Koningaap - India

Tips voor een vakantie op de Andaman Islands, India

Door Alida Batelaan

India is een zéér divers land, met voor ieder wat wils. Wil je naar een idyllisch eiland, met parelwitte stranden en een helderblauwe zee op vakantie en niet teveel geld uitgeven? Ga dan naar de Andaman Islands!

De ‘Andamanen’, zoals ze in het Nederlands heten, zijn een eilandengroep in de Indische Oceaan. De Andaman Islands liggen eigenlijk dichter bij Myanmar dan bij India.

Je kunt met het vliegtuig vanuit Chennai, Bangalore of Calcutta naar Port Blair (de hoofdstad) vliegen, maar je kunt er ook voor kiezen om met de boot te gaan. Dat lijkt interessant, vooral als je de tijd hebt. Helaas is het niet een luxe cruise die je maakt, maar zit je op een vrachtschip. Daar komt bij dat veel mensen zeeziek worden en het drie dagen duurt voordat je arriveert.

Als je vanuit Chennai vliegt, duurt het ruim 2 uur voor je aankomt in Port Blair. De hoofdstad is niet héél anders dan een gemiddelde stad in India, wel iets minder druk. Meestal duurt het vanuit daar wel even voordat je een ferry kunt boeken naar één van de andere eilanden.

Bezienswaardigheden en activiteiten Andaman Islands

Cellular Jail

Als je dus even moet wachten voordat je naar één van de eilanden kunt,  is de Cellular Jail in Port Blair de moeite waard om te bezoeken. De kleine gevangenis, gebouwd tussen 1869 en 1905, kreeg de naam Cellular, omdat deze volledig is samengesteld uit individuele cellen, om de gevangen eenzaam op te kunnen sluiten.

De gevangen leefden hier onder barre omstandigheden. De kleine cellen waren erg vuil, er was weinig drinkwater en als de gevangenen zich mochten wassen, gebeurde dit met regenwater. Als er al voedsel was, was dit besmet met wormen omdat het opgeslagen werd in vaten.

Wanneer je de gevangenis bezoekt en je staat met een aantal andere toeristen in één van de cellen, kun je je een beetje voorstellen hoe het was om hier voor langere tijd te moeten verblijven. Er werden regelmatig mensen opgehangen -de galgen zijn nog steeds te zien- en meer dan de helft van de gevangenen stierf al voordat hun straf er op zat.

Je kunt de klank- en lichtshow bezoeken, een aantal keer per week in het Engels, waar er een beeld wordt gegeven van de geschiedenis van de gevangenis. Kosten voor de normale entree zijn 30 INR (Indian roepie, € 0,40) en de klank- en lichtshow is 50 INR (€ 0,60). Er worden extra kosten gevraagd voor je camera, 200 INR (€ 2,50).

Havelock

De meeste toeristen vertrekken naar Havelock, het meest populaire eiland. Wanneer je van duiken houdt, ben je hier op de goede plek. Je kunt een introductieduik doen, verschillende cursussen volgen of fundives maken wanneer je je certificaten al hebt.

Ik had het geluk dat ik al diep mocht duiken, omdat ik mijn Advanced certificaat al had behaald. Ik ben samen met de instructeur naar Dixon’s Pinnacle gedoken. Dit is een van de beste duikplekken rond Havelock, die jaren geleden voor het eerst is ontdekt door de lokale duikinstructeur Dixon.

Ik heb al aardig wat duikplekken gezien over de wereld, maar deze bijzondere plek heeft m’n hart gestolen. Wauw! Het lijkt net alsof je in een aquarium zwemt, met echt honderden, prachtig gekleurde vissen om je heen. Een absolute aanrader!

Je kunt met elke duikschool naar Dixon’s Pinnacle duiken, mits je minimaal je Advanced certificaat hebt gehaald. Maar ook tijdens de introductieduik hier kun je van alles tegenkomen in de rustgevende onderwaterwereld.

Je kunt het beste eerst even rondkijken op het eiland om te kijken waar je een goede prijs vindt en of de duikmaatschappij gecertificeerd is bij Padi of bij I.D.D. Voor ongeveer 25000 INR (€ 313) kun je een openwater certificaat halen en voor 5.500-6.000 INR (rond de € 70) kun je twee fundives maken.

Wanneer je graag een keer wilt kajakken door een mangrove, is dit je kans! De Andaman Mangroves maken een vijfde deel uit van de totale mangrovepopulatie van India. Je hebt geen ervaring nodig met het kajakken en je kunt een mooi pleziertochtje maken met het getjilp van de vogels als achtergrondmuziek. Kosten zijn 2500 INR (ongeveer € 30).

Neil Island

Wanneer je alle toeristen van Havelock even zat bent, is het de moeite waard om de ferry te pakken naar Neil Island. Een stuk rustiger, prijzen zijn nog beter en je kunt hier ook duiken. Met een scootertje rondrijden en het eiland verkennen is ook erg leuk!

Little Andaman

Surfers kunnen terecht op Little Andaman, een relaxed, maar vooral ook verlaten eiland. Ik ben geen surfer, maar heb het wel naar m’n zin gehad op dit rustige eiland. Als je echt even weg wilt en geen zin hebt in social media, ben je hier op het goede adres. Het internet doet het hier namelijk vaker niet dan wel..

Praktische informatie over een vakantie op de Andaman Islands

Eten en drinken op de Andaman Islands

Het advies is om, net als eigenlijk overal in India, bij de kleine plekjes te gaan eten. Dus niet op de grote, toeristische plekken, maar bij de kleine handelsman. Zij maken met liefde het eten speciaal voor jou klaar voor een goede prijs.

Vis kun je hier makkelijk proberen, want het komt vers uit de zee. Mijn favoriete maaltijd is aloo gobi: aardappel met bloemkool in een verrukkelijke Indiase currysaus. Dit in combinatie met een vers geperste mangojuice. Vergeet niet zonder suiker te vragen als je geen halve kilo per glas binnen wilt krijgen, Indiërs houden namelijk erg van zoetigheid.

Vervoer op de Andaman Islands

Wees op tijd met het boeken van je ferry! Het kan namelijk erg druk zijn. Je kunt er voor kiezen zelf s’ochtends vroeg tussen de Indiërs en andere toeristen te gaan staan (zo doe ik het eigenlijk altijd) of je betaalt meer geld, aan iemand die het kaartje voor je haalt, bijvoorbeeld via je guesthouse of hotel of het boekingskantoortje op de hoek van de straat.

Huur een scooter tijdens je vakantie op de Andaman Islands! Je moet natuurlijk wel goed oppassen, want je zal niet de eerste zijn die er een paar open schaafwonden aan overhoudt. Zolang je gewoon rustig rijdt en netjes je helm ophebt, is het zeer de moeite waard om rond te rijden op één van de eilanden.

Slapen op de Andaman Islands

Over het algemeen is slapen op de Andaman Islands wat duurder dan op het vasteland van India. Met goed afdingen en vastberadenheid kun je echter voor weinig geld toch een normale kamer krijgen. Op Havelock hebben we geslapen in het Green Valley Resort. Geloof me, dat klinkt duurder dan het is. Voor ongeveer 400 INR (€ 5) hadden we hier namelijk een privékamer met eigen badkamer!

Op Neil Island verbleven we in het Kalapani Resort, waar we 2000 INR (€ 25) voor vijf nachten hebben betaald. Op Little Andaman was ik alleen en daar heb ik de meest enthousiaste en vriendelijkste guesthouse-eigenaar ooit ontmoet in het Blue View Guesthouse. Hier betaalde ik maar 200 INR (€ 2,50) voor m’n hutje. Dan maak je wel gebruik van een gemeenschappelijke douche en toilet. Uiteraard kun je ook meer betalen en luxer verblijven.

Afdingen in India

Het is in India geen schande om af te dingen tijdens je vakantie. De Indiërs vragen namelijk altijd twee keer zoveel dan dat je zou moeten betalen. Op de Andaman Islands waren veel prijzen fixed, maar als je bijvoorbeeld ergens verblijft en daar ook duikt, kun je er goedkoper verblijven.

Als je voor langere tijd iets huurt, of het nu accommodatie of een scooter is, kun je ook een betere prijs krijgen. Als je genoeg geld hebt en je bent lekker op vakantie, dan is het allemaal niet zo duur. Maar als je op je bankrekening moet letten en je wilt nog verder reizen is het advies: afdingen!

Over Alida

Ik ben Alida, kinderverpleegkundige en sinds 2012 veel op reis. Ik hou er van mezelf onder te dompelen in verschillende culturen. Ik heb veel contact met locals en ga een uitdaging niet uit de weg! Vorig jaar ben ik mijn mooie Zuid Afrikaan tegengekomen, met wie ik nu samen op reis ben in Azië. Er staat nog behoorlijk wat op de bucketlist, dus we zijn nog lang niet klaar! www.aaltjeopreis.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 7 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op de Andaman Islands, India, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Alida Batelaan; Andaman & Nicobar Tourism.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

2 reacties