Overnachten en hotels in Myanmar (Birma)

Jarenlang was Myanmar de goedkoopste plek in Zuidoost-Azië om te overnachten, maar sinds het einde van het militaire regime in 2011 en de versoepeling van internationale sancties kent het land een toestroom van toeristen. Daardoor is er in sommige plaatsen een tekort aan goedkope hotels en guesthouses en stijgen de prijzen van hotelkamers.

Er wordt overal wel nieuwe accommodatie bijgebouwd in Myanmar, maar dan gaat het voornamelijk om luxe hotels en resorts. De (goedkopere) guesthouses hebben ook een vergunning nodig, maar de regels zijn streng en de aanvraag is duur en tijdrovend. Er komen daarom weinig nieuwe guesthouses bij in Myanmar, al zijn er wel guesthouses die flink uitbreiden. Hier en daar openen nieuwe hostels, die zich richten op backpackers. Het Little Yangon Hostel in Yangon is een van de favorieten onder reizigers.

Vooral in populaire steden als Yangon, Mandalay, Inle Lake (Nyaungshwe) en Bagan (Nyaung U) zitten goedkope en middenklasse hotels en guesthouses in het hoogseizoen (december tot en met februari) snel vol. Het is raadzaam enkele maanden vooraf te reserveren als je in deze plaatsen wilt overnachten, omdat er anders een risico is dat je geen enkele (betaalbare) slaapplek meer vindt.

Helaas hebben weinig guesthouses in Myanmar een eigen website of een mogelijkheid om online te boeken. Als ze al een e-mail adres hebben, wil dat nog niet zeggen dat ze ook antwoorden. Je kunt telefonisch boeken, maar het Engels van de medewerkers is niet zodanig dat ze je begrijpen. Het beste is het om een kamer te reserveren bij de receptie, maar dat is natuurlijk lastig als je niet in Myanmar bent….

Kosten van overnachten in Myanmar

In de goedkoopste guesthouses betaal je $ 15 tot $ 20 voor een eenvoudige tweepersoonskamer, waarbij je de badkamer moet delen met andere gasten. Je hebt meestal wel airconditioning of een fan. In een hotel met wat meer faciliteiten ben je al snel meer dan $ 30 kwijt per nacht. In een luxer hotel betaal je minstens $ 70 voor een tweepersoonskamer. Mensen die alleen reizen, betalen ongeveer driekwart van het tarief van een tweepersoonskamer (in sommige gevallen betaal je de helft).

Hotels worden door het Ministry of Hotels and Tourism geclassificeerd van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Bij de receptie hangt een plakkaat met het aantal sterren. Ontbijt is meestal inbegrepen bij een overnachting in een hotel of guesthouse, maar verwacht in de goedkopere plekken geen uitgebreid ontbijtbuffet. Het ontbijt bestaat normaliter uit toast, eieren, jam, bananen en koffie. Wil je een uitgebreider ontbijt, bespreek dan de avond tevoren bij de receptie wat de mogelijkheden zijn.

Overnachten in een klooster

Om echt goedkoop te overnachten, kun je in Myanmar slapen in een boeddhistisch klooster. Ze zijn bereid buitenlandse reizigers voor één of twee nachten onderdak te verschaffen. Hier betaal je in principe niks voor, al kun je eigenlijk niet vertrekken zonder een (royale) donatie achter te laten. De slaapplek is spartaans, op een harde vloer, en je hebt geen veilige plek voor je bezittingen. Er is echter weinig criminaliteit in Myanmar, zeker in kloosters.

Overnachten in een klooster is ideaal als je bijvoorbeeld een meerdaagse trektocht wilt maken in gebieden als Kalaw en Nyaungshwe in het oosten van het land, aangezien kamperen officieel niet is toegestaan. Elders in het land is een klooster vaak een laatste toevluchtsoord voor backpackers die geen reservering hebben en geen vrije accommodatie meer kunnen vinden. In maart 2013 heeft de regering ook kloosters in de buurt van Inle Lake toestemming gegeven om toeristen te herbergen, om hiermee de druk op hotels en guesthouses wat te verlichten.

Beroemde hotels in Myanmar

Met zijn Britse koloniale geschiedenis heeft Myanmar enkele beroemde hotels. Als je ergens wilt overnachten om nog iets van dit historische verleden mee te krijgen, kun je terecht in de volgende gerenommeerde hotels.

The Strand Yangon Hotel

The Strand Yangon Hotel behoort tot het historisch en cultureel erfgoed van Myanmar en is een van de beroemdste koloniale hotels van Zuidoost-Azië. Het luxueuze 5-sterren hotel in Yangon is in 1901 gebouwd door de Armeense broers Sarkies, die ook het elegante Raffles Hotel in Singapore onder hun hoede hadden. In de afgelopen eeuw werd het bezocht door welgestelde reizigers, kunstenaars, staatshoofden en schrijvers, onder wie Rudyard Kipling en George Orwell. In 2016 is The Strand Yangon uitgebreid gerenoveerd, waardoor deze grande dame de glorie van weleer heeft teruggekregen. Je vindt er glanzende marmeren vloeren, gepolijst teakhout, fonkelende kroonluchters en authentieke meubels. Adres: 92 Strand Rd, Yangon, Myanmar. Website: www.hotelthestrand.com

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Myanmar (Birma), kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © The Strand Yangon Hotel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam