Koningaap - India

Reizen met de bus in India

Reizen met de bus is in India de beste manier om met de lokale bevolking in contact te komen. De bus is het meest gebruikte transportmiddel voor zowel lange als korte afstanden, want het is namelijk heel erg goedkoop. Je zit dan ook letterlijk tussen de locals die gewoon van de ene stad naar de andere stad reizen, net als jij. Ben je op reis in India, dan is de bus vaak de enige mogelijkheid om in kleinere plaatsen en afgelegen streken te komen.

Het reizen met de bus is echter niet de meest gemakkelijke en comfortabele manier om je in India te verplaatsen. De bussen zitten meestal stampvol, waardoor je amper ruimte hebt om je te bewegen. Je zit ingeklemd tussen de mensen en hun bagage. Bussen zijn soms zo vol, dat er ook passagiers bovenop het dak gaan zitten of buiten aan de bus hangen. In plattelandsgebieden is het niet ongewoon dat er ook dieren meereizen.

Wil je de hoogtepunten van India bezoeken met een privétour?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in India

Met wat voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat de rit met de bus toch een beetje aangenaam is, en later toch een onvergetelijke ervaring zal blijken te zijn:

  • Neem op lange busreizen een kussentje of een dun dekentje mee waar je je hoofd op kan laten rusten. In bussen vind je die niet.
  • Neem een mondkapje mee of bedek je mond en gezicht met een dunne sjaal. Door de openstaande ramen sta je bloot aan allerlei vuil langs de weg en de uitlaatgassen van de bus zelf.
  • Neem voldoende water mee. Bussen in India staan erom bekend dat ze met enige regelmaat pech krijgen. Het kan uren duren voordat de onderhoudsmonteur of nieuwe onderdelen arriveren.
  • Krijgt een bus pech, dan is het eigenlijk het slimst langs de kant van de weg de volgende bus aan te houden, die je naar de volgende grote stad brengt.
  • De meeste lange afstandsbussen in India beschikken niet over een toilet. Wacht na een ruststop enige tijd voordat je weer gaat eten en drinken.

Kopen van een buskaartje

Passagiers in de bus in IndiaIn het begin is het even zoeken welke bus je moet nemen. Het handigste is het om in een stad naar de main bus station te gaan, vanwaar bussen alle kanten op vertrekken. Op het busstation is het een drukte van jewelste, maar laat je daar niet door gek maken. Op het busstation vind je talloze kantoortjes van busmaatschappijen, waarbij op borden staat aangegeven naar welke steden ze rijden en wat de vertrektijden zijn. Bij het kantoortje koop je een kaartje en je kunt meestal al kort daarna in de bus stappen.

Koop altijd een kaartje bij de busmaatschappij zelf, en niet bij een reisagentschap of een tussenpersoon. Het is goedkoper, want je betaalt geen commissie. Ook weet je wat voor soort bus je kunt verwachten. Een reisagentschap kan een luxe bus met slaapstoelen en airconditioning beloven, terwijl de bus in werkelijkheid een bloedhete en krakkemikkige bak is die elk moment uit elkaar kan vallen.

Als je onderweg instapt, kun je in de bus zelf een kaartje kopen. Door de ontwikkeling van het internet is het ook steeds vaker mogelijk via de website van de busmaatschappij een kaartje te reserveren en de dienstregeling te raadplegen. We weten nog niet hoe betrouwbaar dit is.

Busmaatschappijen in India

Busmaatschappij IndiaIndia is een enorm groot land en telt daarom maar liefst 1500 busmaatschappijen, die ruim 80.000 busverbindingen onderhouden. Er zijn grote maatschappijen die met luxe bussen met airconditioning routes in meerdere staten aanbieden, maar ook veel kleine die met gammele bussen tussen kleine dorpen rijden.

Hieronder vind je een overzicht van de grootste busmaatschappijen in India.

Dolphin Travel House: verzorgt busdiensten in het westen van India, vooral in de staat Maharashtra. De busmaatschappij rijdt met 858 bussen tussen steden als Mumbai, Dhule en Miraj. Belangrijke busroutes zijn Mumbai-Shirdi en Mumbai-Aurangabad. Website: www.dolphinbus.in

Neeta Tours and Travels: rijdt met meer dan 170 verschillende type bussen, waaronder slaapbussen en bussen met airconditioning. Opereert op routes van en naar Ahmedabad, Pune, Nasik, Mumbai, Jamnagar, Rajkot, Delhi, Udaipur en Baroda. Website: www.neetabus.in

Parveen Travels: een van de grootste busmaatschappijen in het zuiden van India, met de thuisbasis in Chennai. Er zijn dagelijks 4500 ritten naar meer dan 600 bestemmingen. Dit is een van de eerste vervoerders in India die met Mercedes Benz-bussen is gaan rijden. Website: www.parveentravels.com

Parshwanath Travels: busmaatschappij die actief is in Gujarat, Rajasthan, Delhi en Maharashtra. De bussen stoppen in steden als Ahmedabad, Udaipur en Jaipur. Website: www.ptplbus.in

SRS Travels: busmaatschappij die opereert in het zuiden van India en bekendstaat om zijn punctualiteit. Busdiensten in de staten Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh, Maharashtra en Kerala. Er rijden meer dan 17.000 bussen rond, naar steden als Bangalore, Chennai, Coimbatore en Hyderabad. Website: www.srsbooking.com

Travel Point Travels: busdiensten vanuit de hoofdstad Delhi naar de staten Himachal Pradesh en Jammu & Kashmir. Routes naar steden als Jammu, Katra en Manali. Website: www.travelpointbus.com

Voor het laatst bijgewerkt op 2 juli 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de bus in India, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/hackman/paulprescott/imagedb_seller.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam