Bezienswaardigheden in Laos top-10

Laos bezienswaardighedenLaos is een intrigerende bestemming in Zuidoost-Azië, een langgerekt land met ongerepte jungle, de machtige Mekong-rivier en een relaxt levenstempo. Lange tijd trok Laos vooral backpackers aan, verscholen als het ligt tussen populaire vakantiebestemmingen als Thailand en Vietnam. Geleidelijk weten ook andere reizigers dit land te vinden, aangetrokken door het natuurschoon en de eeuwenoude culturele bezienswaardigheden.

De natuur in Laos is ongelooflijk veelzijdig, van het karstgebergte en de regenwouden in het noorden tot de uitgestrekte velden en duizenden eilandjes in het zuiden. Bezoek mysterieuze grotten, poseer voor de breedste waterval ter wereld en maak een boottocht om het spectaculaire landschap aan je voorbij te zien glijden. Geef een aalmoes aan monniken die in de vroege ochtend hun Boeddhistische tempels verlaten en eet daarna een croissantje aan de oever van de rivier, een gewoonte die is overgebleven uit de Franse koloniale tijd.

Laos heeft 49 etnische groepen die allemaal hun invloed hebben achtergelaten in de cultuur, de kunst, de festivals en het eten van het land. Maar welke stam je ook treft, overal staat je een vriendelijke glimlach te wachten. Laos is een heerlijke ontspannen bestemming waar je je al snel buiten de gebaande paden begeeft – of je nou wilt of niet… Plan alvast je rondreis in dit exotische land: hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Laos!

Luang Prabang

Luang Prabang is de mooiste stad van Laos, gelegen in het noorden op een schiereiland tussen de Mekong-rivier en enkele zijrivieren. Het is een spirituele plek met 33 boeddhistische tempels en de perfecte plek om de rijke cultuur van Laos op te snuiven. Tot de komst van de communisten in 1975 was Luang Prabang de koninklijke hoofdstad van Laos. Ook de Fransen hebben er fraaie koloniale architectuur achtergelaten. Sinds 1995 staat de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Luang Prabang in Laos

Alleen al voor het verkennen van de tempels met de gouden daken kun je enkele dagen uittrekken. De meest indrukwekkende tempel is Wat Xieng Thong uit de 16e eeuw, met een zeldzaam liggende zwarte Boeddha. Maar neem ook de tijd om te ontspannen in een van de schattige cafés aan de schilderachtige rivieroevers. En sta een keer vroeg op bij zonsopkomst, om te zien hoe monniken in hun oranje gewaden de kloosters verlaten en op straat hun aalmoezen verzamelen. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Luang Prabang

Kuang Si waterval

Neem een tuktuk vanuit Luang Prabang voor een bezoek aan de beeldschone Kuang Si waterval. De waterval ligt diep in de jungle, waarbij het water trapsgewijs over zo’n 50 meter naar beneden klettert. Onder de watervallen bevinden zich een paar poelen met turquoise water waarin je een verfrissende duik kunt nemen. Vlinders fladderen om je heen en visjes knabbelen aan je tenen (dat schijnt goed voor je voeten te zijn, volgens de locals). In een kwartiertje kun je door rotsachtig gebied naar de top van de watervallen wandelen voor een schitterend uitzicht over de omgeving.

Kuang si waterval Laos

Vientiane

Grote kans dat je een rondreis begint of eindigt in Vientiane, de hoofdstad van Laos. Het is een van de kleinste hoofdsteden in Zuidoost-Azië met een relaxte sfeer – veel minder hectisch dan in veel andere Aziatische metropolen. In de koloniale tijd was het een Franse handelspost en nog steeds heeft Vientiane een Frans tintje. Je kunt een croissantje of baguette halen bij een bakkerij of je verwonderen over de Patuxai, een oorlogsmonument en triomfboog die verdacht veel weg heeft van de Arc de Triomphe in Parijs.

Laos Vientiane

Een van de grootste trekpleisters is echter Pha That Luang, een 44 meter hoge boeddhistische stoepa uit de 16e eeuw. Dit heilige monument is het nationale symbool van Laos en afgebeeld op de bankbiljetten. De top is bedekt met bladgoud en in de stoepa zou een stuk borstbeen van Boeddha zelf zijn verwerkt. Ook een bezoek waard is het COPE Visitor Centre voor inzicht in de tragische geschiedenis van Laos. Dit centrum helpt met protheses en revalidatie voor de slachtoffers van mijnen die tijdens de Vietnamoorlog door de Amerikanen op het land zijn gedropt. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Vientiane

Grotten van Vieng Xai

Tot de meest fascinerende bezienswaardigheden behoren de Grotten van Vieng Xai in het noordoosten van Laos, niet ver van de grens van Vietnam. Verborgen tussen kalkstenen kliffen ligt een groot complex van honderden grotten waar zich tijdens de Vietnamoorlog tussen 1964 en 1973 meer dan 23.000 soldaten en burgers schuil hielden. Ze probeerden zo te ontkomen aan bombardementen van het Amerikaanse leger. Tegelijkertijd gebruikten de communisten de grotten als uitvalsbasis voor hun strijd tegen de Laotiaanse koninklijke familie.

Vieng Xai betekent dan ook letterlijk ‘Stad van de Overwinning’. Negen jaar lang leefden mensen in een ondergrondse stad, compleet met ziekenhuis, militaire kazerne, bakkerijen, winkels, scholen en zelfs een theater. Zeven grotten zijn geopend voor bezoekers en geven je een uniek inkijkje in de ontberingen van de bevolking in de oorlog. Tijdens een tour van 2 uur kom je onder meer langs de luxe grot van prins Souphanouvong, de grondlegger van het moderne Laos.

Vang Vieng

Vang Vieng is een bergstadje op 4 uur rijden ten noorden van Vientiane dat veel backpackers en wereldreizigers trekt. Ooit had het dorp een berucht imago vanwege de wilde feesten en het ruige nachtleven, waarbij veel alcohol vloeide. Na ingrijpen door de overheid is het wat rustiger geworden. Het is er nog steeds erg toeristisch, met een hoofdstraat vol bars, restaurants, guesthouses, internetcafés en reisbureaus.

Vang Vieng in Laos

De grootste attractie is tegenwoordig de schilderachtige natuur rondom Vang Vieng, met karstbergen, rivieren, kliffen, grotten en rijstvelden. De populairste activiteit is om in een tube de Nam Song-rivier af te drijven. Je kunt er ook kajakken, raften, bergbeklimmen, wandelen of ziplinen tussen boomtoppen. Van de grotten is Tham Phu Kham de bekendste. met verschillende Boeddhabeelden en een lagune met prachtig blauwgroen water. Logisch dus dat ook bekendstaat als de Blue Lagoon. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Vang Vieng

Vlakte der Kruiken

Een van de meest raadselachtige bezienswaardigheden van Laos is de Vlakte der Kruiken (Plain of Jars). Verspreid over een grote vlakte op de Laotiaanse hooglanden staan hier honderden stenen potten, van 1 tot 3 meter hoog. Ze zijn gehouwen uit rotsen en wegen soms een paar duizend kilo. Historici schatten dat de potten tussen de 1500 en 2000 jaar oud zijn.

Vlakte der Kruiken in Laos

Ze zouden gebruikt kunnen zijn voor het bewaren van wijn of rijst. Ook zouden het urnen kunnen zijn, al blijft het tot de dag van vandaag een mysterie. Versieringen hebben de potten in ieder geval niet. De Vlakte der Kruiken is de belangrijkste archeologische vindplaats van Laos en ligt vlakbij Phonsavan in het noorden van het land.

Boeddhapark

Instagrammable is het zeker: het Boeddhapark zo’n 25 kilometer ten zuidoosten van Vientiane. Dit fascinerende park bevat meer dan 200 hindoeïstische en boeddhistische beelden, soms in bizarre uitvoeringen. De beelden zijn niet alleen van mensen, maar ook van goden, demonen en dieren. Loop bijvoorbeeld door de open mond van een 3 meter hoog demonenhoofd en beklim de trap van de ‘hel’ naar de ‘hemel’ van een beeld dat lijkt op een pompoen.

Het beeldenpark is in 1958 aangelegd door een monnik die zowel het hindoeïsme als het boeddhisme bestudeerde. Hij huurde arbeiders in om de beelden te maken van gewapend beton. Desondanks zien ze er best oud uit. Het Boeddhapark staat ook bekend als Xieng Khuan, dat vrij vertaald ‘geestenstad’ betekent. Ervaar met eigen ogen hoe geestig dit park is 😉

Eilanden van Si Phan Don

Voor een digitale detox en verbluffende natuur moet je naar Si Phan Don in het uiterste zuiden van Laos. Letterlijk betekent dit ‘4000 eilanden’, al zijn het er waarschijnlijk niet zóveel. Het is een verbazingwekkende reeks kleine eilandjes in de Mekong-rivier, niet ver van de grens van Cambodja. Verreweg de meeste eilandjes zijn onbewoond, maar drie eilanden richten zich op toeristen. De grootste en populairste zijn Don Det en Don Khong, met eenvoudige bungalows, restaurants, winkels en gebrekkig internet. Ook Don Khon kun je bezoeken.

De sfeer op de eilanden is heel relaxed. Je kunt de eilandjes gemakkelijk verkennen op de fiets, langs rijstvelden, dorpjes met traditionele huizen en watervallen. Misschien spot je wel de bedreigde Irrawaddydolfijn, die hier in de rivieren zwemt. De mooiste waterval is Khone Phapheng, eveneens bekend als de Niagara-watervallen van Azië. Met een breedte van 10.782 meter is het de breedste waterval ter wereld.

Huay Xai

Helemaal in het noorden tegen de Thaise grens ligt Huay Xai, een rustig stadje dat backpackers gebruiken om de grens naar Laos over te steken. De grote attractie is echter The Gibbon Experience in het Bokeo-natuurreservaat ten oosten van de stad. Hier staat je een unieke ervaring te wachten: slapen in de hoogste boomhutten ter wereld, terwijl in de jungle onder je gibbons van tak naar tak springen. Je bereikt de boomhutten door te tokkelen tussen bomen.

In de jungle kun je naast de apen ook nog andere dieren spotten, zoals Aziatische zwarte beren, gigantische eekhoorns en misschien zelfs tijgers. Vanaf Huay Xai kun je in twee dagen met een boot over de Mekong-rivier naar Luang Prabang varen. Een geweldige manier om van het landschap te genieten! Website: www.gibbonexperience.org

Wat Phou

In het naburige Cambodja vind je veel bezienswaardigheden van het machtige Khmer-rijk, maar ook in Laos zijn enkele overblijfselen te vinden. De bekendste is het tempelcomplex Wat Phou (of Vat Phou) aan de voet van de heilige berg Phu Kao in het zuiden van Laos. Je ziet vooral de prachtige ruïne van een hindoeïstische tempel die vermoedelijk werd gebouwd in de 10e of 11e eeuw. Daarmee is dit heiligdom ouder dan het beroemde tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja. Voorbij de hoofdtempel zijn nog wat restanten van kleinere tempels, waarvan de meeste in de loop van de tijd zijn afgebrokkeld. De tempels van Wat Phou staan sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Wat Phou in Laos

Voor het laatst bijgewerkt op 15 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Laos, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Cezary Wojtkowski/Shutterstock.com; Wuttichok Panichiwarapun/Shutterstock.com; Torjrtrx/Shutterstock.com; Kanokratnok/Shutterstock.com; Khoroshunova Olga/Shutterstock.com; Avigator Fortuner/Shutterstock.com; isarescheewin/Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam