Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur, Maleisië

Petronas Towers

Petronas Towers in Kuala LumpurDe Petronas Towers zijn deze eeuw het moderne symbool geworden van de snelle transformatie van Kuala Lumpur naar een moderne wereldstad. Na de opening in 1998 waren de twee torens de nationale trots van Maleisië, omdat het met zijn hoogte van 451,90 meter de lijst aanvoerde van hoogste gebouwen ter wereld. Lees hier meer over de Petronas Towers

Merdeka Square

Merdeka Square (Dataran Merdeka) is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur. Het is een enorm veld met een mooi onderhouden gazon pal tegenover het Sultan Abdul Samad-gebouw. Vroeger was dit het regeringsgebouw van de Britse koloniale bestuurders. Nu zitten er enkele Maleisische ministeries. Het veld was ooit een moerassig gebied, maar is door de Britten drooggelegd om er cricket te kunnen spelen.

Kuala Lumpur Merdeka Square

In de nacht van 31 augustus 1957 stroomden honderdduizenden Maleisiërs naar het Merdeka-plein om getuige te zijn van een belangrijke mijlpaal uit de Maleisische geschiedenis: het uitroepen van de onafhankelijkheid. Sindsdien staat er een vlaggenmast van liefst 95 meter hoog – een van de hoogste ter wereld.

Aan het plein staat nog steeds het clubgebouw van de Royal Selangor Club (www.rsc.org.my), in 1884 gebouwd voor de Britse cricketclub. Aan de noordkant van het veld staat de St. Mary’s Church, een van de oudste Anglicaanse kerken van Maleisië. Tegenwoordig is het veld regelmatig het toneel van evenementen en politieke bijeenkomsten. Ook de jaarlijkse optochten op Onafhankelijkheidsdag vinden hier plaats.

Menara KL Tower

Voor het beste uitzicht op de Petronas Towers ga je naar de Menara KL Tower, de telecommunicatietoren van Kuala Lumpur. De 421 meter hoge toren is het hoogste punt in de Maleisische hoofdstad, maar vooral omdat die op een heuvel staat. Op 276 meter hoogte bevindt zich een observatieplatform met een grandioos uitzicht op de tweelingtorens en de monumenten in het centrum van Kuala Lumpur.

Boven het observatiedek is een ronddraaiend restaurant, Atmosphere 360, op 288 meter hoogte. Om toeristen te trekken zijn er ook nog wat andere attracties in de KL Tower, zoals een aquarium, een theater en een F1 stimulator zone. Eén keer per jaar mogen gevorderden basejumpen van de telecommunicatietoren (www.kltowerjump.com).  De Menara KL Tower staat in de wijk KL City Centre en je kunt online kaartjes kopen. Adres: Jalan P Ramlee, 50250 Kuala Lumpur. Website: www.menarakl.com.my

KL City Gallery

De KL City Gallery is een klein museum dat bezoekers de geschiedenis van Kuala Lumpur vertelt aan de hand van oude foto’s, plattegronden, informatieborden en maquettes. Zo vind je er een gedetailleerde maquette van het Merdeka-plein, waarop duidelijk Chinatown is te zien. De Kuala Lumpur City Gallery wordt beheerd door Arch, een bedrijf dat houten 3D-objecten maakt van beroemde bezienswaardigheden in de hele wereld. Er is dus ook een enorme giftshop waar je de producten van Arch en andere souvenirs kunt kopen.

Kuala Lumpur City Gallery

Je kunt er ook fietsen huren en er worden wandelingen georganiseerd door het historische centrum van Kuala Lumpur. Het museum zit in een oud koloniaal gebouw uit 1899 dat eerder onderdak bood aan het Government Printing Office. De KL City Gallery ligt aan de zuidkant van het Merdekaplein, tussen het Historisch Museum en de Stadsbibliotheek. Adres: No. 27, Jalan Raja, Dataran Merdeka,, 50050 Dataran Merdeka, Kuala Lumpur. Website: www.klcityartgallery.com

Islamic Arts Museum Malaysia

Islamic Arts Museum in Kuala LumpurHet Islamic Arts Museum (Muzium Keseniam Islam) heeft een van ‘s werelds meest toonaangevende collecties islamitische kunst, met onder meer tapijten, sieraden, textiel, gekalligrafeerd aardewerk, keramiek, munten en zegels, traditionele wapens en originele handgeschreven korans. Alle grote regio’s in de moslimwereld komen aan bod. Zo zie je porselein en wierookvaten uit China, dolken en zilveren waterkannen uit India en een met edelstenen ingelegde kris (dolk) uit Maleisië. Van grote islamitische bouwwerken zijn schaalmodellen te zien en het museum heeft een stukje zijde waarmee het heiligdom Kaäba in bedevaartsoord Mekka is bekleed.

Naast de verzameling van 7000 objecten heeft het Islamic Arts Museum een uitstekende islamitische bibliotheek. Ook het moderne en lichte museumgebouw is een bezoek meer dan waard, met prachtig ingerichte koepels en geglazuurd tegelwerk. Het museum heeft een goed restaurant met gerechten uit het Midden-Oosten en een van de beste souvenirwinkels van Kuala Lumpur. Er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Je vindt het Museum voor Islamitische Kunst tussen de nationale moskee en de Lake Gardens. Adres: Jalan Lembah Perdana, 50480 Kuala Lumpur. Website: www.iamm.org.my

Voor het laatst bijgewerkt op 25 november 2022. Als je aanvullingen, opmerkingen of tips hebt over bezienswaardigheden in Kuala Lumpur, Maleisië, laat het dan aan ons weten via het contactformulier. Foto’s © Islamic Arts Museum, Kuala Lumpur; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam