Bezienswaardigheden in Myanmar top-10

Myanmar bezienswaardighedenMyanmar is een exotisch land in Zuidoost-Azië met fonkelende bezienswaardigheden. Tijdens een rondreis in Myanmar kun je rekenen op eindeloze gouden pagodes, duizenden boeddhistische tempels en een kijkje in de traditionele manier van leven in dit ooit zo gesloten land. Je vindt tempels en pagodes in levendige steden, maar ook balancerend aan de rand van een klif of bovenop de kegel van een uitgedoofde vulkaan.

Een bezoek aan Myanmar is een must als je van Boeddha houdt, maar je hoeft echt geen boeddhist te zijn voor een vakantie tussen de heiligdommen. Voorbij alle tempels vind je fotogenieke meren en bruggen, drijvende dorpen, relieken van oude dynastieën en ongerepte witte zandstranden. Maak een cruise over de Irrawaddy-rivier of trek een paar dagen uit voor een trektocht door het prachtige landschap, langs boerendorpjes waar de locals lachen als ze je zien.

Ontdek zelf de hoogtepunten van Myanmar!
Boek hier een privéreis naar Myanmar, met chauffeur en gids

Met de vriendelijke bevolking, het serene landschap en de vele attracties was het voormalige Birma hard op weg uit te groeien tot een van de populairste bestemmingen van Azië. Na het einde van de militaire junta in 2011 leek de weg vrij om de geschiedenis, cultuur en natuur van Myanmar te ontdekken. Helaas is de situatie verslechterd sinds het leger in februari 2021 (weer) een staatsgreep pleegde en volksheld Aung San Suu Kyi achter de tralies zette. Weeg het nog even goed af als je een reis boekt naar Myanmar en check de reisadviezen. Vind je het veilig genoeg om te gaan? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Myanmar!

Schwedagon-pagode

Geen rondreis in Myanmar is compleet zonder een bezoek aan de Schwedagon-pagode, een van de mooiste bezienswaardigheden van het land. Het is de grootste boeddhistische tempel van Myanmar die bedekt is met 50.000 kilo bladgoud en meer dan 4500 diamanten. In de volle zon is de pagode letterlijk oogverblindend. De mystieke schoonheid van de stoepa doet daar en tandje bovenop. Door de aanwezigheid van acht haarlokken van Boeddha en andere religieuze relikwieën is het ook de meest heilige plaats in Myanmar.

Schwedagon-pagode in Myanmar

De Schwedagon-pagode, of Grote Drakenpagode, is gebouwd op de 51 meter hoge Singuttara-heuvel aan de zuidkant van de stad Yangon. Waarschijnlijk is de bouw zo’n 2500 jaar geleden begonnen, waarmee dit de oudste boeddhistische tempel ter wereld zou zijn. Door de eeuwen heen is de pagode gegroeid van 8 meter naar 99 meter hoogte. Rondom de stoepa zijn tientallen kleinere pagodes, tempels, paviljoens en beelden, gewijd aan verschillende boeddhistische goden. Een bezoek is alleen mogelijk op blote voeten. Neem een zakje mee om je schoenen in te bewaren. Website: www.shwedagonpagoda.com.mm.

Bagan

De oude middeleeuwse stad Bagan is de grootste trekpleister van Myanmar, een stad die je misschien wel kent van de foto’s van luchtballonen die tijdens zonsopkomst boven honderden tempels en pagodes zweven. Bagan was van de 9e tot en met de 13e eeuw de eerste hoofdstad van het Birmese rijk. In die tijd zijn er niet minder dan 10.000 boeddhistische tempels, pagodes en kloosters gebouwd. Onder meer door natuurgeweld is het grootste deel vergaan, maar nog altijd staan er 2200 overeind.

Myanmar Bagan

Bagan is dan ook de grootste archeologische vindplaats ter wereld – nergens anders vind je zoveel tempels bij elkaar. Een van de bekendste is de Ananda-tempel met zijn sprankelende gouden torenspitsen. Je kunt een e-bike huren om de overgebleven tempels en ruïnes te verkennen. Heb je wat meer budget, zet dan je wekker voor een tour met een luchtballon boven de tempels van Bagan. Een ballonvaart levert ondanks het vroege tijdstip onvergetelijke plaatjes op! Bagan ligt ongeveer 9 uur rijden ten noorden van Yangon, maar je kunt de stad ook bereiken per vliegtuig. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Bagan

Geniet van beste uitzicht over de tempels en pagodes
Boek hier een ballonvaart over het tempellandschap van Bagan

Inlemeer

Het Inlemeer is een schilderachtig meer in het midden van Myanmar, omgeven door een bergachtig landschap met tempels en kloosters. Langs de oevers vind je drijvende dorpen die op palen zijn gebouwd waar de lokale Intha-bevolking rondkomt met vissen, het weven van zijde en het smeden van zilver. Uniek is hun stijl van peddelen staande op één been, waarmee ze kalm door het water kabbelen.

Myanmar Inlemeer

Hierdoor is het Inlemeer uitgegroeid tot een van de bekendste toeristische attracties van het land. In een lange smalle boot kun je een boottochtje maken langs de paaldorpen, maar je kunt ook met een kano het meer verkennen. Rondom het meer zijn restaurants waar je kunt genieten van de vangst van de dag. De omgeving is een populair gebied om wandeltochten te maken. Met een lengte van 20 kilometer en een breedte van 5 kilometer is het Inlemeer niet heel groot.

Gouden Rots

Tot de merkwaardige bezienswaardigheden van Myanmar behoort de Gouden Rots, lokaal bekend als Kyaiktiyo Pagoda. Het is een enorm rotsblok dat balanceert op de rand van een klif en elk moment naar beneden dreigt te vallen. Bovenop is een kleine pagode gebouwd. Zowel de rots als de pagode zijn volledig bedekt met bladgoud.

Gouden Rots in Myanmar

De lokale bevolking denkt dat het rotsblok, dat 1100 meter boven de zeespiegel ligt, op zijn plek blijft liggen door een haar van Boeddha. Tot nu toe zijn de wetten van de zwaartekracht niet getart. Voor boeddhisten is de Gouden Rots dan ook een belangrijk bedevaartsoord dat elk jaar vele pelgrims trekt. Echte pelgrims maken een 16 kilometer lange wandeling naar de bergtop, maar je kunt er ook met de bus komen. De Gouden Rots ligt 5 uur rijden van Yangon.

Mandalay

Ongetwijfeld kom je tijdens je rondreis in Myanmar langs Mandalay, de één-na-grootste stad van het land. Tot de annexatie door het Britse rijk in 1885 was Mandalay de koninklijke hoofdstad van Birma. Uit die tijd resteren de overblijfselen van het koninklijk paleis, omringd door een brede gracht en hoge, dikke muren. Het oorspronkelijke paleis is afgebrand tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar je kunt wel een replica bezichtigen.

Myanmar Mandalay

Een andere bezienswaardigheid is het Shwenandaw-klooster, ook bekend als het Gouden Paleis. Het boeddhistische klooster uit 1878 is een van de mooiste voorbeelden van teakhouten architectuur in Myanmar. Je vindt dit klooster net buiten de muren van het koninklijk paleis, maar eerder stond het binnen het paleiscomplex en was het een vertrek van de koning. Na zijn dood verplaatste zijn zoon het gebouw buiten de paleismuren omdat hij meende achtervolgd te worden door de geest van de koning. Ook doen in de stad: beklim de Mandalay Hill.  Op de top van de 240 meter hoge heuvel heb je een mooi uitzicht over de stad en tijdens het traplopen kom je een hoop pagodes tegen. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Mandalay

Ngapali Beach

Voor een paar dagen ontspannen moet je naar Ngapali Beach, het bekendste en populairste strand van Myanmar. Hier kun je rekenen op smetteloze witte zandstranden, hoge kokospalmen en kalm turquoise water dat ideaal is om te zwemmen, te snorkelen en te kajakken. Actieve watersporters kunnen er duiken en jetskiën. De hutjes met rieten daken en visrestaurants dragen bij aan de relaxte sfeer.

Ngapali Beach in Myanmar

Ossenkarren doen ook dienst als taxi’s en de lokale bevolking staat bekend om haar gastvrijheid. Breng je dagen door met nietsdoen en geniet van vissersbootjes die vers gevangen vis en zeevruchten aan land brengen. Volgens locals is Ngapali Beach vernoemd naar Napels, maar dit serene kustplaatsje doet in niets denken aan deze drukke Italiaanse stad. Ngapali Beach ligt aan de Golf van Bengalen, zo’n 10 uur rijden van Yangon. Langs het strand zijn verschillende hotels en resorts waar je kunt verblijven.

Mount Popa

Een van de meest adembenemende bezienswaardigheden van Myanmar is Mount Popa, een uitgedoofde vulkaan van 1518 meter hoog op zo’n 60 kilometer ten zuidoosten van Bagan. Bovenop staat het boeddhistische Taung Kalat-klooster, een glinsterend heiligdom dat blinkt door de gouden stoepa’s. Voor boeddhisten is het een belangrijk bedevaartsoord omdat de berg de thuisbasis is van vier geesten die door de Birmezen worden aanbeden. Vroeger moesten Birmese koningen overleggen met de geesten voordat ze de troon konden bestijgen.

Mount Popa in Myanmar

Een trap van 777 treden leidt je naar de top, waar je een panoramisch uitzicht over de omgeving staat te wachten. Op heldere dagen kun je in de verte de stad Bagan zien. De steile trap is overdekt door tinnen platen om je tegen de hitte te beschermen. Tassen en hoeden moet je achterlaten bij de ingang. De trap is berucht door de vele apen die zich vooral rond de eetkraampjes ophouden. Als je geen tas en eten bij je hebt, zien ze er klein en schattig uit.

Mrauk U

Buiten de gebaande paden in het uiterste westen van het land ligt Mrauk U, het één na grootste tempelcomplex van Myanmar. Eeuwenlang was dit de hoofdstad van het machtige Arakan-rijk, dat tot 1784 regeerde over de Birmese westkust. Verspreid in dit landelijke gebied met akkers en boerendorpjes zijn meer dan 700 tempels en pagodes te vinden. Die zijn vooral van steen gemaakt, waarschijnlijk om ze te beschermen tegen de felle wind.

Mrauk U in Myanmar

De Nederlandse ontdekkingsreiziger Gautier Schouten was al dolenthousiast over deze plek toen hij Mrauk U in 1660 bezocht. ,,Het is moeilijk om je een betovender landschap voor te stellen”, zo schreef hij. Trek wel wat tijd om uit deze archeologische vindplaats te bezoeken. Je moet een boottocht maken van 4 tot 7 uur over een zijrivier van de Kaladan River om hier te komen. Door de afgelegen locatie trekt deze bezienswaardigheid niet zoveel toeristen.

U-Bein-brug

De U-Bein-brug is de meest iconische brug van Myanmar, die vooral tijdens zonsondergang een enorme hit op Instagram al zijn. Op het eerste gezicht lijkt de brug misschien een gammele constructie, maar niet als je bedenkt dat de brug al in 1851 is gebouwd en bijna volledig gemaakt is van teakhout. Meer dan duizend houten pilaren zijn in de bodem van een ondiep meer gehamerd om de brug te dragen. De planken bovenop zijn afkomstig van een voormalig koninklijk paleis.

U-Bein brug in Myanmar

Met een lengte van 1,2 kilometer is het de langste en oude teakhouten brug ter wereld. Overigens zijn sommige pilaren in de loop der tijd wel vervangen door beton om de constructie niet te laten inzakken. De U-Bein-brug is een drukke oversteekplaats op het Taung Tha Man Lake in het dorp Amarapura, direct ten zuiden van Mandalay. De brug is een bruisend knooppunt voor de lokale gemeenschap die de hele dag honderden mensen trekt, van vissers en toeristen tot monniken en straatventers. Let erop dat er geen leuning is als je zelf de oversteek waagt.

Irrawaddy-rivier

Populair is het maken van een cruise over de Irrawaddy-rivier, de langste rivier van Myanmar. De 2170 kilometer lange rivier begint hoog in de Tibetaanse bergen en stroomt dwars door Myanmar naar de Andamanse Zee in het zuiden. De waterweg staat ook bekend als de Ayeyarwady River. Vooral tussen Bagan en Mandalay worden riviercruises aangeboden. Er staat je dan een relaxt tripje te wachten, varend langs het Birmese platteland met mooie uitzichten.

Irrawaddy rivier in Myanmar

Onderweg kom je langs kleine dorpjes, vissersgemeenschappen, teakplantages, pagodes, tempels en kleurrijke markten. Het leven aan boord is geen afzien, want je kunt een cruise maken op luxe passagiersschepen met restaurant en comfortabele hutten. Probeer ook een glimp op te vangen van de Irrawaddydolfijn, een blauwgrijze dolfijn met een bol hoofd die hier in de tropische wateren rondzwemt. De cruises tussen Bagan en Mandalay duren meestal zo’n 3 tot 4 dagen, maar met talloze tussenstops kun je er ook 10 dagen van maken.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Myanmar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam