotgoedkope plekken voor backpackers. Moderne hotels, boutique hotels en hotels die zich richten op zakelijke reizigers vind je vooral in de grote steden.

Overnachten in India is in het algemeen heel goedkoop. In de belangrijkste plaatsen zijn echter luxe 5-sterrenhotels en zakenhotels die met hun kamerprijzen niet onderdoen voor hotels in andere steden in de wereld. Daar krijg je wel dezelfde comfort en dienstverlening voor terug zoals we die in westerse hotels gewend zijn. In deze hotels betaal je het meest tijdens het toeristenseizoen, van begin oktober tot februari. Als je niet in een 5-sterrenhotel verblijft kun je toch van de luxe genieten, bijvoorbeeld door een behandeling in de spa of het drinken van een drankje in de bar.

Hotels in India worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 tot 5 sterren. Er is ook nog een categorie ‘5 Star Deluxe’, voor hele exclusieve (en prijzige) hotels. De sterren worden toegekend door het Ministerie van Toerisme. Hotels kunnen de classificatie zelf aanvragen en moeten er ook voor betalen. Niet alle eigenaren doen dat, dus niet alle hotels hebben sterren. Hotels met 4 en 5 sterren hebben airconditioning, een chic inrichting en allerlei luxe voorzieningen, zoals een zwembad en roomservice. Hotels met 3 sterren zijn wat functioneler, maar hebben vaak wel airconditioning.

Heritage Hotels in India

Naast de gewone hotels heb je ook de zogeheten Heritage Hotels. Dat zijn vorstelijke residenties, paleizen, forten, jachthutten en herenhuizen (haveli’s) van vroegere Indiase Maharadja’s die nu zijn omgetoverd tot luxe en boutique hotels. Deze hotels zijn uitgerust met alle moderne faciliteiten en de gastvrijheid van het personeel is onberispelijk. De Heritage Hotels stralen vaak nog dezelfde elegantie en luxe uit van de vroegere koningen en koninginnen en roepen de sfeer op van vergane koloniale glorie, compleet met antieke auto’s en liftjongens die een tulband dragen.

De Heritage Hotels begonnen ooit in Rajasthan, maar schieten nu in heel India als paddenstoelen uit de grond. Je vindt ze nu op de meest exotische locaties, variërend van een oude Portugese palacio in Goa tot bungalows op voormalige theeplantages op de Nilgiri-bergen. Je kunt ook in luxe lodges en kampementen overnachten in enkele nationale parken.

De Heritage Hotels, die in het algemeen bedoeld zijn voor buitenlandse toeristen die veel geld willen uittrekken voor een ‘originele Indiase ervaring’, kennen ook drie classificaties: Heritage Grand, Heritage Classic en Heritage Basic.

Goedkoop overnachten in India

Goedkoop overnachten in IndiaDe prijzen van hotels in India zitten al jaren in een stijgende lijn, maar voor backpackers, low budget reizigers en niet hele rijke Indiërs zijn er nog genoeg goedkope hotels, hostels en guesthouses. Voor een overnachting in een goedkoop hotel ben je in de grote steden en toeristengebieden tussen de 300 en 500 Indiase roepie kwijt voor een standaard tweepersoonskamer (tussen de € 4 en € 7). Het duurst ben je uit in de hoofdstad Delhi, Mumbai, Goa en de badplaatsen in Kerala. Buiten de steden en toeristische gebieden kan de prijs voor een overnachting zakken tot 200 roepie ( bijna € 3) of minder. Het minst ben je kwijt bij een overnachting in een slaapzaal, sommige plekken rekenen zelfs minder dan 100 roepie (circa € 1,50) voor een bed.

Qua kosten voor overnachten is India dus een perfect land om lang rond te reizen, voor minder dan € 100 per maand heb je elke nacht al een plek om te slapen. Voor zo weinig geld kun je natuurlijk niet overal evenveel comfort verwachten, al zitten er ook onverwachte pareltjes tussen. De goedkope accommodatie varieert van smerige hostels vol met ongedierte en kakkerlakken tot huiselijke guesthouses waar de gastheer je in zijn bloemrijke tuin een glas thee aanbiedt.

De goedkoopste kamers hebben meestal dunne bedden en hobbelige matrassen. Je deelt een douche en toilet met andere gasten, al heeft een groeiend aantal guesthouses kamers met eigen badkamer. Grote kans dat er alleen koud water is of een emmer met heet water. De aanwezigheid van toiletpapier en een klamboe is een zeldzaamheid. Controleer het matras op bedwantsen en bed bugs als het hotel er niet al te fris uit ziet. Als je een muur ziet vol met bloedvlekken, weet je dat het krioelt van de muggen.

Hostels in India

Hostel IndiaIndia heeft een uitgebreid netwerk van hostels, verdeeld over alle regio’s, die in beheer zijn bij het Ministerie van Toerisme. Deze hostels hebben meestal slaapzalen met een capaciteit van 40 bedden, waarvan de helft voor mannen en de helft voor vrouwen. Elk bed beschikt over een matras, lakens, dekens en een kast voor je kleren (met slot).

Daarnaast heeft India een netwerk van ruim 70 jeugdherbergen die zijn aangesloten bij de internationale organisatie Hostelling International. Om hier te overnachten moet je lid zijn, maar je kunt ook ter plekke een lidmaatschap kopen. Kijk voor informatie op de website van de Youth Hostels Association of India: www.yhaindia.org

Verder zijn er onafhankelijke en private hostels, die wat duurder zijn dan de jeugdherbergen of de hostels van de regering. Er zijn enkele ketens van hostels, waarvan Zostel de eerste en grootste is. Zostel heeft ongeveer twintig hostels in populaire steden, die zich vooral richten op backpackers. Website: www.zostel.com

Touts in India

Bij aankomst op een treinstation of busstation staan grote groepen mannen, jongelui, taxichauffeurs en riksjachauffeurs (zogeheten touts) die als vliegen op backpackers en buitenlandse toeristen af komen om ze mee te nemen naar een ‘good and cheap hotel‘. Zij krijgen commissie als ze een gast naar zo’n hotel brengen, dus dat betekent dat je meer betaalt en dat je naar een plek wordt gebracht waar je helemaal niet wilt zijn. Loop hier met een grote boog omheen of probeer ze te negeren.

Heb je eenmaal een taxi of riksja genomen richting het hotel waar jij graag wilt overnachten, dan heeft de chauffeur er vaak een handje van om je vertellen dat de desbetreffende plek ‘vol’, ‘gesloten’ of ‘verhuisd’ is. Het doel is wederom om je naar een guesthouse te brengen waarvoor hij een commissie krijgt. Tijdens het reizen in India kan dit behoorlijk irritant worden. Hou altijd vast aan het hotel waar jij naartoe wilt of noem een bekend plein of monument waar je naartoe gebracht wilt worden, zodat je vandaar kunt lopen naar je gewenste hotel of guesthouse. Als een busstation of treinstation in het centrum is, kun je er sowieso voor kiezen om te gaan lopen en een taxi of riskja links te laten liggen.

Overnachten in religieuze en spirituele plekken

Reizigers die op zoek zijn naar spiritualiteit en manieren om de geest te verlichten kunnen goedkoop overnachten in een ashram, een religieuze Indiase leefgemeenschap. Je vindt de ashrams verspreid over heel India. Er wordt vaak een kleine vergoeding gevraagd voor (vegetarische) maaltijden en de overnachting. Je slaapt in eenvoudige slaapzalen, die gescheiden zijn voor mannen en vrouwen. Voor een extra vergoeding kun je cursussen yoga of mediteren volgen. Voor een overzicht van ashrams in India kun je kijken op www.ashrams-india.com

Een dharmashala, een religieus Hindoestaans guesthouse, biedt goedkoop een bed aan voor pelgrims, maar ook buitenlandse toeristen kunnen er soms terecht. De evenknie voor de Sikhs is de gurudwara, een gastenhuis voor pelgrims en reizigers. Ook bij deze religieuze instellingen is de accommodatie eenvoudig en sober, met gedeelde badruimtes. Van reizigers wordt een kleine bijdrage of een donatie gevraagd.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 juli 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over overnachten in India, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/mevert; Flickr.com/Hug Cirici; Flickr.com/wales_gibbons.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam