Bezienswaardigheden in Mongolië

Voor bijzondere bezienswaardigheden ben je in Mongolië op de goede plek. Het is een prachtig land met iconische bergen, uitgestrekte ruige landschappen, een fascinerende geschiedenis en een nomadische cultuur. Verspreid over het land vind je er nationale parken en eeuwenoude kloosters, terwijl de hoofdstad Ulaanbaatar de thuisbasis is van musea, monumenten en theaters. Ga je op vakantie naar Mongolië? Hier vind je een overzicht van de beste bezienswaardigheden in het land.

Ulaanbaatar

Ulaanbaatar zal je ongetwijfeld bezoeken tijdens een vakantie in Mongolië, al is het maar omdat je hier aankomt met de trein of het vliegtuig. Dat is niet heel erg, want de Mongoolse hoofdstad heeft genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Je vindt hier verschillende musea en attracties, zoals het Nationaal Museum, het Tibetaanse Gandan-klooster en het Natuurhistorisch Museum. Bijzonder is het Central Museum of Mongolian Dinosaurs, met resten van dinosaurussen die gevonden zijn in het land. In een theater kun je een voorstelling bijwonen van het Mongoolse ‘keelzingen’ of shoppen op de Narantuul Market.

Je zal ook zien dat tradities en het moderne leven samensmelten in Ulaanbaatar. De hoofdstad van Mongolië transformeert in een duizelingwekkend tempo tot een moderne metropool met 5-sterrenhotels en glazen wolkenkrabbers, met bijbehorende drukte en vervuiling. Ulaanbaatar is ook de koudste hoofdstad ter wereld met een gemiddelde temperatuur van -1 °C. De zomers zijn kort en warm, maar de winters zijn bitterkoud. In januari kan de temperatuur zelfs zakken tot -40 ° C.

Nationaal Park Gorkhi-Terelj

Dit is een van de meest toegankelijke reservaten van Mongolië, omdat het slechts 70 kilometer van Ulaanbaatar af ligt. Een bezoek is dus ook mogelijk als je een treinreis maakt met de Transsiberië Express en een tussenstop maakt in Mongolië. Nationaal Park Gorkhi-Terelj is een schitterend natuurgebied met uitgestrekte vlakte, okerkleurige heuvels en bergvalleien met pijnbomen en dennenbomen. Je ziet er ook spectaculaire rotsformaties die beroemd zijn om hun dierlijke vormen. De bekendste is de 24 meter hoge ‘schildpaddenrots’, die inmiddels is uitgegroeid tot het symbool van Terelj Nationaal Park.

In de buurt van het park vind je een gigantisch standbeeld van Dzjengis Khan, de heerser over het voormalige Mongoolse rijk. Naast de bezienswaardigheden is er genoeg te doen, van wandelen en klimmen tot paardrijden en boogschieten. Je kunt de nomadische levensstijl van dichtbij ervaren door te kamperen in een yurt, een traditionele ronde tent.

Erdene Zuu klooster

Erdene Zuu dateert uit de 16e eeuw en is het oudste boeddhistische klooster van Mongolië, een enorm complex dat ooit uit 108 tempels en stoepa’s bestond. Het klooster is rond 1586 gebouwd uit de restanten van Karakorum, de hoofdstad van het Mongoolse Rijk in de 13e en 14e eeuw die door het Chinese Ming-leger met de grond gelijk is gemaakt. Het klooster zelf kreeg het zwaar te verduren tijdens de stalinistische zuiveringen in 1930, toen het voor het grootste deel werd verwoest. In 1965 is het heropend als museum en sinds de jaren negentig wonen er ook weer zo’n 40 monniken. Het Erdene Zuu klooster ligt vlakbij de stad Kharkhorin, in het midden van Mongolië.

Altai Tavan Bogd Nationaal Park

Altai Tavn Bogd Nationaal Park ligt op de grens van Rusland en China in het westen van Mongolië en heeft vijf van de hoogste bergen van het land, met besneeuwde pieken van meer dan 4000 meter hoog. De Khüiten Peak is de hoogste berg van Mongolië, met 4374 meter. Het gebied is rijk aan natuurschoon, van gletsjers en meren tot bergsteppen en watervallen. Ook vind je hier eeuwenoude grafheuvels en rotstekeningen. Je kunt hier wandelen, klimmen, vissen, skiën en dieren spotten als Siberische steenbokken, argali’s (wilde schapen), elanden, beukenmarters en steenarenden. Voor een bezoek aan Altai Tavn Bogd Nationaal Park heb je een permit nodig. Dit kun je regelen bij een tour operator in de stad Ölgi in het westen van Mongolië.

Gobi Gurvan Saikhan Nationaal Park

In het zuiden van Mongolië ligt het Gobi Gurvan Saikhan Nationaal Park, waar de met sneeuw bedekte steppes overvloeien in de uitgestrektheid van de zanderige Gobi-woestijn. Het landschap van kloven, ravijnen en valleien is zo desolaat, dat het lijkt alsof je op een andere planeet bivakkeert. Het nationaal park is beroemd om de zandduinen van Khongor, die ook wel als ‘de zingende duinen’ bekend staan. De duinen zijn tot 20 kilometer breed en liefst 100 kilometer lang. Ook is het park rijk aan bijzondere flora en fauna. Het gebied is het territorium van lynxen, wilde kamelen, de Mongoolse gazelle, Siberische steenbokken en de bedreigde sneeuwluipaard. Mensen wonen nauwelijks in deze onherbergzame en bitter koude streken.

Amarbayasgalant klooster

Amarbayasgalant is een van de mooiste bezienswaardigheden in het noorden van Mongolië. Het is gebouwd tussen 1727 en 1736 en bevat meer dan 40 tempels. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant is het prachtig, door de bijzondere combinatie van Chinese, Tibetaanse en Mongoolse bouwstijlen.

In de jaren dertig is het klooster door de communisten gedeeltelijk verwoest, maar onder leiding van Unesco is het bouwwerk tussen 1975 en 1990 heropend. Het staat ook op de nominatie voor een notering op de Werelderfgoedlijst. Er wonen enkele tientallen monniken tussen de 7 en 90 jaar, maar bezoekers zijn meestal welkom in het Amarbayasgalant-klooster. Het klooster ligt aan de voet van het Burenkhan-gebergte, in een mooie groen en heuvelachtig landschap. Het is alleen te bereiken met een fourwheeldrive.

Khövsgöl Nuur Nationaal Park

In het noorden van Mongolië, waar de steppe van Centraal-Azië overgaat in de Siberische toendra, vind je het Khövsgöl Nuur Nationaal Park. Midden in dit park ligt de ‘Blauwe Parel van Mongolië’, een enorm zoetwatermeer dat tot de oudste ter wereld behoort. Het Khövsgöl-meer zou al 2 tot 5 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Liefst 70 procent van al het zoete water in Mongolië vind je in dit kristalheldere meer. Het is ook heel diep, soms tot wel 260 meter. Er leven vissen als de Mongoolse vlagzalm en de taimen. De locals beschouwen het meer als heilig, dus de vissen worden grotendeels ongemoeid gelaten.

De omringende bergen en bossen zijn het domein van een groot aantal verschillende soorten dieren, waaronder bruine beren, wolven, argali schapen, rendieren en de zeldzame sneeuwluipaard. Het Khövsgöl Nuur Nationaal Park is ook onder Mongolen een populaire toeristenbestemming, dus het is altijd drukbezocht. In het natuurgebied kun je wandelen, fietsen, paardrijden, klimmen, kajakken en boottochtjes maken (je kunt er ter plekke bootjes huren). Aan de zuidkant van het meer zijn verschillende guesthouses en campings waar je kunt overnachten in een ger (ronde tent). Je kunt vanaf Ulaanbaatar vliegen naar het stadje Mörön, daar vandaan is het ongeveer 100 kilometer rijden naar het park.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Mongolië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Tiplyashina; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam