Koningaap - Myanmar

Tips voor een vakantie in Myanmar (Birma)

Myanmar: een introductie

Een vakantie in Myanmar beleef je in het ‘juweel’ van Azië, een land met schitterende historische bezienswaardigheden dat nu weer op de radar staat van vele reizigers en backpackers. Het voormalige Birma was ooit het meest gesloten land van Zuidoost-Azië, maar sinds de vrijlating van Aung San Suu Kyi en het einde van de militaire junta in 2011 waait er een frisse wind en zijn toeristen meer dan welkom. Zeker na de verkiezing van de eerste burgerregering in een halve eeuw vieren steeds meer mensen vakantie in Myanmar, aangetrokken door de vele boeddhistische heiligdommen, mediterende monniken en ongerepte stranden.

Het is makkelijk te zien waarom Myanmar zich heeft ontpopt tot een hotspot. Begin je vakantie in Yangon, de voormalige hoofdstad en grootste stad van het land, voor de prachtige gouden tempels en de lokale voedselmarkten. Mandalay, in het midden van het land, is de thuisbasis van prachtige architectuur en houten kloosters. Stranden in Ngapali en Ngwe Saung kunnen met gemak de concurrentie aan met die in buurland Thailand. Verbaas je over de vakbekwaamheid van vrouwen die zijde weven, en van wie sommigen nog koperen ringen om hun nek dragen.

Door de tientallen jaren van internationale isolatie is de kleurrijke boeddhistische cultuur in Myanmar relatief onaangetast door de modernisering, maar de ontwikkelingen gaan snel. Luchthavens worden opgeknapt en overal worden nieuwe hotels gebouwd, al krijgen politieke tegenstanders nog steeds jaren huisarrest als ze te hard hun mening verkondigen. Plan je vakantie en ontdek de vergane glorie van de historische paleizen van Birma, struikel over verlaten tempels en maak een trektocht naar afgelegen bergdorpen, voordat het te laat is.

mm-vlagMyanmar in een notendop

– Oppervlakte: 676.578 vierkante kilometer (16 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 56.890.418 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 84 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek der Unie;
– Hoofdstad: Rangoon / Naypyidaw;
– Talen: Birmees (officieel), inheemse talen;
– Munteenheid: Kyat (MMK);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 6000 (2016).

Informatie over visum Myanmar

Reizen en vakantie in MyanmarStaatsburgers uit Nederland of België hebben een visum nodig voor een vakantie in Myanmar (Birma). Daarvoor is een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is op de dag van aankomst in het land. Ook moet je een formulier invullen over het werk wat je doet en hebt gedaan. Met een visum Myanmar kun je maximaal 4 weken in het land verblijven.

Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Myanmar in Brussel. Op de website van de ambassade vind je ook alle eisen waar de pasfoto’s aan moet voldoen en kun je een visumformulier downloaden. Voor een visum Myanmar aanvragen in het Nederlands kun je terecht bij verschillende gespecialiseerde visumdiensten.

Sinds 1 september 2014 is het ook mogelijk online een visum te regelen via www.myanmarevisa.gov.mm. Toeristen die het visum online bestellen, krijgen het binnen een week.

Tips voor een vakantie in Yangon

Yangon was tot 2005 de hoofdstad van Myanmar en is tot op heden nog steeds het bloeiende economische hart van het land. Deze stad van parkjes, vele bomen en meren die in het zuiden van Myanmar is gelegen, wordt ook wel eens lieflijk The garden city of the east genoemd. Lees hier meer over een vakantie in Yangon

Tips voor een vakantie in Mandalay

Wie op vakantie is in Myanmar komt ongetwijfeld in Mandalay. Het is de op één na grootste stad en bovendien heel belangrijk voor de handel en industrie van het land. Het is er daarom erg levendig en ook voor toeristen is er genoeg te beleven. Lees hier meer over een vakantie in Mandalay

Tips voor een vakantie in Bagan

Tijdens je vakantie in Myanmar kan een bezoek aan Bagan eigenlijk niet ontbreken. Iedereen kent de foto’s wel van luchtballonnen die tijdens zonsopkomst boven honderden tempels en pagodes zweven. In Bagan kan je die foto zélf maken. Lees hier meer over een vakantie in Bagan

Tips voor een vakantie in Hsipaw

Hsipaw is een klein dorpje in het noordoosten van Myanmar. De omgeving leent zich goed voor het maken van een trekking. Door de afgelegen locatie zijn er in Hsipaw een stuk minder toeristen te vinden dan in bijvoorbeeld Bagan en grotere steden als Mandalay. Lees hier meer over een vakantie in Hsipaw

Overnachten in Myanmar

Jarenlang was Myanmar de goedkoopste plek in Zuidoost-Azië om te overnachten, maar sinds het einde van het militaire regime in 2011 en de versoepeling van internationale sancties kent het land een toestroom van toeristen. Daardoor is er in sommige plaatsen een tekort aan goedkope hotels. Lees hier meer over overnachten in Myanmar

Communicatie in Myanmar

Internationaal toegangsnummer: +95.
Alarmnummer ambulance: 192.
Alarmnummer politie: 199.
Alarmnummer brandweer: 191.

Tijdsverschil met Myanmar

In de winter is het in Myanmar 5,5 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Myanmar 4,5 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Myanmar

De elektriciteit in Myanmar is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. De stopcontacten zijn in veel gevallen niet geschikt voor Nederlandse en Belgische stekkers. Er wordt ook gebruikgemaakt van Britse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met drie pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Myanmar (Birma), dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam